Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Διαβιβάστηκε στη Βουλή η δικογραφία για τα υποβρύχια

Διαβιβάστηκε στη Βουλή ενοποιημένη η δικογραφία για την υπόθεση της απευθείας ανάθεσης της ναυπήγησης των 4 υποβρυχίων τύπου 214 καθώς και του εκσυγχρονισμού 3 υποβρυχίων τύπου 209 "ΠΟΣΕΙΔΩΝ" στις γερμανικές εταιρείες HDW και Ferrostaal, με κύριο ανάδοχο τα Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά όπως και της κατάρτισης δύο συμβάσεων αντισταθμιστικών ωφελημάτων που απορρέουν από τις δύο αυτές αναθέσεις.

Όπως γνωστοποιήθηκε, η δικογραφία που αποτελείται από πενήντα ογκωδέστατους φακέλους, έχει αναπαραχθεί και έχει ήδη δοθεί στα κόμματα, που θα προτείνουν και θα αποφασίσουν τις επόμενες ημέρες για τον τρόπο κοινοβουλευτικής διερεύνησης της υπόθεσης που αρχίζει από το 1999 και εκτείνεται ως το 2009.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον υπουργό Δικαιοσύνης, αναφέρεται ονομαστικώς μόνον το όνομα του πρώην υπουργού 'Ακη Τσοχατζόπουλου, ενώ γίνεται αναφορά σε "λοιπά μέλη της κυβερνήσεως που αποφάσισαν την υπογραφή των συμβάσεων, καθώς και μελών των κυβερνήσεων που κατά καιρούς επόπτευαν την υλοποίηση τους αφού δεν επαναδιαπραγματεύτηκαν ούτε τροποποίησαν τις συμβάσεις".

Όπως είναι γνωστό, η Νέα Δημοκρατία έχει ζητήσει ήδη έρευνα από εξεταστική επιτροπή ενω πληροφορίες απο το κυβερνών κόμμα αναφερου ότι "όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά".Και αυτο σημαίνει οτι υπάρχει προσανατολισμός για σύσταση ενδεχομένως απευθείας προκαταρκτικής επιτροπής, δεδομένου ότι με τη λήξη της τρέχουσας βουλευτικής συνόδου, τον Ιούνιο, λήγει και η αποσβεστική προθεσμία του Συντάγματος για άσκηση ποινικής δίωξης κατά υπουργού από τη σημερινή Βουλή.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξει κατάληξη ταχύτατα για ποιο μέσο κοινοβουλευτικού ελέγχου θα προκριθεί, όπως δεν αποκλείεται τα κυβερνών κόμμα να ζητήσει τελικώς σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής και για την υπόθεση Siemens, δεδομένου ότι υπάρχουν συγκλίνοντα στοιχεία για ροή μαύρου χρήματος.

Υπενθυμίζεται ότι για την κίνηση της διαδικασίας σύστασης προκαταρκτικής επιτροπής απαιτούνται τριάντα υπογραφές και 151 ψήφοι στην Ολομέλεια.

Σημειωτέον όμως ότι και για τις δύο υποθέσεις υπάρχει ειλημμένη απόφαση να εφαρμοστεί ο νέος νόμος περί ευθύνης υπουργών, που θα ψηφιστεί μάλλον την ερχόμενη εβδομάδα από την Ολομέλεια.

Στο νέο νόμο προβλέπεται η σύσταση ενός τριμελούς γνωμοδοτικού οργάνου αποτελούμενου από ανωτάτους εν ενεργεία δικαστικούς που θα γνωμοδοτούν για τη βασιμότητα των κατηγοριών, προκειμένου να υπάρξει προκαταρκτική επιτροπή.

Για να γίνει αυτό, θα πρέπει πέρα από την ψήφιση του νόμου να υπάρξει και σχετική αλλαγή και του Κανονισμού της Βουλής.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου