Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Η κινηματογραφική εβδομάδα δίνει ελπίδες σε κοινωνικούς αποκλεισμούς


Διεξόδους από διαφόρου τύπου καταστάσεις επιδιώκουν οι περισσότεροι ήρωες των έξι ταινιών που βγαίνουν σήμερα στις αίθουσες. Στην «Απώλεια» ένα παντρεμένο ζευγάρι προσπαθεί να διαχειριστεί ψυχικά τον χαμό του μοναδικού του παιδιού. Η Νικόλ Κίντμαν, που ερμηνεύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, είναι υποψήφια για το βραβείο Oσκαρ Α' Γυναικείου ρόλου. Μία ομάδα κατάδυσης προσπαθεί να επιβιώσει παγιδευμένη σε ένα σπήλαιο. Πρόκειται για το σενάριο του φιλμ «Το άδυτο». Μια νεαρή με περίσσιο ταλέντο προσπαθεί να αποδείξει την αξία της σε ένα μπουρλέσκ θέαμα: Η νεαρή είναι η Κριστίνα Αγκιλέρα που συμπραταγωνιστεί με τη Σερ στο φιλμ «Μπουρλέσκ». Eνας νεαρός έγκλειστος σε σωφρονιστικό ίδρυμα προσπαθεί να βρει τον δρόμο του λίγες μέρες πριν από την αποφυλάκισή του στο βραβευμένο στο Bερολίνο φιλμ «Oταν θέλω να σφυρίξω, σφυρίζω». Ακόμα ζητήματα φιλίας που ξεπερνούν έθνη και χώρες θέτει το φιλμ «Ψηλά τα Χέρια» του Ρομέν Γκουπίλ. Τέλος, οι περιπέτειες του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, με ήρωες τους νάνους ενός κήπου στο «Ζουμπαίος και Ιουλιέτα».


ΑΠΩΛΕΙΑ
Δράμα του Τζον Κάμερον Μίτσελ (ΗΠΑ, Παραγωγή 2010, Διάρκεια 91').

Ο Τζον Κάμερον Μίτσελ («Shortbus» και «Hedwig and the Angry Inch») σκηνοθετεί μία ταινία που διαφέρει στιλιστικά από τις προηγούμενες με πρωταγωνιστές ένα παντρεμένο ζευγάρι που επαναδιαπραγματεύεται την ίδια του ζωή ύστερα από ένα τραγικό ατύχημα. Το φιλμ βασίζεται στο ομότιτλο θεατρικό έργο του Ντέιβιντ Λίντσεϊ-Αμπέρ, για το οποίο ο συγγραφέας κέρδισε Βραβείο Πούλιτζερ το 2007. Το έργο διακρίθηκε και στη σκηνή με αντανάκλαση της επιτυχίας του τα πέντε θεατρικά βραβεία «Τόνι».

Το φιλμ μας συστήνει μία οικογένεια με ένα παιδί. Και ενώ φαίνεται η ζωή να τους έχει χαρίσει την ευτυχία, η απροσεξία ενός έφηβου θα κόψει το νήμα της ζωής του μοναχογιού του ζευγαριού. Τότε ο τέλειος κόσμος τους γκρεμίζεται μια για πάντα. Η άτυχη μητέρα –πρώην στέλεχος σε μεγάλη εταιρία που εγκατέλειψε τη θέση της για να αφοσιωθεί στην οικογένειά της– προσπαθεί να επαναπροσδιορίσει την ίδια της τη ζωή. Οι συγγενείς και οι φίλοι προσπαθούν να την παρηγορήσουν, όμως με άχαρο τρόπο. Ανοίγεται στην ισχυρογνώμων αλλά στοργική μητέρα της ενώ παράλληλα προσεγγίζει κρυφά τον έφηβο που ήταν υπαίτιος για το ατύχημα. Ο άνδρας της προσπαθεί να ξεπεράσει το τραγικό γεγονός στην αγκαλιά μιας άλλης γυναίκας. Σιγά σιγά οι δυο άνθρωποι μαθαίνουν να ξαναπλησιάζουν ο ένας τον άλλο, μέσα σε έναν κόσμο που έχει χάσει την ισορροπία του. "Πάντοτε με γοήτευαν ιστορίες για ανθρώπους που προσπαθούν να συνδεθούν μεταξύ τους, που προσπαθούν να μην είναι μόνοι, για χαρακτήρες που προσπαθούν να βρουν τα όριά τους", λέει ο σκηνοθέτης και συμπληρώνει πως όλες του οι ταινίες μοιράζονται τα παραπάνω. «Είναι για ανθρώπους που ψάχνουν για το φως στην άκρη του τούνελ. Oλες τους ακολουθούν ένα διαφορετικό στιλ, αλλά όλες μοιράζονται την ίδια ψυχή».

Την άτυχη μητέρα ερμηνεύει η Νικόλ Κίντμαν που είναι υποψήφια για το Oσκαρ Α΄ Γυναικείου ρόλου και όπως υπογραμμίζει η ίδια για τη συμμετοχή της στο φιλμ: «Με συνεπήρε η ιστορία αυτού του ζευγαριού που μοιράζεται μια τόσο βαθιά τραγωδία και την ίδια στιγμή αντιδρά με τόσο διαφορετικό τρόπο. Πενθούν με τον δικό τους τρόπο και παρ' όλα αυτά μένουν ακόμη μαζί».

Τον ίδιο ρόλο ερμήνευσε στο θέατρο η Σίνθια Νίξον, μία από την παρέα του "Sex and the City", η οποία και βραβεύτηκε με «Τόνι».

Παίρνουν επίσης μέρος οι ηθοποιοί: Aαρον Eκχαρτ, Σάντρα Ο, Νταιάν Γουέστ, Τάμι Μπλάνσαρντ, Τζον Τένεϊ, Τζιανκάρλο Εσπόζιτο, Μάιλς Τέλερ κ.ά.


ΤΟ ΑΔΥΤΟ [3D]

Περιπέτεια του Aλιστερ Γκρίρσον (ΗΠΑ/Αυστραλία, Παραγωγή 2010, Διάρκεια 109').

Μία αποστολή σε ένα απομακρυσμένο σύστημα σπηλαίων, στο Nullarbor Plain της Αυστραλίας, το 1988, εξελίχθηκε σε μία παρ' όλιγον τραγωδία. Στην καταδυτική ομάδα συμμετείχαν 15 άτομα και υπό την αρχηγία του έμπειρου εξερευνητή Aντριου Ουίτ παγιδεύτηκαν πολλά μέτρα κάτω από το έδαφος ύστερα από την κατάρρευση της εισόδου του σπηλαίου. Και ενώ όλοι πίστευαν πως θα θρηνούσαν θύματα, η αποστολή διάσωσης εντόπισε όλα τα μέλη να βρίσκονται στη ζωή. Αυτή την ιστορία μετέφερε στον κινηματογράφο ο Aυστραλός σκηνοθέτης Aλιστερ Γκρίρσον με τη βοήθεια του Τζέιμς Κάμερον στον τομέα της παραγωγής. Παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί: Ρίτσαρντ Ρόξμπουργκ, Ρις Γουέκφιλντ, Aλις Πάρκινσον κ.ά.


BURLESQUE

Μιούζικαλ του Στίβεν Aντιν (ΗΠΑ, Παραγωγή 2010, Διάρκεια 100').

Με θητεία στα μουσικά βίντεο, ο Στίβεν Aντιν στην πρώτη του ταινία μεταφέρει τον θεατή στον λαμπερό κόσμο της σκηνής, αλλά και στον ανταγωνισμό των παρασκηνίων σε μία παράσταση τύπου μπουρλέσκ.

Τα μπουρλέσκ ήταν κωμικά σόου με τραγούδι και χορό. Eνα είδος μαζικής διασκέδασης, άλλοτε τολμηρό, άλλοτε σέξι, ποτέ όμως προκλητικά αισθησιακό. Στο φιλμ συμβάλλουν δύο λαμπερές πρωταγωνίστριες: η αειθαλής Σερ και αισθησιακή ερμηνεύτρια-χορεύτρια Κριστίνα Αγκιλέρα. Στην υπόθεση μία νεαρή κοπέλα έρχεται στο Λος Aντζελες και πιάνει δουλειά ως σερβιτόρα σε ένα πολυτελές κέντρο, το Burlesque Lounge. Τα κοστούμια και οι χορογραφίες τη συνεπαίρνουν και βάζει στόχο ζωής να βρεθεί πάση θυσία πάνω στη σκηνή. Για να συμβεί αυτό όμως θα πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη της αποφασιστικής ιδιοκτήτριας του κλαμπ και να ξεκαθαρίσει τη σχέση της με τις άλλες χορεύτριες. Τελικά το αστέρι της θα λάμψει μετά από πολλές προσπάθειες. «Oλα όσα δείχνουμε στην ταινία, ακριβώς όπως και στο αυθεντικό μπουρλέσκ, είναι κάτι σαν μια μεγάλη, αστεία, σέξι σκανταλιά», σημειώνει ο σκηνοθέτης.

Παίρνουν επίσης μέρος οι ηθοποιοί: Στάνλεϊ Τούτσι, Κρίστεν Μπελ, Καμ Τζίγκαντετ, Aλαν Κάμινγκ, Eρικ Ντέιν, Τζούλιαν Χάου κ.ά.


ΟΤΑΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΦΥΡΙΞΩ, ΣΦΥΡΙΖΩ

Δράμα του Φλόριν Σερμπάν (Ρουμανία/Σουηδία, Παραγωγή 2010, Διάρκεια 94').

Η νέα γενιά δημιουργών του ρουμανικού κινηματογράφου έχει λόγο και έρεισμα με ταινίες όπως το «Oταν θέλω να σφυρίξω, σφυρίζω» του Φλοριάν Σερμπάν. Η ταινία μέχρι στιγμής έχει κερδίσει βραβεία σε πολλά φεστιβάλ του κόσμου με κορυφαίο την Αργυρή Aρκτο - Μεγάλο Βραβείο Επιτροπής στο Φεστιβάλ Βερολίνου 2010. Πρωταγωνιστής της ταινίας είναι ένας 18χρονος που τα τελευταία 4 χρόνια βρίσκεται έγκλειστος στο Κέντρο Κράτησης Ανηλίκων. Η ελευθερία του απέχει μόλις πέντε μέρες οι οποίες θα γίνουν ένας ατέλειωτος εφιάλτης όταν η μητέρα του εμφανίζεται μετά από χρόνια για να τον πάρει μαζί της στην Ιταλία. Παράλληλα, στη ζωή του νεαρού έγκλειστου εμφανίζεται μία όμορφη συνομήλική του που εργάζεται ως κοινωνική λειτουργός. H φόρτιση των ημερών θα τον οδηγήσει σε ακραίες πράξεις.

Παίρνουν μέρος οι: Καταλίν Μιτουλέσκου, Φλορίν Σερμπάν, Γκεόργκε Πιστερεάνου κ.ά.

ΨΗΛΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ

Κοινωνική του Ρομέν Γκουπίλ (Γαλλία, Παραγωγή 2010, Διάρκεια 90').

Το θέμα της μετανάστευσης στη σημερινή Γαλλία είναι η αφορμή για την ταινία που υπογράφει ο Γάλλος σκηνοθέτης Ρομέν Γκουπίλ.

Το φιλμ μας μεταφέρει στο μέλλον και συγκεκριμένα στις 22 Μαρτίου 2067. Τότε μία γυναίκα θυμάται τι της συνέβη πριν από εξήντα χρόνια στο Παρίσι. Εκείνη την εποχή ήταν μαθήτρια της έκτης δημοτικού με καταγωγή από την Τσετσενία και απειλήθηκε με απέλαση από τις γαλλικές αρχές, εκείνη και η οικογένειά της. Δυστυχώς δεν ήταν η μόνη που αντιμετώπισε αυτό το πρόβλημα ανάμεσα στους μη Γάλλους συμμαθητές της. Τα παιδιά όμως διαισθάνονται τον κίνδυνο ότι έρχεται και η δική τους σειρά και αποφασίζουν ότι είναι ώρα για δράση. Ορκίζονται ότι θα μείνουν για πάντα μαζί και καταστρώνουν τρόπους για να την κρατήσουν κοντά τους. Παίρνουν μέρος οι: Βαλερί Μπρούνι Τεντέσκι, Λίντα Ντουντάεβα, Ζιλ Ριτμάνικ κ.ά.


ΖΟΥΜΠΑΙΟΣ & ΙΟΥΛΙΕΤΑ

Κινούμενα σχέδια της Κέλι Aσμπερι (ΗΠΑ/Μεγάλη Βρετανία, Παραγωγή 2011, Διάρκεια).

Τρισδιάστατη κωμική περιπέτεια κινουμένων σχεδίων, εμπνευσμένη από το έργο του Σαίξπηρ «Ρωμαίος και Ιουλιέτα». Το φιλμ διαδραματίζεται σε δύο γειτονικούς κήπους που είναι αντιμαχόμενα στρατόπεδα. Χρόνια τώρα, μια αδυσώπητη βεντέτα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους νάνους που διακοσμούν τους κήπους. Oμως η κόρη του αρχηγού του ενός νάνου ερωτεύεται την γιο της αντίπαλης ομάδας.

Τις φωνές τους δανείζουν οι: Τζέιμς ΜακΑβόι, Εμιλι Μπλαντ, Μάικλ Κέιν, Μάγκι Σμιθ κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου