Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ - STOP

              Του Δ. Σταύρου, εκπαιδευτικού, dstavrou.blogspot.com

Έχω επαναλάβει πολλές φορές και με κάθε ευκαιρία ότι προτιμώ την κατάργηση των τελών κυκλοφορίας και την εφαρμογή των διοδίων, στους μεγάλους οδικούς άξονες, με χιλιομετροχρέωση και με έκπτωση για τις συχνές διελεύσεις. Οι διαφωνούντες συνομιλητές μου - υποστηρικτές των τελών κυκλοφορίας και των υψηλών φόρων εν γένει - επικαλούνται τον "κοινωνικό ιστό" και την "κοινωνική συνοχή" για να δικαιολογήσουν την ανάγκη ύπαρξης τελών. Θέλουν να πληρώνουμε για δρόμους που μπορεί να μην πατήσουμε ποτέ, αλλά να μπορούν οι άλλοι να πηγαινοέρχονται. Όμως, η λογική αυτή μοιάζει με εκείνη των… Συμβάσεων Παραχώρησης: Πληρώνουμε για κάτι που δε χρησιμοποιούμε. Άραγε, είναι ικανοποιημένοι  από αυτή την έμμεση χρηματοδότηση μέχρι σήμερα και έχουν δει τόσο θεαματικά αποτελέσματα ; Εκτός αν θεωρούν θεαματικό αποτέλεσμα τις εκατόμβες των θυμάτων που θρηνήσαμε στους χρυσοπληρωμένους από τα τέλη κυκλοφορίας δρόμους μας.

Παρά τη φορολογική επιδρομή που δέχεται μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας, δε βλέπω να έχει εκτοξευθεί στα ουράνια η ποιότητα της κοινωνικής συνοχής. Μήπως η κοινωνική συνοχή διαφυλάσσεται καλύτερα με τη μείωση των φόρων και την οικονομική ανάπτυξη που αυτή επιφέρει, αφού μόνο έτσι εισπράττει σημαντικά έσοδα το Κράτος ώστε να παίζει σωστά τον προνοιακό του  ρόλο ; Μήπως οι πραγματικά ανήμποροι πολίτες βοηθούνται αποτελεσματικότερα από την Κοινωνία των Πολιτών (ΜΚΟ), παρά από τον Κεντρικό Σχεδιασμό; Τελικά, μήπως η ανάπτυξη και ο εθελοντισμός είναι αυτοί που διαφυλάσσουν καλύτερα τον κοινωνικό ιστό και όχι ο «τυφλοσούρτης» των τελών και της φορο-επιδρομής ;

2 σχόλια:

  1. Αν το 1/000 της φορολόγησης της βενζίνης το έδινε το κράτος για την συντήρηση αλλά και την κατασκευή των δρόμων όλοι θα είμασταν ευχαριστημένοι.Αυτό όμως θέλει να αρμέγει την αγελάδα,και τεράστιοι φόροι στα καύσιμα και τέλη και συμβάσεις με τους μεγαλοκαρχαρίες εργολάβους,για να έχει και την στήριξη των λαμόγιων στα μμε.
    Έτσι που κατάντησαν το κράτος οι νεοφιλελεύθερες τακτικές δηλαδή απαξίωση και πώληση όλα είναι πιθανά,το κράτος είναι δεσμός συνοχής μεταξύ των πολιτών,όταν μαζεύει τα λεφτά από τους φόρους και αντί να τα δίνει μέσω των κοιμωnικών παροχών στους πολίτες, τα παίρνουν ημέτεροι μιζαδόροι τσανακογλύφτες που να βρεθούν μετά τα λεφτά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δημήτρη,ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές τοποθετήσεις του καθένα,υπάρχει μία κοινή συνισταμένη μέσα στην πολιτική, από την οποία δεν ξεφεύγει κανείς.Η απεριόριστη προσβολή της νοημοσύνης μας.Από όποιον προέρχεται αυτή καλούμαστε όλοι μας να την καταδείξουμε.

    Καλό σου απόγευμα και σε ευχαριστούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή