Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

«Όχι» της πορτογαλικής Βουλής στα μέτρα λιτότητας - Αναμένεται η παραίτηση του πορτογάλου πρωθυπουργού

Η Βουλή της Πορτογαλίας είπε «όχι» στα μέτρα λιτότητας που επιχείρησε να περάσει η κυβέρνηση μειοψηφίας της χώρας και ο συμβιβασμός της τελευταίας στιγμής στον οποίον ήλπιζαν αρκετοί δεν επετεύχθη.

Πλέον, από ώρα σε ώρα αναμένεται η παραίτηση του πρωθυπουργού της χώρας, Σόκρατες, την οποία είχε προαναγγείλει σε περίπτωση που τα μέτρα δεν εγκριθούν από το κοινοβούλιο.


Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση του Σόκρατες, “πέρασε” τα μέτρα λιτότητας το περασμένο φθινόπωρο με τη συγκατάθεση των σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι σήμερα προέβαλλαν αντιστάσεις.



 Τα πέντε κόμματα της αντιπολίτευσης, από την Αριστερά έως την άκρα Δεξιά, ψήφισαν ομόφωνα την απόρριψη του τετάρτου σχεδίου λιτότητας που παρουσιάστηκε μέσα σε ένα χρόνο και προέβλεπε τη μείωση από 4,6% σε 3% του δημόσιου ελλείματος για να αποφευχθεί η προσφυγή της χώρας σε εξωτερική οικονομική βοήθεια.
 

Μετά το τέλος της πεντάωρης συνεδρίασης του κοινοβουλίου , ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Πέδρο Σίλβα Περέιρα κατάγγειλε την "ανευθυνότητα" μιας "αρνητικής συμμαχίας" η οποία απέρριψε "ενα σημαντικότατο εργαλείο δράσης της κυβέρνησης παρά το γεγονός ότι το σχέδιο αυτό είχε λάβει την έγκριση και την ψήφο των ευρωπαϊκών θεσμών και των ευρωπαίων εταίρων της Πορτογαλίας".


Ο επικεφαλής της πορτογαλικής κυβέρνησης που αποχώρησε από το κοινοβούλιο χωρίς να πεί ούτε μια λέξη μετά την έναρξη της συνεδρίασης , ενδέχεται να υποβάλει την παραίτησή του ήδη από σήμερα Τετάρτη το βράδυ στον πρόεδρο της χώρας Ανιμπαλ Καβάκο Σίλβα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου