Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

ΗΠΑ : Κίνδυνος εμφυλίου πολέμου στη Λιβύη αν δεν παραιτηθεί ο Καντάφι


Tον κίνδυνο να οδηγηθεί η Λιβύη σε έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο εάν ο Μουαμάρ Καντάφι δεν παραιτηθεί, επισημαίνουν οι ΗΠΑ. Οι διεθνείς πιέσεις κατά του καθεστώτος Καντάφι κλιμακώνονται, ενώ ο ΟΗΕ κάνει λόγο για «ανθρωπιστική κρίση» καθώς χιλιάδες άνθρωποι καταφτάνουν συνεχώς στα σύνορα με την Τυνησία. ΗΠΑ και Βρετανία δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να αναλάβουν στρατιωτικές πρωτοβουλίες, ενώ η Ευρωπαϊκή Eνωση θα συζητήσει το θέμα της Λιβύης σε ειδική σύνοδο την 11η Μαρτίου. Προς το παρόν καταγράφεται περιορισμένη μείωση της παραγωγής πετρελαίου του OPEC τον Φεβρουάριο, αλλά η τιμή του χθες κυμάνθηκε στο επίπεδο των 113-114 δολαρίων στο Λονδίνο.


Τον κίνδυνο ενός εμφυλίου πολέμου στη Λιβύη εάν δεν παραιτηθεί ο Καντάφι επισήμανε στην ομιλία της στο Κογκρέσο η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον. Στα Ηνωμένα Eθνη, η Aμερικανίδα πρεσβευτής Σούζαν Ράις δήλωσε ότι η χώρα της θα συνεχίσει τις πιέσεις για παραίτηση του Καντάφι, παράλληλα με μέτρα σταθεροποίησης του πετρελαίου και αποτροπής ανθρωπιστικής κρίσης. Εώς σήμερα, επιβεβαιώνεται μείωση της παραγωγής πετρελαίου του OPEC τον Φεβρουάριο, από τα υψηλότερα επίπεδα δύο ετών του Ιανουαρίου. Σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου Reuters, η προσφορά πετρελαίου από τις 12 χώρες μέλη του οργανισμού υποχώρησε στα 29,43 εκατ. βαρέλια ημερησίως από τα 29,63 εκατ. βαρέλια τον περασμένο μήνα εξαιτίας της κρίσης στη Λιβύη.

Η Μελίσα Φλέμινγκ, εκπρόσωπος της Yπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, δήλωσε ότι περίπου 70.000 με 75.000 άτομα έχουν εγκαταλείψει τη χώρα για την Τυνησία από τις 20 Φεβρουαρίου, οπότε ξέσπασαν οι βίαιες ταραχές στη Λιβύη. Οι οργανώσεις αρωγής δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες γιατί οι Λίβυοι πρόσφυγες συνωστίζονται κατά χιλιάδες στα σύνορα με την Τυνησία.

Οι διεθνείς πιέσεις κλιμακώνονται καθημερινά επιζητώντας την παραίτηση του Καντάφι. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία δεν αποκλείουν πλέον το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης, εάν το καθεστώς Καντάφι συνεχίσει την αιματηρή καταστολή της εξέγερσης. Συγκρούσεις μαίνονται στα δυτικά, καθώς οι δυνάμεις του Καντάφι επιχειρούν να ανακτήσουν τον έλεγχο της πόλης Αλ Ζαουίγια και της πόλης Ναλούτ, δυτικά της Τρίπολης. Υπάρχουν φόβοι ότι το καθεστώς μπορεί να εξαπολύσει αεροπορική επίθεση στην πόλη, όμως οι πολίτες της δηλώνουν έτοιμοι να την υπερασπιστούν. Παράλληλα, οι διαδηλωτές στη Βεγγάζη, στην ανατολική Λιβύη, έχουν αρχίσει στρατιωτική εκπαίδευση για να υπερασπιστούν την πόλη από τις δυνάμεις ασφαλείας που παραμένουν πιστές στον Καντάφι, όπως δήλωσε την Τρίτη κάτοικος της περιοχής.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου