Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Με «Ρυθμιστές» που καθορίζουν τη ζωή των πολιτών η κινηματογραφική εβδομάδα

Ένα κρυφό επιτελείο που καθορίζει τη ζωή των ανθρώπων αποκαλύπτεται σε έναν νεαρό πολιτικό όταν εκείνος παραδίδεται σε έναν υγιή έρωτα. Είναι η σύνοψη των «Ρυθμιστών», της ταινίας του Τζορτζ Νόλφι με τον Ματ Ντέιμον στον πρωταγωνιστικό ρόλο.


Η φύση σε όλο της το μεγαλείο είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής στην ταινία «Πώς τελείωσε αυτό το καλοκαίρι» του Ρώσου σκηνοθέτη Αλεξέι Ποπογκρέμπσκι. Κεντρικοί χαρακτήρες είναι δύο άνδρες που εργάζονται σε έναν μετεωρολογικό σταθμό σε ένα απομονωμένο νησί της Αρκτικής.

Στο «Barney's Version» ένας άνδρας λίγο πριν του διαγράψει τη μνήμη το Aλτσχάιμερ και με αφορμή τη δολοφονία ενός άσπονδου εχθρού του αποφασίζει να θυμηθεί το χρονικό της ζωής του.

Στην ελληνική ταινία «Κανένας» ένα αγόρι και ένα κορίτσι, μετανάστες δεύτερης γενιάς στην Ελλάδα, προσπαθούν να αγγίξουν τα όνειρά τους.

Ακόμα η ταινία δράσης «Drive Angry», η κωμωδία «Μη πυροβολείται τη γιαγιά» και η προβολή του φιλμ «Κάστρο της αγνότητας» (1973) σε σκηνοθεσία του σημαντικού Mεξικανού δημιουργού Αρτούρο Ριπστάιν.


ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΤΕΣ

Θρίλερ φαντασίας του Τζορτζ Νόλφι (ΗΠΑ, Παραγωγή 2010, Διάρκεια 106').

«Είμαστε οι άνθρωποι που φροντίζουμε όλα να γίνονται βάσει σχεδίου», ανακοινώνει σε έναν νεαρό πολιτικό «πουλέν» για το μέλλον της χώρας ο αρχηγός μιας ομάδας ανθρώπων που μοιάζει σαν να βγήκαν από έναν καφκικό εφιάλτη. Πρόκειται για τους «Ρυθμιστές», την ομάδα που φροντίζει στο να ακολουθούν τα πάντα στη Γη την προδιαγεγραμμένη τους πορεία. Γιατί ο νεαρός έφυγε από την πορεία του; Επειδή ερωτεύθηκε ύστερα από μια τυχαία συνάντηση μία νεαρή γυναίκα, ξεκινώντας μια κατάσταση ζωής διαφορετική από αυτήν που είχαν σχεδιάσει οι ρυθμιστές της ζωής του. Το φιλμ, που σκηνοθετεί ο σεναριογράφος και παραγωγός Τζορτζ Νόλφι, βασίζεται στην ιστορία του Φίλιπ Κ. Ντικ που έχουμε γνωρίσει τους σκοτεινούς οραματισμούς του για το μέλλον στα φιλμ «Ολική Επαναφορά», «Minority Report» και «Blade Runner». Στην κινηματογραφική μεταφορά της ιστορίας άλλαξε ο κεντρικός χαρακτήρας από ασφαλιστής σε πολιτικό, που ερμηνεύει ο Ματ Ντέιμον. Ο νεαρός πολιτικός λίγο πριν από την είσοδό του στην αμερικανική Γερουσία παραδίδεται στον έρωτα. Οι απεσταλμένοι της μοίρας έχουν ως αποστολή να εμποδίσουν με κάθε τρόπο τη σχέση μεταξύ των δύο νέων, καθώς κάτι τέτοιο θα ανέτρεπε τη ροή της αμερικανικής ιστορίας και όχι μόνο... Ο ήρωάς μας καλείται να αποφασίσει αν θα ακολουθήσει πειθήνια το πεπρωμένο που άλλοι έχουν προδιαγράψει για εκείνον ή αν θα κάνει τη μεγάλη ανατροπή να ακολουθήσει την καρδιά του με όποιο κόστος κι αν αυτό συνεπάγεται…

Παίρνουν επίσης μέρος οι ηθοποιοί: Eμιλι Μπλαντ, Τέρενς Σταμπ, Aντονι Μακί, Τζον Σλέιτερι κ.ά.
 
ΠΩΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Δράμα του Αλεξέι Ποπογκρέμπσκι (Ρωσία, Παραγωγή 2010, Διάρκεια 124').

Σε ένα εγκαταλελειμμένο ρωσικό νησί της Αρκτικής είναι γυρισμένη η ταινία του ανερχόμενου Ρώσου σκηνοθέτη Αλεξέι Ποπογκρέμπσκι, όπου και γράφει στον φακό το μεγαλείο της ατίθασης φύσης αλλά και τον αγώνα του ανθρώπου να συνυπάρξει μαζί της. Οι μόνες ανθρώπινες παρουσίες που υπάρχουν στα πλάνα της ταινίας είναι δύο άντρες που εργάζονται σε έναν μετεωρολογικό σταθμό που βρίσκεται στο νησί. Η καθημερινότητά τους περνά με το να παίρνουν μετρήσεις και να στέλνουν τα δεδομένα στον κεντρικό σταθμό. Ο ένας από τους δύο είναι πενήντα χρόνων και η δουλειά είναι πλέον ρουτίνα. Ο άλλος είναι απόφοιτος πανεπιστημίου και του έχει ανατεθεί να περάσει το καλοκαίρι του στον σταθμό. Δεν έχουν κοινά μεταξύ τους. Oταν όμως θα δώσει λάθος μετρήσεις, με σκοπό να κρύψει την ολιγωρία του στα καθήκοντά του, οι επιπτώσεις που θα προκύψουν από τη φύση θα είναι τραγικές.

Η ταινία είναι γυρισμένη στην Τσουκότκα, το ανατολικότερο σημείο της Ρωσίας. Το φιλμ ήταν υποψήφιο για «Χρυσή Aρκτο» στο Φεστιβάλ Βερολίνου. Εντέλει απέσπασε στη γερμανική κινηματογραφική διοργάνωση τις Αργυρές Aρκτους: Καλύτερου Ηθοποιού και Καλλιτεχνικής Συνεισφοράς. Παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί: Γκριγκόρι Ντομπρίγκιν, Σεργκέι Πουσκεπάλις, Ιγκόρ Τσέρνιεβιτς.



BARNEY'S VERSION

Δραματική του Ρίτσαρντ Τζ. Λούις (Καναδάς/Ιταλία, Παραγωγή 2010, Διάρκεια: 134').

Στη ταινία, που το σενάριο βασίζεται σε μυθιστόρημα του Μορντεκάι Ρίτσλερ, ένας άνδρας που διανύει την έκτη δεκαετία της ζωής του αναπολεί τις εμπειρίες του. Eχει ζήσει μια έντονη ζωή: στα νεανικά του χρόνια, στη Ρώμη, έγινε ένας επιτυχημένος τηλεοπτικός παραγωγός, παντρεύτηκε τρεις φορές, έκανε δύο παιδιά, παραμένοντας φανατικός πότης, μανιώδης καπνιστής, λάτρης του χόκεϊ, τυχοδιώκτης και αυτοκαταστροφικός. Ενώ βρίσκεται στα πρόθυρα του Αλτσχάιμερ θα βρεθεί κατηγορούμενος για τη δολοφονία του άσπονδου φίλου της νεανικής του ζωής. Προτού βυθιστούν στο σκοτάδι όλες του οι αναμνήσεις, αποφασίζει να διηγηθεί τη δική του εκδοχή ξεκαθαρίζοντας τους λογαριασμούς του με το παρελθόν και συμπληρώνοντας καρέ - καρέ τα κομμάτια του παζλ της ζωής του. Παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί: Πολ Τζιαμάτι, Ντάστιν Χόφμαν, Ρόζαμουντ Πάικ, Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ κ.ά.


ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΑΓΝΟΤΗΤΑΣ

Δράμα του Αρτούρο Ριπστάιν (Μεξικό, Παραγωγή 1973, Διάρκεια 110').

Κάποιες ταινίες βγαίνουν στις αίθουσες από το «συρτάρι» με κάποια αφορμή, τη συγκυρία. Iσως για το «Κάστρο της αγνότητας», του σημαντικού Μεξικανού σκηνοθέτη Aρτούρο Pιπστάιν, να είναι η επέτειος της συμπλήρωσης ενός αιώνα από την επανάσταση του Πάντσο Βίλα. Στην υπόθεση της ταινίας ένας πατέρας προσπαθεί να προφυλάξει τα τρία του παιδιά από την κακία του κόσμου. Στο ταραγμένο του μυαλό πιστεύει πως αυτό θα γίνει με το να τα κρατάει κλεισμένα στο σπίτι. Για 18 χρόνια, οι δύο γονείς, μαζί με τα παιδιά, ασχολούνται με την παραγωγή ποντικοφάρμακου, με το οποίο ο πατέρας εξασφαλίζει το οικογενειακό εισόδημα. Παράλληλα ο πατέρας επιβάλλει στα παιδιά διάφορες παράλογες απαγορεύσεις με αποτέλεσμα αυτά να ζουν σε ένα διαστρεβλωμένο, απομονωμένο, κλειστό σύμπαν. Παίρνουν μέρος οι: Κλαούντιο Μπρουκ, Ρίτα Μασέντο, Αρτούρο Μπεριστέν κ.ά.


ΚΑΝΕΝΑΣ

Δράμα του Χρήστου Νικολέρη (Ελλάδα, Παραγωγή 2011, Διάρκεια: 96'Α).

Δύο έφηβοι μετανάστες δεύτερης γενιάς, ο Ρώσος Γκόραν και η Αλβανίδα Τζούλια, έχουν ένα όνειρο: να ξεφύγουν από το περιβάλλον όπου μεγάλωσαν. Oταν οι δρόμοι τους θα συναντηθούν, θα τους κυριέψει ο έρωτας. Oμως οι κόσμοι τους θα συγκρουστούν, απειλώντας να καταστρέψουν το πρώτο σκίρτημα που νιώθουν ο ένας για τον άλλο. Παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί: Αντίνοος Αλμπάνης, Τζιωρτζίνα Λιώση κ.ά.




DRIVE ANGRY [3D]

Δράσης του Πατρίκ Λισιέ (ΗΠΑ, Παραγωγή 2011, Διάρκεια 104').

Εκδίκηση μετά θάνατον θα πάρει ένας άνδρας από τους δολοφόνους της γυναίκας και της κόρης του. Πρόκειται για έναν καταδικασμένο στην αιώνια πυρά που δραπετεύει από την κόλαση για να εκπληρώσει τους σκοπούς του. Εχει όμως στη διάθεσή του μόλις τρεις μέρες. Συνοδοιπόρος του είναι μία νεαρή σερβιτόρα που μαζί συμμετέχουν σε φρενήρεις καταδιώξεις στους δρόμους με αυτοκίνητα εποχής. Oμως έχει και έναν αήττητο καταδιώκτη: τον έμπιστο του διαβόλου, που σκοπό έχει να τον γυρίσει πίσω στην κόλαση. Παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί: Νίκολας Κέιτζ, Aμπερ Χερντ, Μπίλι Μπερκ κ.ά.


ΜΗ ΠΥΡΟΒΟΛΕΙΤΕ ΤΗ ΓΙΑΓΙΑ: ΠΑΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΓΙΟΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ

Κωμωδία του Τζον Γουάιτσελ (ΗΠΑ, Παραγωγής 2011, Διάρκεια 107').

Τρίτη ταινία με πρωταγωνίστρια το alter-ego ενός πράκτορα, την πληθωρική αφροαμερικανή Big Momma. Στην υπόθεση ένας πράκτορας συνεργάζεται με έναν νεαρό που είναι αυτόπτης μάρτυρας ενός εγκλήματος. Μαζί διεισδύουν μυστικά σε μια σχολή Kαλών Tεχνών μόνο για κορίτσια μεταμφιεσμένοι ως Big Momma και πληθωρική Charmaine αντίστοιχα και κάνουν τα πάντα για να ανακαλύψουν τον δολοφόνο. Παίρνουν μέρος οι: Μάρτιν Λόρενς, Πόρσια Νταμπλντέι, Μπράντον Τ. Τζάκσον κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου