Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Αναταράξεις... στις αγορές με το πετρέλαιο στα 117 δολ.

Στον «κλοιό της Λιβύης» βρίσκονται οι αγορές πετρελαίου και χρυσού, προϊδεάζοντας για επιδείνωση των συνθηκών ανάκαμψης των ισχυρότερων οικονομιών της Δύσης. Με τις λιβυκές αντικαθεστωτικές δυνάμεις να ανθίστανται στην επιχείρηση ανακατάληψης χαμένων εδαφών από τις δυνάμεις του Καντάφι, το πετρέλαιο επέστρεψε στο επίπεδο των 117 δολαρίων και ο χρυσός σημείωσε νέο ιστορικό ρεκόρ στα 1.440,10 δολάρια στο Λονδίνο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν κρύβουν τις ανησυχίες τους να μετατραπεί η Λιβύη σε «μια μεγάλη Σομαλία».


Οι αεροπορικές επιθέσεις των κανταφικών δυνάμεων ενάμισι μίλι μακριά από πετρελαϊκές εγκατάστασεις κοντά στην πόλη Μπέγκα, ώθησαν το αργό πετρέλαιο brent έως τα 117,20 δολάρια, στο Λονδίνο (1,59%). Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του αμερικανικού light διέσπασε το φράγμα των 100 δολαρίων και ανήλθε έως τα 102,10 δολάρια (2,70%). Οι επενδυτές φοβούνται ότι η αστάθεια θα επηρεάσει και ισχυρές πετρελαιοπαραγωγούς χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, για αυτό και καταφεύγουν στην ασφάλεια του χρυσού. Τα συμβόλαια του κίτρινου μετάλλου σημείωσαν νέο ιστορικό ρεκόρ στα 1.440,10 δολάρια για να κλείσει στα 1.438,85 δολάρια (1,10%) στο Λονδίνο. Στη Νέα Υόρκη, η τιμή τους είχε πλησιάσει έως τα 1.439,20 δολάρια. Στον αντίποδα απώλειες της τάξης του 0,7% κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Το χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας υποχωρεί για 13η συνεδρίαση, με τον αντιπροσωπευτικό δείκτη να βρίσκεται στα χαμηλά 22 μηνών, ενώ οι μετοχές στο Ντουμπάι κυμαίνονται στα χαμηλά έξι ετών.

Στην Ουάσιγκτον η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον διατύπωσε την άποψη ότι η βορειοαφρικανική χώρα «μπορεί να μεταβληθεί σε μια μεγάλη Σομαλία». Στη Μεσόγειο ο αμερικανικός στόλος έχει αναβαθμίσει την παρουσία του. Το αεροπλανοφόρο Enterprise εισήλθε χθες στον κόλπο του Σουέζ με κατεύθυνση προς τη Μεσόγειο και δύο αμερικανικά ελικοπτεροφόρα αμφίβια σκάφη εφόδου, τα USS Kearsarge και USS Ponce, μπορούν να αποβιβάσουν 3.000 πεζοναύτες και τα βαρέα οχήματά τους στις ακτές της αφρικανικής χώρας.

Την ανακατάληψη πόλεων στην Aνατολική Λιβύη επιχείρησαν με αεροπορικούς βομβαρδισμούς οι «κανταφικές» δυνάμεις. Ο συνταγματάρχης Καντάφι, σε νέο διάγγελμά του, απείλησε με αιματηρό πόλεμο εάν σημειωθεί στρατιωτική παρέμβαση από τις ΗΠΑ ή το ΝΑΤΟ, έτοιμος να διαπραγματευθεί συνταγματικές αλλαγές. Οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις πέτυχαν να διατηρήσουν τον έλεγχο των πόλεων Μπρέγκα και Ατζαμίγια. Για πρώτη φορά οι αντικαθεστωτικοί δεν απέκλεισαν τον ενδεχόμενο να ζητήσουν στρατιωτική επέμβαση ξένων δυνάμεων υπέρ τους, αλλά υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Πρόεδρος του 30μελούς Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης, που συγκρότησαν οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις, ανέλαβε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας Μουσταφά Αμπντέλ Τζαλίλ.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου