Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Νέο πακέτο μέτρων 25 δισ. μέχρι το Μάιο

Επιπλέον μέτρα ύψους 22 δις. ευρώ κοινοποιεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το κλιμάκιο της τρόικας των δανειστών της Ελλάδας, εν μέσω αντιδράσεων εντός και εκτός κυβερνήσεως. Στο μεταξύ, ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος που συναντήθηκε χθες με τον Έλληνα πρωθυπουργό διαμηνύει πως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την Ελλάδα ενώ απέφυγε να κάνει λόγο για αναδιάρθρωση. Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν εκτιμά πως μια αναδιάρθρωση χρέους δεν θα έλυνε το πρόβλημα της Ελλάδας, το οποίο είναι η ανταγωνιστικότητα. 

Συναντήσεις με τους επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, της Τράπεζας της Ελλάδος και άλλων φορέων του Δημοσίου, ξεκινούν από σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας. Το πρωί, θα συναντηθούν με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργο Ζανιά, ο οποίος θα τους ενημερώσει για την πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής και τα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση για να επιτευχθούν οι στόχοι του μνημονίου.

Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θα παραδώσουν στο κλιμάκιο που αφίχθη χθες στη χώρα, τους βασικούς άξονες του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Προγράμματος και τα συγκεκριμένα μέτρα, από τα οποία θα προέλθουν τα 22 δισ. ευρώ, έως το 2015.

Το ύψος των μέτρων είναι 19 δισ. ευρώ ή 8% του ΑΕΠ για την περίοδο 2012-2014 και 3 δισ. ευρώ, ή 1% του ΑΕΠ το έτος 2015. Αν συνυπολογιστούν και τα έκτακτα μέτρα που θα ληφθούν φέτος για την κάλυψη των αποκλίσεων και τα οποία είχαν υπολογιστεί σε 1,74 δισ. ευρώ, αλλά πιθανότατα θα χρειαστούν ακόμα περισσότερα, το συνολικό πακέτο των μέτρων που θα ανακοινωθεί μέχρι τον Μάιο, θα υπερβεί τα 25 δισ. ευρώ.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας (Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ) αναμένεται να είναι ιδιαίτερα πιεστικοί προς την Ελλάδα για συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, αλλά και για την τοποθέτηση ποσοτικών στόχων υψηλότερων των αναγκαίων, ώστε να καλυφθεί ενδεχόμενη απόκλιση στον προϋπολογισμό του 2010 και οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των διαρθρωτικών και θεσμικών μέτρων.

Όπως σημειώνουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται ο σημερινός Τύπος, κατά τις επαφές με τα τεχνικά κλιμάκια καθώς και με τους επικεφαλής της τρόικας που θα είναι την Πέμπτη στην Αθήνα, θα συζητηθεί μόνο το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

Ο τακτικός έλεγχος της οικονομίας της χώρας θα λάβει χώρα στις αρχές Μαΐου, και από τα αποτελέσματα του θα κριθεί η εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου, ύψους 12 δισ. ευρώ. Με τη δόση αυτή θα καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες του Μαΐου, που μόνο για τις πληρωμές τοκοχρεολυσίων ομολόγων και εντόκων απαιτούνται 11 δισ. ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου διαβεβαιώνει ότι τα μέτρα που θα περιέχει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα θα αφορούν κατά τα 2/3 στις δαπάνες και το 1/3 τα έσοδα, τα οποία θα έχουν κοινωνικό κόστος.

Το Πρόγραμμα θα πρέπει να εγκριθεί από την τρόικα αρχικά και στις 15 Απριλίου αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως. Εν συνεχεία θα ακολουθήσει «διαβούλευση» και εντός Μαΐου θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή.

Η έκθεση του ΔΝΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας έδωσε μια πρόγευση για τα μέτρα που έρχονται, καθώς περιλαμβάνει:
Κατάργηση των κοινωνικών επιδομάτων (ανεργίας κ.λπ.), για όσους έχουν εισοδήματα πάνω από τα όρια της φτώχειας (δηλαδή 6.897 ευρώ για τον άγαμο και 14.485 για το ζευγάρι με τέσσερα παιδιά) και για όσους έχουν περιουσιακά στοιχεία. Μείωση των κοινωνικών επιδομάτων από την οποία μπορεί να εξοικονομηθεί ποσό ύψους 1%-2% του ΑΕΠ, δηλαδή 2,3-4,6 δισ. ευρώ, έως το 2014.
Κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα. Πρόκειται περίπου για περίπου 950 απαλλαγές, που θα αποδώσουν στα δημόσια ταμεία περίπου από 4,6 έως και 9 δισ. ευρώ.
 
Αλλαγές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων που θα αποδώσουν περίπου 4,3 δισ. ευρώ, στην προσεχή τετραετία, που σημαίνει μείωση της δαπάνης για μισθούς κατά τουλαχιστον1 δισ. ευρώ, ευρώ το χρόνο.
 
Νέος γύρος περικοπών ύψους 1% του ΑΕΠ στις ΔΕΚΟ, δηλαδή 2,3 δισ. ευρώ, από μείωση μισθών και προσωπικού.
 
Νέα μείωση των επενδυτικών δαπανών του ΠΔΕ.
 
Μείωση των αμυντικών δαπανών.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου