Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Έκθεση του ζωγράφου Χάρη Ξένου βασισμένη σε ποιήματα του Κ.Π. Καβάφη

Εγκαινιάστηκε χθες το βράδυ στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, η έκθεση του εικαστικού Χάρη Ξένου, ο οποίος εμπνευσμένος από την ποίηση του Κωνσταντίνου Καβάφη , επέλεξε 22 ποιήματά του, τα οποία τον οδήγησαν να δημιουργήσει 12 εικόνες.

Το έργο με τίτλο «Χρόνος και Τόπος, Είκοσι Δύο Ποιήματα του Κ.Π Καβάφη, Δώδεκα Εικόνες» του Χ.Ι.Ξένου, παρουσιάζονται στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, παράρτημα του Μουσείου Μπενάκη, ως βιβλίο και ως έκθεση όπου τα ποιήματα του Καβάφη αποτελούν την έμπνευση για τους πίνακες του καλλιτέχνη. Πρόκειται για 12 εικόνες, 12 έργα, στα οποία εύκολα διακρίνει κανείς την ιδιόμορφη τεχνική του: τέμπερα σε χαρτί κα καμβά, με γραφές και σύμβολα, κολάζ από χάρτες και επιστολές. Ένα παλίμψηστο από εικαστικά σχόλια με χρώματα, σχήματα, φόρμες αφηρημένες και σύμβολα. Τα δώδεκα αυτά έργα δε αποτελούν εικονογράφηση των στίχων του Καβάφη, αλλά κοσμούν με λιτότητα τον γοητευτικά στεγνό του λόγο.

«Είναι χαρά για εμάς, να πραγματοποιούνται τέτοιες εκδηλώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, η υπεύθυνη του Μουσείου Αννα Μπαλλιάν, «Καθώς πρόκειται για ένα έργο κοπιαστικής χειρωνακτικής εργασίας, τυπωμένο μάλιστα με τον παλιό, παραδοσιακό τρόπο και αυτό είναι που του προσδίδει μεγάλη αξία. «Αυτή η συλλογή δεν θα μπορούσε να βρει καταλληλότερο χώρο στέγασης, αφού στο Μουσείο στεγάζονται εκθέματα του αλεξανδρινού συλλέκτη Αντωνίου Μπενάκη», δήλωσε με συγκίνηση. «Τα έργα δηλαδή του Χάρη Ξένου, ο οποίος φιλοτέχνησε ποιήματα του μεγάλου αλεξανδρινού ποιητή, εναρμονίζονται με τα γύρω έργα του χώρου και φυσικά με τη λιτότητα των ποιημάτων του Καβάφη».

Κατά τον ποιητή και κεντρικό ομιλητή της παρουσίασης, Γιώργο Γεωργούση, το βιβλίο αυτό είναι «η αγαστή συνάντηση της ποίησης με τη ζωγραφική, δεμένα σε μια άψογη τυποτεχνική δουλειά. Για το έργο του Ξένου τονίζει, πως δεν είναι μια απλή εικονογραφημένη έκδοση των έργων του Καβάφη» και συνεχίζει : «Πρόκειται για μια ελεύθερη δημιουργία με έμπνευση, τον Καβάφη. Τα 22 ποιήματα που επελέγησαν από τον ζωγράφο, δεν έγινε βάση αξιολογικών κριτηρίων αλλά κάποια φράση που τον συγκίνησε, κάποιος στίχος που του άγγιξε κάποια χορδή, αυτή ήταν και η έμπνευση για τον καλλιτέχνη».

Πιστεύει, ο Γιώργος Γεωργούσης, πως ο Καβάφης και ο Ξένος έχουν πολλά κοινά (ένα από αυτά είναι ότι και οι δύο είναι εικονοποιοί, ο πρώτος στον χρόνο και ο δεύτερος στον τόπο).

Κλείνοντας, αναφερόμενος στο τεχνικό κομμάτι της έκδοσης, χαρακτήρισε το βιβλίο αντικείμενο τέχνης καθώς και επίτευγμα παραδοσιακής τυπογραφίας και μάλιστα γουτεμβέργειας τυπογραφίας.

Η έκθεση ξεκινά σήμερα για το αθηναϊκό κοινό και ολοκληρώνεται στις 20 Μαρτίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου