Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

«Κραυγή αγωνίας» από τις σχολές αρχιτεκτονικής.

Καθυστερήσεις υπογραφής κρίσιμων Προεδρικών Διαταγμάτων, κωλυσιεργίες και προσπάθειες εξοικονόμησης χρημάτων, είναι το εκρηκτικό μείγμα, που απειλεί να τινάξει στον αέρα τη λειτουργία ολόκληρων σχολών.

Η «κραυγή αγωνίας» έρχεται από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου. Στη Γενική Συνέλευση της 26ης Ιανουαρίου 2011, οι απόψεις και οι θέσεις που ακούστηκαν κατατείνουν στο να αναδείξουν ότι το αποτέλεσμα των συσσωρευμένων προβλημάτων και αναβολών των λύσεων οδηγεί της σχολή «σε γενική αναταραχή και λειτουργικό αδιέξοδο». Σύμφωνα με όσα ακούστηκαν στη γενική συνέλευση και περιγράφονται σε σχετικό κείμενο, εκτιμάται ότι «τα προβλήματα αυτά οφείλονται στην προετοιμασία τού νέου νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Αφορμή για την «έκρηξη» των αρχιτεκτόνων αποτελεί το κομβικής σημασίας -για τη λειτουργία των Σχολών- Προεδρικό Διάταγμα 123/1985, που δεν υπογράφηκε από τον υφυπουργό Παιδείας, Γιάννη Πανάρετο, και το οποίο στη γενική συνέλευση αναφέρθηκε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της επικρατούσας κατάστασης. Με το Διάταγμα αυτό γίνονταν έως σήμερα οι νέες εκλογές και εξελίξεις των μελών ΔΕΠ σε θέσεις «συνθετικής κατεύθυνσης». Θέσεις, που προβλέπονται κατ΄εξαίρεση από το ΠΔ με συγκεκριμένα κριτήρια εκλογής, από τα οποία το κυριότερο είναι του αξιόλογου και αναγνωρισμένου αρχιτεκτονικού και καλλιτεχνικού έργου εφαρμογής.

Τα κριτήρια αυτά ήρθαν σε αντικατάσταση της υποχρεωτικής κατοχής διδακτορικής διατριβής, όπως αντιθέτως συμβαίνει στα μαθήματα θεωρίας. Σε αυτές περιπτώσεις, άλλωστε, η κατοχή διδακτορικού διπλώματος είναι δυνητική και προστίθεται, ως θετικό δεδομένο, που συμπληρώνει την εκπαιδευτική προσωπικότητα του υποψήφιου, όπως συμβαίνει στις καλύτερες αρχιτεκτονικές σχολές του κόσμου.

Η ισχύς αυτού του Προεδρικού Διατάγματος έληξε τον περασμένο Αύγουστο. Προηγουμένως, είχε ανανεωθεί τρεις φορές, από το ΄85. Οι ανανεώσεις γίνονταν εγκαίρως και έτσι δεν δημιουργούνταν προβλήματα δυσλειτουργίας των σχολών. Τώρα, όμως, παρά τη θετική εισήγηση για την ανανέωσή του, το Π.Δ. δεν έχει υπογραφεί από τον υφυπουργό. Στη γενική συνέλευση διατυπώθηκαν και εκτιμήσεις ότι η καθυστέρηση «γίνεται σκοπίμως, εν όψει του νέου νομοθετικού πλαισίου, το οποίο όμως δεν είναι βέβαιον πότε θα αρχίσει να ισχύει».

Αποτέλεσμα της καθυστέρησης -σημειώνεται στο κείμενο της γενικής συνέλευσης- είναι να έχουν σταματήσει όλες οι νέες εκλογές και εξελίξεις των μελών ΔΕΠ βασικών μαθημάτων κορμού σε όλες τις αρχιτεκτονικές και καλλιτεχνικές σχολές της χώρας. Και δεν είναι μόνον αυτό. Οι σχολές βρίσκονται στα όρια παύσης εργασιών, λόγω και των πολυάριθμων εθελούσιων παραιτήσεων διδασκόντων, ειδικά στις υψηλές βαθμίδες, που είναι συνέπεια των νέων συνθηκών συνταξιοδότησης.

«Διερωτόμαστε», επισημαίνεται από τη γενική συνέλευση, «αν η συνεχής αναβολή της υπογραφής της ανανέωσης του Π.Δ., γίνεται για λόγους φόρτου εργασίας, που προκαλεί ο υπερσυγκεντρωτισμός ή για λόγους προσωπικής άποψης του υφυπουργού όσον αφορά τον "ορθό" τρόπο διδασκαλίας της Αρχιτεκτονικής και της Τέχνης, τον οποίο δια του νέου νόμου θα υποχρεωθούμε όλοι να εφαρμόσουμε».

Αναφέρεται, μάλιστα, ότι ο πρόεδρος της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ και ο Πρύτανης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών έχουν επανειλημμένως επιδιώξει από τον περασμένο Σεπτέμβριο να συναντηθούν με τον υφυπουργό Παιδείας, για να του γνωστοποιήσουν τις απόψεις τους, αλλά χωρίς επιτυχία. Υπενθυμίζεται ότι οι θέσεις αυτές έχουν σταλεί και γραπτώς στο γραφείο του υφυπουργού. Οι αρχιτέκτονες θεωρούν ότι «η Πολιτεία ηθελημένα, ή αθέλητα, συμβάλλει στην υποβάθμιση της ουσίας της αρχιτεκτονικής διδασκαλίας, αλλά και της αρχιτεκτονικής, επιστήμης που πάντα εθεωρείτο και τέχνη».

  O πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καθηγητών Πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ), Νίκος Σταυρακάκης, δήλωσε: «Το θέμα είναι ευρύτερο. Ο υφυπουργός κρατά ανυπόγραφες όλες τις εξελίξεις μελών ΔΕΠ έχοντας αποστείλει επιστολή στο Υπουργείο Οικονομικών με την οποία θέτει το ερώτημα κατά πόσον οι εξελίξεις μελών ΔΕΠ υπόκεινται στην αναλογία τού ένα προς πέντε (σ.σ. δηλαδή, πέντε φεύγουν ένας προσλαμβάνεται). Θεωρούμε ότι το θέμα αυτό είναι τεράστιας σημασίας. Η πανεπιστημιακή κοινότητα αναμένει άμεση απάντηση και απεμπλοκή των εξελίξεων από τις όποιες ρήτρες επιβάλλει η πολιτική του Δ.Ν.Τ. Πρέπει να πω ότι για μας, το ζήτημα αυτό αποτελεί κόκκινη γραμμή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου