Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

«Αληθινό Θράσος» έχει η κινηματογραφική εβδομάδα

Mε τους κανόνες και τους κώδικες της άγριας Δύσης συνδιαλέγονται οι σκηνοθέτες Τζόελ και Iθαν Κοέν. Το φιλμ «Αληθινό Θράσος», που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Τσαρλς Πόρτις "True Grit", για δεύτερη φορά γίνεται κινηματογραφική εικόνα. Την πρώτη, το 1969, χάρισε στον Τζον Γουέιν το Oσκαρ Α' ανδρικού ρόλου. H ταινία, μέχρι στιγμής, έχει δέκα υποψηφιότητες στα Oσκαρ, που θα πραγματοποιηθούν σε δέκα μέρες.


Στο «Χθες το Βράδυ» ένα νεαρό παντρεμένο ζευγάρι προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον πειρασμό που θα προκύψει όταν δύο πρόσωπα θα πολιορκήσουν τόσο τη σύζυγο όσο και τη σύζυγο. Στην «Πίστη» του Μπουρχάν Κουρμπάνι τρεις Γερμανοί δεύτερης γενιάς, μουσουλμάνοι μετανάστες καλούνται να λύσουν προβλήματα που προκύπτουν από την καταγωγή τους. Την αληθινή ιστορία ενός αλόγου - φαβορί στις ιπποδρομίες μάς παρουσιάζει το φιλμ «Το Μεγάλο Φαβορί».

Ακόμα, το ισπανικό ιατρικό δράμα «Για το Καλό των Aλλων» και η τρίτη συνέχεια των περιπετειών του άρχοντα του υποκόσμου της Κοπεγχάγης με τίτλο «Aγγελος Θανάτου». Επίσης η περιπέτεια πολεμικών τεχνών «Ο δρόμος του πολεμιστή» και δύο ελληνικές ταινίες: «Χορεύοντας στον Πάγο» του Σταύρου Ιωάννου και «Εγώ, ο Γιαννούλης Χαλεπάς» της Στέλλας Αρκέντη.

ΑΛΗΘΙΝΟ ΘΡΑΣΟΣ

Περιπέτεια γουέστερν των Τζόελ και Iθαν Κοέν (ΗΠΑ, Παραγωγή 2010, Διάρκεια 110').

Το 1969 ο Τζον Γουέιν ανέβαινε στο βάθρο της τελετής απονομής των Oσκαρ για να παραλάβει το βραβείο Α' ανδρικού ρόλου για τη συμμετοχή του στο γουέστερν «Αληθινό Θράσος». Το φιλμ ήταν κινηματογραφική διασκευή του μυθιστορήματος "True Grit" του Τσαρλς Πόρτις, ενός συγγραφέα που πραγματευόταν θέματα από την ιστορία της Αμερικής.

Τριάντα δύο χρόνια μετά οι κινηματογραφικοί αδελφοί Κοέν σκύβουν στο μυθιστόρημα, και όχι στην ταινία, δίνοντας τη δική τους απόχρωση στην ιστορία, που διαδραματίζεται την εποχή που ήταν ζωντανοί οι μύθοι της άγριας Δύσης. H ταινία είναι υποψήφια για δέκα χρυσά αγαλματίδια στην τελετή των Oσκαρ που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Φεβρουαρίου. Ανάμεσα στις υποψηφιότητες είναι: καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας Α' ανδρικού ρόλου (στον ηθοποιό που έχει ξανασυνεργαστεί με τους κινηματογραφιστές στον «Μεγάλο Λεμπόφσκι» Τζεφ Μπρίτζες), Β' γυναικείου ρόλου (Χέιλι Στάινφελντ) κ.ά.

Το φιλμ είναι μία ιστορία όπου η αυτοδικία παίρνει τη θέση της εκεί που ο νόμος είναι ανήμπορος. Η υπόθεση ξεκινά όταν μία δεκατετράχρονη κοπέλα βλέπει μπροστά στα μάτια της να δολοφονείται ο πατέρας της από τους υποτακτικούς του για λίγα χρήματα. Αποφασίζει να πάρει τον νόμο στα χέρια της και ταξιδεύει στο Αρκάνσας με σκοπό να ανακαλύψει τον δολοφόνο του πατέρα της. Η έφηβη θα κλείσει «συμβόλαιο θανάτου» για τον δολοφόνο του πατέρα της, που θα αναλάβει ένας ομοσπονδιακός αστυνομικός επιρρεπής στο αλκοόλ και μονόφθαλμος. Oμως τον ίδιο άνθρωπο καταδιώκει και ένας άλλος αστυνομικός, με σκοπό να τον συλλάβει και να τον παραδώσει στις αρχές του Τέξας…

Αποκάλυψη ήταν η ερμηνεία της Χέιλι Στάινφελντ (γεννημένη το 1996), που ερμηνεύει τον ρόλο της κόρης. Το δεκαπεντάχρονο κορίτσι σε ηλικία 8 ετών αποκάλυψε στους γονείς της την επιθυμία της να γίνει ηθοποιός και σε αυτή την ταινία κάνει το κινηματογραφικό της ντεμπούτο. Παίρνουν μέρος οι: Τζεφ Μπρίτζες, Ματ Ντέιμον, Τζος Μπρόλιν κ.ά.

ΠΙΣΤΗ

Δράμα του Μπουρχάν Κουρμπάνι (Γερμανία, Παραγωγή 2010, Διάρκεια 88').

Η ζήτηση για φτηνά εργατικά χέρια από τις γερμανικές εταιριών τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες βάπτισε ως γκασταμπάιτερ χιλιάδες Τούρκους πολίτες. Σήμερα η δεύτερη γενιά αυτών των ανθρώπων είναι ένα μεγάλο κομμάτι της ανθρωπογεωγραφίας της Γερμανίας, το οποίο όμως ακόμα κουβαλά –εκούσια ή ακούσια– την ταμπέλα της διαφορετικότητας. Το φιλμ του Μπουρχάν Κουρμπάνι είναι μία σπονδυλωτή ιστορία με πρωταγωνιστές νέους μουσουλμάνους μετανάστες που ζουν στο Βερολίνο. Στην υπόθεση η αστυνομία σε μια επιδρομή της συλλαμβάνει παράνομους εργάτες. Τότε συναντιούνται και συγκρούονται οι μοίρες τριών μουσουλμάνων γεννημένων στη Γερμανία. Πρόκειται για έναν αστυνομικό τουρκικής καταγωγής που ετοιμάζεται να προδώσει το σήμα και τη γυναίκα του, σπρωγμένος απ'Α την έλξη που νιώθει για την παράνομη μετανάστρια, έναν άνδρα που διχάζεται ανάμεσα στη μουσουλμανική του πίστη και τον πόθο του για έναν συνάδελφό του και έναν φιλελεύθερο τοπικό ιμάμη, που η κόρη του ακολουθεί μία ακραία συντηρητική κατεύθυνση.

Παίρνουν μέρος οι: Μαριάμ Ζαρί, Τζερεμίας Ατσεαμπόνγκ, Κάρλο Λιούμπεκ, Μαρίζα Σκάρισιτς κ.ά.
ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ

Δράμα του Oσκαρ Σάντος Γκόμεζ (Ισπανία, Παραγωγή 2010, Διάρκεια 107').

Ισπανικό δράμα, μία εσωτερική ψυχολογική και μεταφυσική περιπέτεια με κεντρικό μήνυμα πως πρέπει να εκτιμούμε όποιο χάρισμα κι αν έχουμε, καθώς δεν ξέρουμε αν θα το έχουμε για πάντα.

Στην υπόθεση ένας γιατρός έχει χάσει το πάθος του για τη δουλειά του, δεν επιθυμεί πλέον να έχει προσωπική επαφή με τους ασθενείς του. Μια μέρα μια έγκυος ασθενής του αποπειράται να αυτοκτονήσει. Ο σύντροφός της κατηγορεί τον γιατρό ως υπεύθυνο και πάνω στον θυμό του τον απειλεί με ένα όπλο. Μετά από ώρες ο γιατρός έχει μια περίεργη αίσθηση και θυμάται μόνο τον ήχο ενός πυροβολισμού.

Παίρνουν μέρος οι: Εδουάρδο Νοριέγκα, Μπελέν Ρουέδα κ.ά.


ΧΘΕΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ

Αισθηματική της Μάσι Τατζεντίν (ΗΠΑ, Γαλλία, Παραγωγή 2010).

Eνα νεαρό παντρεμένο ζευγάρι θα αντιμετωπίσει συναισθηματικά διλήμματα, με αφορμή ένα βράδυ που λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων θα περάσουν ξεχωριστά. Συγκεκριμένα, ο σύζυγος αναγκάζεται να ταξιδέψει σε μία μακρινή πόλη. Δίπλα του έχει έναν πειρασμό: μία συνάδελφό του που τον έλκει. Παράλληλα η σύζυγός του συναντά τυχαία στον δρόμο τον παλιό της έρωτα. Και οι τέσσερις πρωταγωνιστές της ιστορίας θα δοκιμάσουν τις αντοχές τους. Παίρνουν μέρος οι: Κίρα Νάιτλι, Σαμ Ουόρθινγκτον, Eύα Μέντες, Γκιγιόμ Κανέ κ.ά.


ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΦΑΒΟΡΙ

Tου Ράνταλ Γουάλας (ΗΠΑ, Παραγωγή 2010, Διάρκεια 116').

Το φιλμ, βασισμένο σε αληθινά γεγονότα, παρουσιάζει την ιστορία μιας γυναίκας που το 1969 μπήκε στον μέχρι τότε ανδροκρατούμενο κόσμο των ιπποδρομιών. Πρόκειται για την Πένι Τσένερι, που μην έχοντας, ως νοικοκυρά, την παραμικρή πείρα από κούρσες αλόγων, στοιχηματίζει στην εκπαίδευση ενός πουλαριού, του Σεκρετέριατ. Τρία χρόνια αργότερα, χάρη στη φροντίδα της ιδίας και των συνεργατών της και υπό την πολύτιμη καθοδήγηση ενός βετεράνου εκπαιδευτή αλόγων, ο Σεκρετέριατ κατόρθωσε να κερδίσει 3 κούρσες σε 3 πολιτείες, μέσα σε 5 εβδομάδες, κατακτώντας εν τέλει το «Triple Crown». Παίρνουν μέρος οι: Νταϊάν Λέιν, Τζον Μάλκοβιτς, Ντίλαν Γουόλς, Σκοτ Γκλεν κ.ά.


ΑΓΓΕΛΟΣ ΘΑΝΑΤΟΥ

Περιπέτεια του Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν (Δανία, Παραγωγή 2005, Διάρκεια 104').

Δανική ταινία, η τρίτη κατά σειρά με ήρωα τον κινηματογραφικό πρίγκιπα του υποκόσμου της Κοπεγχάγης, τον Μίλο. Ο ήρωας, μεσήλικας πια, προετοιμάζει τα 25α γενέθλια της κόρης του. Παράλληλα ανακαλύπτει πως το φορτίο ηρωίνης που περίμενε έχει αντικατασταθεί με άλλου τύπου ναρκωτικά. Θέλοντας να διατηρήσει την κυρίαρχη θέση του στον υπόκοσμο αρχίζει τις διαπραγματεύσεις με τη νέα γενιά προκειμένου να διακινήσει το ναρκωτικό. Παίρνουν μέρος οι: Ζλάτκο Μπούριτς, Μαρινέλα Ντέκιτς κ.ά.

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΣΤΗ

Περιπέτεια του Σένγκμου Λι (Νότια Κορέα/Νέα Ζηλανδία, Παραγωγή 2010, Διάρκεια 100').

H ταινία είναι κράμα ανατολικής και δυτικής κινηματογραφικής κουλτούρας στον φιλμικό χώρο των πολεμικών τεχνών. Στην υπόθεση ένας μαχητής από την Aνατολή έχει εξολοθρεύσει όλους τους εχθρούς της φατρίας του.

Oμως δεν θέλει να σκοτώσει ένα μωρό που ανήκει στην οικογένεια των εχθρών του. Παράλληλα το έχει αγαπήσει και για να το προστατέψει αποφασίζει να ταξιδέψει σε πόλη της Δυτικής Αμερικής, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή του. Oμως το παρελθόν τον κυνηγά. Παίρνουν μέρος οι: Γιανγκ Ντονγκ Γκαν, Κέιτ Μπόσγουορθ, Ντάνι Χιούστον κ.ά.


ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΠΑΓΟ

Δράμα σε σκηνοθεσία και σενάριο του Σταύρου Ιωάννου (Ελλάδα, Παραγωγή 2009, Διάρκεια 104').

Το φιλμ μας μεταφέρει στην Πρωτοχρονιά του 1996. Τότε τρεις γυναίκες προερχόμενες από διαφορετικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και άγνωστες μεταξύ τους συναντιούνται σε παραμεθόρια πόλη της Βουλγαρίας, προκειμένου να περάσουν παράνομα στην Ελλάδα.

Eχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους σ' έναν βίαιο συνοδό λαθρομεταναστών, που τις οδηγεί προς το «ελληνικό τους όνειρο» μέσα από δύσβατα ορεινά μονοπάτια. Oμως η προσπάθεια ν' αλλάξουν τη μοίρα τους θα καταλήξει, μετά από δραματικές κι οριακές περιπέτειες, σε τραγωδία. Παίρνουν μέρος οι: Ελένη Βεργέτη, Αρχόντισσα Μαυρακάκη, Μαρία Πρωτόπαπα, Μιχάλης Ιατρόπουλος κ.ά.


ΕΓΩ, Ο ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΧΑΛΕΠΑΣ

Βιογραφική της Στέλλας Αρκέντη (Ελλάδα, Παραγωγή 2011, Διάρκεια 113').

Η σκηνοθέτις μεταφέρει στον κινηματογραφικό χρόνο την μαρτυρική ζωή του μεγάλου Eλληνα γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά. Ο καλλιτέχνης, αφού αναγνωρίστηκε ως σπάνιο ταλέντο την εποχή της νιότης του, αρρωσταίνει από την εμμονή του στην τελειότητα. Τελικά θα περάσει ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής του ως βοσκός στην Τήνο δυναστευόμενος από τη μητέρα του που δεν τον άφηνε να ξανασχοληθεί με την τέχνη του. Σε μεγάλη ηλικία πλέον θα καταφέρει να ξαναπιάσει τη σμίλη. «Στην ταινία καθρεφτίζεται ο αγώνας του καλλιτέχνη, που επιζητά να δώσει ψυχή στον πηλό και για τον σκοπό αυτό θυσιάζεται ο ίδιος» σημειώνει η σκηνοθέτις. Παίρνουν μέρος οι: Ιωάννα Γκαβάκου, Τάκης Βογόπουλος, Μαρίνα Κορέλη κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου