Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Παραδόθηκε στον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής το πόρισμα για τον "Φάκελο της Κύπρου".

Παραδόθηκε σήμερα στον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής Μάριο Καρογιάν το πόρισμα της ad hoc Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το «Φάκελο της Κύπρου». Ο κ. Καρογιάν δήλωσε ότι το πόρισμα της Επιτροπής "αποτελεί μια πολύ ισχυρή βάση πάνω στην οποία μπορούμε να συνεχίσουμε το ερευνητικό έργο έτσι που να καταγραφεί η Ιστορία".
Εξέφρασε τις ευχαριστίες, αλλά και τα συγχαρητήρια του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Μαρίνο Σιζόπουλο και τα μέλη της, που "για 4,5 χρόνια, πραγματικά, έχουν δώσει τον καλύτερο τους εαυτό, αφιέρωσαν πάρα πολύ χρόνο, πολλή φαιά ουσία, ξεπέρασαν πολλά εμπόδια και δυσκολίες για να φέρουν σε πέρας ένα δύσκολο εγχείρημα'.
'Δεν είναι ευκαταφρόνητη η δουλεία την οποία έκαναν', ανέφερε ο κ. Καρογιάν, σημειώνοντας ότι 'έχουν πάρει πολλές μαρτυρίες, έχουν μαζέψει πάρα πολλά έγγραφα και μάλιστα - για να είμαι ειλικρινής - σε κάποιες φάσεις πίστευα ότι κάποια έγγραφα θα ήταν ανθρωπίνως αδύνατο να μπορέσουν να τα συγκεντρώσουν'.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής είπε ότι το πόρισμα θα δοθεί στους αρχηγούς των κομμάτων, τα οποία, όπως ανέφερε, θα το μελετήσουν τις επόμενες δύο εβδομάδες και θα υποβάλουν θέσεις, παρατηρήσεις, εισηγήσεις, ακόμη και τροπολογίες.
Η Επιτροπή θα μελετήσει τις θέσεις των κομμάτων και θα ετοιμάσει το τελικό κείμενο που θα τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας για συζήτηση.
Ο κ. Καρογιάν είπε ότι δική του βούληση είναι η συζήτηση γίνει πριν από τη διάλυση της Βουλής για τις βουλευτικές εκλογές του Μαϊου.
 

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε ότι η ολοκλήρωση των εργασιών συμπίπτει με το χρονοδιάγραμμα που από την αρχή είχε θέσει η Επιτροπή, παρά τις αντιξοότητες που υπήρχαν, παρά τα απρόβλεπτα τα οποία συναντήσαμε στην πορεία και τις δυσκολίες οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις ήταν αρκετά δύσκολες.
 

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της, η Επιτροπή πραγματοποίησε 188 συνεδρίες, έλαβε καταθέσεις από 155 μάρτυρες, ο συνολικός χρόνος των συνεδριάσεων της για τη λήψη των καταθέσεων ανήλθε περίπου στις 450 ώρες, τήρησε περίπου 20.000 πρακτικά των καταθέσεων, συγκέντρωσε πέραν των 150.000 εγγράφων που αντιπροσωπεύουν περί τις 350.000 σελίδες, καθώς επίσης αποδελτιοποίησε και ψηφιοποίησε τις ημερήσιες εβδομαδιαίες εφημερίδες που κυκλοφορούσαν στην Κύπρο την περίοδο 1967-1974.
'Η σημερινή ημέρα δεν θα πρέπει να αποτελέσει το τέλος μια διαδρομής, αλλά την αρχή.
Το υλικό αυτό το οποίο έχει συγκεντρωθεί θα πρέπει να αποτελέσει τη βάση για περαιτέρω μελέτη με στόχο την πλήρη και αντικειμενική καταγραφή της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας για να γνωρίζει επιτέλους ο λαός μας τα αίτια και τα αιτιατά που οδήγησαν στην προδοσία και στην καταστροφή του 1974', κατέληξε.
 

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστοφάνης Γεωργίου διατύπωσε, εκ μέρους του κόμματος του, τη θέση ότι το πόρισμα το οποίο ετοιμάστηκε και παραδόθηκε σήμερα στον πρόεδρο της Βουλής ανταποκρίνεται πλήρως 'σε αυτά τα οποία έχουμε δει, έχουμε διαβάσει, έχουμε μάθει και έχουμε ακούσει'.
 

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Γεωργίου αφού επανέλαβε ότι οι θέσεις του ΔΗΣΥ για το θέμα και τη διαδικασία και τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε, έτσι όπως αυτές καταγράφηκαν και στην Επιτροπή είναι γνωστές, σημείωσε πως με δεδομένη την απόφαση της πλειοψηφίας των μελών της Επιτροπής, ο ΔΗΣΥ δεν φέρει ένσταση στην ετοιμασία και δημοσιοποίηση του πορίσματος.
Πρόσθεσε, ωστόσο, πως με βάση το προσχέδιο του πορίσματος, έχουν διαπιστωθεί κενά, ανακρίβειες,αλλά και συμπεράσματα που δεν ανταποκρίνονται στην ιστορική αλήθεια και στα ιστορικά γεγονότα της υπό επισκόπηση περιόδου 1967 - 1974.
 

Ο Γιώργος Γεωργίου υπέδειξε πως η πρόθεση του ΔΗΣΥ δεν είναι η όποια αντιπαράθεση.
'Αντιθέτως', δήλωσε, 'μέσα από κοινό προβληματισμό να καταλήξουμε αν είναι δυνατό σε ένα ομόφωνο πόρισμα', προσθέτοντας πως αν αυτό δεν καταστεί δυνατό τότε ο ΔΗΣΥ θα καταθέσει τις δικές του παρατηρήσεις και θέσεις ζητώντας αυτές να περιληφθούν στο τελικό πόρισμα της Επιτροπής.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας δήλωσε ότι μετά από 'χίλια μύρια κύματα' ο στόχος τελικά της Επιτροπής ευοδώθηκε.
Υποστήριξε πως φαίνεται ότι 'υπάρχουν και κάποιοι εδώ στην Κύπρο που ήταν ενσυνείδητοι προδότες', πράγμα που προκύπτει 'πεντακάθαρα' από το υλικό που έχει στα χέρια της η Επιτροπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου