Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Στο 10,5% του ΑΕΠ το έλλειμμα του 2010 Στο 142,8% του ΑΕΠ το χρέος

Στο 10,5% του ΑΕΠ διαμορφώθηκε το  δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας για το 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Για το ίδιο διάστημα, το χρέος της χώρας διαμορφώθηκε στο 142,8% του ΑΕΠ. Η αναθεώρηση αυτή δημιουργεί την ανάγκη για λήψη επιπλέον μέτρων ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ για εφέτος, τα οποία θα αποκρυσταλλωθούν εντός των επομένων ημερών και θα εμπεριέχονται στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της περιόδου 2007-2010 που απέστειλε η Ελληνική Στατιστική Αρχή στην Eurostat το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος αναθεωρούνται επί τα χείρω λόγω αναταξινόμησης των δημοσίων επιχειρήσεων, αναθεωρήσεως των αποτελεσμάτων των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφαλίσεως, αναταξινόμησης του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών, τακτοποίησης των εισπράξεων και των πληρωμών των φορέων της Γενικής Κυβερνήσεως στα κατάλληλα έτη, καταγραφής συμφωνιών ανταλλαγών εκτός αγοράς (Off-market swaps), αλλά και από την επανεκτίμηση των δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα.


Μετά από αυτήν την προς τα πάνω αναθεώρηση του ελλείμματος, αναμένεται δραστική περικοπή στις φοροαπαλλαγές, νέα μείωση μισθών στο Δημόσιο μέσω του ενιαίου μισθολογίου, αλλά και ψαλίδι στις επικουρικές συντάξεις, ιδίως για τα Ταμεία που έχουν βρεθεί στο «κόκκινο». Πρόκειται ουσιαστικά για την τελευταία ευκαιρία της κυβέρνησης να παρουσιάσει αξιόπιστο πρόγραμμα ανάταξης της οικονομίας, μετά την απογοητευτική ανακοίνωση των μέτρων της 15ης Απριλίου, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου αρκέσθηκε σε μία γενικόλογη έκθεση ιδεών.

Όλα όμως δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία θα βρεθεί πολύ σύντομα στο «σημείο μηδέν». Η εκτέλεση του φετινού Προϋπολογισμού είναι προβληματική, ενώ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της Τρόικας στην Αθήνα θα έχουν δημοσιοποιηθεί και τα στοιχεία εσόδων του Απριλίου. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για υστέρηση και τον τρέχοντα μήνα, με αποτέλεσμα στο σκέλος των εσόδων ήδη να διαμορφώνεται σκηνικό υστέρησης άνω του 1,5 δισ. ευρώ. Και στο σκέλος των δαπανών η μικρή πρόοδος που σημειώνεται στις πρωτογενείς δαπάνες (λόγω της μείωσης των μισθών) εξουδετερώνεται από την εκτίναξη των τόκων. Παράλληλα, είναι πλέον σαφές ότι το ψαλίδισμα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 60% με σκοπό την ωραιοποίηση των στοιχείων του Προϋπολογισμού δεν θα μπορέσει να συνεχισθεί. Για το λόγο αυτό διεθνείς οίκοι εκτιμούν πλέον ότι εντός του Ιουνίου η Ευρωπαϊκή Ενωση θα κληθεί εκ νέου να λάβει αποφάσεις για το ελληνικό ζήτημα. Πληροφορίες από το κυβερνών κόμμα αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής στις 24 Ιουνίου να βρεθούν και πάλι η Ελλάδα και η διαχείριση του δημοσίου χρέους.

Την ίδια ώρα, το κλίμα στις αγορές προεξοφλεί αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ενώ ήδη ξένοι οίκοι ερίζουν για τη μορφή που μπορεί να έχει. Η επιμήκυνση των δανείων των 340 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά 10 χρόνια με τη μείωση επιτοκίου στο 3,5% με 4% θεωρείται μία «ήπια» αναδιάρθρωση, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει και συμφωνία των πιστωτών. Αντιθέτως, ξένοι εκτιμούν ότι απαιτείται δραστικότερη λύση με «κούρεμα» (δηλαδή μείωση) του κεφαλαίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου