Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

" Ώρα της Γης"

Αύριο, 26 Μαρτίου, πολίτες, φορείς και επιχειρήσεις σβήνουν τα φώτα για 60 λεπτά. Για τρίτη χρονιά οι Έλληνες συμμετέχουν στην «Ώρα της Γης» και καλούνται να «κατεβάσουν τον διακόπτη» για μία ώρα, δείχνοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για την προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής

Στις 8:30μμ, αύριο, Σάββατο, το ελληνικό παράρτημα της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης για την προστασία του περιβάλλοντος WWF, καλεί τους συμμετέχοντες να δεσμευτούν για μία δράση εξοικονόμησης ενέργειας. Οι πολίτες, οι συναρμόδιοι φορείς, η τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και ο επιχειρηματικός κόσμος που συμμετέχουν θα σβήσουν τα φώτα στον χώρο όπου βρίσκονται για 60 λεπτά.

Η WWF ευελπιστεί μάλιστα να συγκεντρώσει ακόμα περισσότερες συμμετοχές σε σχέση με πέρυσι, με απώτερο σκοπό την ενίσχυση του αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, έχει μάλιστα δημιουργηθεί και ειδική ιστοσελίδα στο wwf.gr/earthhour, όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να δημιουργήσει ατομική «υπο-σελίδα» με προσωπική σφραγίδα, μέσα από την οποία θα συγκεντρώνονται υπογραφές.

«Φέτος ήρθε η στιγμή να ξεπεράσουμε τη μία ώρα, να ξεπεράσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό. Το μήνυμα της Ώρας της Γης 2011 είναι ένα μήνυμα προσωπικής δέσμευσης για τον καθένα από εμάς. Καλούμε τους συμμετέχοντες να αναλάβουν δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας που θα ακολουθήσουν μετά την Ώρα της Γης και να διαδώσουν τις ιδέες τους σε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες τους», δηλώνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο διευθυντής του WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας.

Η «Ώρα της Γης» άρχισε το 2007 στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας, οπότε 2,2 εκατ. άνθρωποι, μαζί με πάνω από 2.000 επιχειρήσεις έσβησαν τα φώτα για μία ώρα, ως έμπρακτη συμμετοχή στον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Το 2008 η αρχική πρωτοβουλία μεγάλωσε εντυπωσιακά με πάνω από 50 εκατ. συμμετοχές από 35 χώρες.

Χαρακτηριστική ήταν η διακοπή της φωταγώγησης σε μερικά από τα κορυφαία και πιο γνωστά μνημεία στον κόσμο, όπως το Κολοσσαίο στην Ιταλία, η γέφυρα Golden Bridge στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ και ο Πύργος CN στο Τορόντο. Τον Μάρτιο του 2009 διοργανώθηκε η τρίτη και μεγαλύτερη σε κινητοποίηση παγκόσμια «Ώρα της Γης», με εκατοντάδες εκατομμύρια συμμετέχοντες από 4.000 πόλεις και 88 χώρες όλου του κόσμου, μετατρέποντας την αρχική ιδέα σ’ ένα γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας. Το Σάββατο 27 Μαρτίου 2010 η συμβολικού χαρακτήρα κινητοποίηση προσέλκυσε πολίτες, επιχειρήσεις και φορείς από 128 χώρες, ενώ ιστορικά κτίρια και χώροι «από-φωταγωγήθηκαν» για 60 λεπτά.

Η Ελλάδα συμμετείχε για πρώτη φορά στην «Ώρα της Γης» το 2009. Εκτιμάται πως τότε, περισσότερα από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά, 489 δήμοι και κοινότητες, 1.649 επιχειρήσεις, 845 σχολεία καθώς και 325 φορείς σ’ όλη την Ελλάδα «σκοτείνιασαν», στέλνοντας έτσι ένα πρώτο «ελληνικό μήνυμα» κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Σύμφωνα με στοιχεία της Εταιρίας Διαχείρισης του Ελληνικού Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας και της WWF Ελλάδος, κατά την έναρξη της Ώρας της Γης σημειώθηκε πτώση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 500 MW. Η ποσότητα αυτή μεταφράζεται σε εξοικονόμηση 500 τόνων διοξειδίου του άνθρακα, όγκος που αντιστοιχεί σε 36.509 αυτοκίνητα εκτός κυκλοφορίας ή σε σβήσιμο 8.333.333 συμβατικών λαμπτήρων, αντίστοιχα. Στο επίπεδο του διαδικτυακού ακτιβισμού, o αριθμός των ατομικών ηλεκτρονικών εγγραφών ξεπέρασε τις 70.000, ενώ σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως αυτή του Facebook, τα μέλη των σχετικών ομάδων υπερέβησαν τις 140.000.

Στις 29 Μαρτίου 2010, στη δεύτερη «Ώρα της Γης», καταλάβαμε την 4η θέση ανάμεσα στις 126 χώρες που έσβησαν τα φώτα, με τη συμμετοχή 251 δήμων και κοινοτήτων, 334 σχολείων και εκπαιδευτικών οργανισμών, 1.180 φορέων και επιχειρήσεων και περισσότερων του ενός εκατομμυρίου πολιτών. Παράλληλα, ο Ιερός Βράχος της Ακρόπολης και το Κοινοβούλιο, ο Λευκός Πύργος στη Θεσσαλονίκη, αλλά και η Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου «κατέβασαν» τον διακόπτη για μία ώρα.

Σύμφωνα με την ΔΕΣΜΗΕ στα δρώμενα του 2010 η ζήτηση ηλεκτρισμού έπεσε σταδιακά από τα 6.900 MW στα 6.400 MW, σημειώθηκε δηλαδή μείωση κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 500 ΜW, για δεύτερη συνεχή χρονιά.



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου