Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

ΝΔ : " Η κυβέρνηση έχει περιέλθει σε κατάσταση ημιδιάλυσης και ημιπαράλυσης "

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή το θέμα της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην 3η σύνοδο της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ.

"Η κυβέρνηση έχει περιέλθει σε κατάσταση ημιδιάλυσης και ημιπαράλυσης", είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: "Δεν πρόκειται απλώς για κάποιες αρρυθμίες κυβερνητικού έργου, πρόκειται για μαζεμένα και αλλεπάλληλα κρούσματα σύγχυσης και παλινωδιών".

Αναφερόμενος στα όσα ακολούθησαν την συνέντευξη της τρόικας έκανε λόγο "για επικολυρικό δράμα με καταγγελίες του κυβερνητικού εκπροσώπου, διαψεύσεις του υπουργού Οικονομικών, διαψεύσεις του ίδιου του πρωθυπουργού και διαψεύσεις των διαψεύσεων του πρωθυπουργού".

Ως ενδεικτικά της "σύγχυσης της κυβέρνησης" ανέφερε ακόμη την εγκύκλιο για τους ημιυπαίθριους χώρους που αποσύρθηκε πριν κυκλοφορήσει και τις δημόσιες διαφωνίες για το φορολογικό νομοσχέδιο και τον ρόλο του εισαγγελέα δίωξης οικονομικού εγκλήματος καθώς και τις διαφωνίες μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος και του υπουργού Υποδομών. "Συμφωνούμε απόλυτα με την περιγραφή που έδωσε γι αυτή την κατάσταση ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ :τρεις λαλούν και δυό χορεύουν", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς, επικαλούμενος σχετική αναφορά του πρώην προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη

Ενώ η κυβέρνηση παρουσιάζει εικόνα διάλυσης η ΝΔ έχει σχέδιο είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: "Κάθε μέρα υπογράφουμε συμβόλαιο αξιοπρέπειας με τον ελληνικό λαό". Αναφέρθηκε στην πρότασή του από πέρυσι τον Ιούλιο για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας. "Είπαμε πέρυσι ότι το μνημόνιο δεν βγαίνει, επίσης ότι το μνημόνιο δεν σταματά αλλά ενισχύει και ανατροφοδοτεί την δυναμική των ελλειμμάτων και του χρέους" είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε "κατηγορηθήκαμε τότε ενώ τώρα συμφωνούν μαζί μας. Όταν το ΠΑΣΟΚ ζήτησε συναίνεση στην πραγματικότητα ήθελε συνενοχή".

Υπενθυμίζοντας την πρόταση για την ακίνητη περιουσία ανέφερε: "Είπαμε επίσης πέρυσι ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την αδρανή ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, αλλιώς δεν βγαίνουμε από το φαύλο κύκλο του χρέους. Είχαμε πει από την 7η Ιουλίου ότι η ακίνητη περιουσία ξεπερνά τα 300 δισ. ευρώ και ότι μπορούμε να βρούμε 50 δισ. ευρώ με αξιοποίηση και όχι με εκποίηση. Την περασμένη Παρασκευή η τρόικα παραδέχθηκε την εκτίμηση για τα 50 δισ. και αρχικά η κυβέρνηση προσυπέγραψε την θέση αυτή, ύστερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατήγγειλε την τρόικα, ύστερα η τρόικα ζήτησε εκποίηση και όχι αξιοποίηση και μας υπέδειξε "πουλήστε το ένα και το άλλο", ύστερα βγήκε ο πρωθυπουργός και είπε "δεν πουλάμε τίποτε και θα βγάλουμε και νόμο που θα το απαγορεύει και θα το βάλλουμε και στο Σύνταγμα" και μετά ανακαλύψαμε ότι και στο αρχικό μνημόνιο και στις επικαιροποιημένες εκδοχές του η κυβέρνηση είχε προσυπογράψει την πώληση της ακίνητης περιουσίας. Ο κ. Παπανδρέου λοιπόν υποσχέθηκε ότι θα βγάλει νόμο που να απαγορεύει εκείνο που ο ίδιος έχει επανειλημμένως δεσμευθεί ότι θα κάνει".

Μας ρωτούν γιατί δεν συμφωνούμε, είπε o κ. Σαμαράς και συνέχισε: "Με τι να συμφωνήσουμε; Με τις προτάσεις της κυβέρνησης ή με τις προτάσεις της τρόικας που ζητά πώληση. Όλοι κατάλαβαν ότι το μνημόνιο οδηγεί σε αδιέξοδο, η τρόικα κατάλαβε ότι χωρίς αξιοποίηση δεν αντιμετωπίζεται το δημόσιο χρέος". Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι άλλο αξιοποίηση και άλλο εκποίηση: "Το κράτος μπορεί να προσδώσει αξία στα ακίνητά του. Υπάρχουν τα ΣΔΙΤ και οι μακροχρόνιες μισθώσεις και παράλληλα μπορεί να προεισπράξει μελλοντικά του έσοδα χωρίς να απολέσει την κυριότητα των ακινήτων. Υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα υπέρ της αξιοποίησης των ακινήτων και όχι της εκποίησης αλλά να αξιοποιηθούν, όχι να μένουν και να καταπατούνται", ανέφερε χαρακτηριστικά.

"Το ΠΑΣΟΚ έμαθε να μοιράζει υποσχέσεις με δανεικά, τώρα που δεν υπάρχουν δανεικά παρέδωσε τα κλειδιά της χώρας και κάνει ότι του λένε", συνέχισε ο πρόεδρος της ΝΔ και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χάνει ευκαιρίες για την ενίσχυση του τουρισμού λόγω της κρίσης των αραβικών χωρών στη Μεσόγειο, όπως και για την προώθηση των θέσεων της χώρας για τη μετανάστευση τώρα που εκφράζουν έντονες ανησυχίες και άλλες χώρες, όπως η Ισπανία και η Γαλλία.

Προανήγγειλε ότι στο τέλος Μαρτίου θα παρουσιάσει την επικαιροποιημένη οικονομική του πρόταση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και την ανακούφιση των ασθενέστερων τάξεων, ενώ επανέλαβε την πρότασή του για έρευνα από δικαστές στο "πόθεν έσχες" όλων όσοι διετέλεσαν υπουργοί και υφυπουργοί από το 1974 μέχρι σήμερα.

Συνεχίζοντας την επίθεση στην κυβέρνηση ανέφερε: "Δεν υποκύπτουμε σε πιέσεις δεν πέφτουμε σε παγίδες, δεν φεύγουμε από την ρότα μας. Δεν μας απασχολούν τα πολιτικάντικα καμώματα μίας κυβέρνησης που παραπαίει. Όλες οι εξελίξεις δείχνουν ότι έχουμε περάσει το σημείο καμπής και εμείς έχουμε ούριο άνεμο". Αναφέρθηκε στο κίνημα "δεν πληρώνω" λέγοντας: "Εξηγήσαμε ότι είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με το κίνημα "δεν πληρώνω" αλλά είπαμε ότι η κυβέρνηση με την πολιτική της δυναμιτίζει την κοινωνία. Ο πρώτος που υιοθέτησε το "δεν πληρώνω" είναι η κυβέρνηση που χρωστά σε επιχειρήσεις κατασκευαστικές και εξαγωγικές. Έχει ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ το εσωτερικό χρέος, αυτά που χρωστά η κυβέρνηση στον ιδιωτικό τομέα. Εμείς επιμένουμε στο συμψηφισμό που θα ανακούφιζε τις επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση θα το υιοθετήσει, αλλά με καθυστέρηση".

 "Η κυβέρνηση είναι ανίκανη και ανεύθυνη και εμφανώς παραζαλισμένη", είπε ακόμη ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: "Εμείς απευθυνόμαστε σε όλη την κοινωνία με τις ιδέες του κοινωνικού φιλελευθερισμού. Δεν χωρίζουμε τους Έλληνες σε δεξιούς και αριστερούς, όλοι το ίδιο κινδυνεύουμε". Είπε ότι η πρόταση της τρόικας πρόσβαλε το φιλότιμο και την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού και χτύπησαν την ευαίσθητη χορδή του πρόσβαλαν. Τέλος αποδοκίμασε τις απόψεις περί "ώριμου φρούτου": "Δεν θα μας χαρίσει τη νίκη κανένας δεν θα μας πέσει η νίκη στα πόδια μας σαν ώριμο φρούτο, αυτές τις απόψεις ούτε καν τις συζητάω, θα την χτίσουμε βήμα- βήμα και θα είναι στέρεη". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου