Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Ένα νέο πολιτικό σκηνικό γεννιέται

                         Του Γιώργου Μελιγγώνη

Ένα αναδυόμενο νέο πολιτικό σκηνικό κατέγραψε η τριμηνιαία δημοσκόπηση της εταιρείας “Metron Analysis” που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Πέμπτη. Παράλληλα, εντεινόμενο είναι το κλίμα απαισιοδοξίας και απελπισίας στην κοινωνία, ενώ αναδεικνύεται και μια τεράστια μερίδα ψηφοφόρων που παίρνουν αποστάσεις γενικώς από την πολιτική, αλλά και από την ίδια την πολιτική διαδικασία.


Στους “κερδισμένους” της σφυγμομέτρησης συμπεριλαμβάνονται ο ΣΥΡΙΖΑ, με σαφή ανοδική πορεία, οι Οικολόγοι Πράσινοι, αλλά και το ΛΑΟΣ, ενώ εκτός Βουλής εμφανίζονται η Δημοκρατική Αριστερά και η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντ. Μπακογιάννη.
Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει το 22,9% των προτιμήσεων, καταγράφοντας πτώση 3,2 ποσοστιαίων μονάδων.

Κάτω από το 20% (19,8%) καταγράφεται και η Ν.Δ., σημειώνοντας πτώση 1,2 μονάδων (21% τον Ιανουάριο). Πτώση καταγράφουν επίσης τα ποσοστά του ΚΚΕ (7,1% έναντι 8,7% τον Ιανουάριο), της ΔΗΣΥ (2% από 2,6%) και της ΔΗΜ.ΑΡ. (1,1 έναντι 1,7%). Ειδικά για τα δύο τελευταία κόμματα, ενδεικτικό είναι κι άλλο ένα στοιχείο: όσοι δήλωναν ότι έχουν προσδοκίες από αυτά ήταν το 45% των ερωτηθέντων τον Ιανουάριο και στην τωρινή δημοσκόπηση δεν ξεπερνούν το 25% όσοι απαντούν το ίδιο στη συγκεκριμένη ερώτηση.

Με τη σφυγμομέτρηση να έχει συμπεριλάβει τις συκοφαντίες Πάγκαλου, σαφής ανοδική τάση καταγράφεται για τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, που φτάνουν το 3,9% από 3,3% που ήταν τον Ιανουάριο. Μάλιστα, το συμμαχικό σχήμα υπολογίζεται να ξεπερνά το 5% στην εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος, έπειτα από αναγωγή της αδιευκρίνιστης ψήφου.
Κερδισμένο είναι και το ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη, καθώς από 5,1% του Ιανουαρίου έχει αναρριχηθεί στο 6,8% στην πρόθεση ψήφου, έχοντας λαμβάνειν από τη δεξαμενή των “κεντροδεξιών” ψηφοφόρων.

Το κατώφλι της Βουλής περνούν και οι Οικολόγοι Πράσινοι, με 3,3%. Οι Οικολόγοι περιλαμβάνονται στους “κερδισμένους”, αφού στην προηγούμενη σφυγμομέτρηση της ίδιας εταιρείας εμφανίζονταν εκτός Βουλής με ποσοστό 2,8%.



Άλλο σκηνικό

Βασικό στοιχείο της μέτρησης είναι η κατάρρευση του δικομματισμού. Η λογική των συγκοινωνούντων δοχείων μεταξύ των κομμάτων εξουσίας, που λειτουργούσε σχεδόν αδιαλείπτως σε όλη τη Μεταπολίτευση, φαίνεται πως... ακυρώνεται την “εποχή του Μνημονίου”. Αθροιζόμενα, τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. κάνουν... αυτοδύναμη κυβέρνηση, αφού φτάνουν μόλις το 43%. Η πτωτική πορεία του δικομματισμού είναι ραγδαία, αφού τον Ιανουάριο τα δύο κόμματα μαζί είχαν ποσοστό της τάξης του 49,9%.

Ανοδική πορεία, αντιθέτως, καταγράφουν τα ποσοστά των αναποφάσιστων, που φτάνουν το 32,5%, έναντι 27% πριν τρεις μήνες. “Το 1/3 του εκλογικού σώματος είναι κυρίως μια δεξαμενή αποστασιοποίησης και, δευτερευόντως, αναποφάσιστων. Άνθρωποι, οι οποίοι παίρνουν συνολικές και ριζικές αποστάσεις από το κομματικό σύστημα και από την πολιτική διαδικασία”, δηλώνει ο επικεφαλής της Metron Analysis, Στρ. Φαναράς.



Κοινωνική δυσαρέσκεια

Κατά τα λοιπά, στα συμπεράσματα της δημοσκόπησης παρατηρείται έντονη κοινωνική δυσαρέσκεια, ως απόρροια της οικονομικής κρίσης, της εμπλοκής του ΔΝΤ και της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ. Η δυσαρέσκεια, φυσικά, μαζί με την αποστασιοποίηση από το δικομματισμό, συμπαρασύρει και το προσωπικό προφίλ των αρχηγών των κομμάτων εξουσίας. Μόλις το 21,1% (από 26,4%) θεωρεί ότι “το ΠΑΣΟΚ έχει ικανό αρχηγό”, ενώ η συσπείρωση του κυβερνώντος κόμματος είναι εξαιρετικά χαμηλή: μόλις 57,4%. Αντιστοίχως, μόλις στο 17,1% ανέρχονται οι θετικές γνώμες για τον πρόεδρο της Ν.Δ., Αντ. Σαμαρά.


Τέλος, οι πολίτες φαίνεται ότι έχουν “στοχοποιήσει” συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα όσον αφορά στις ευθύνες για την κρίση και στους πολιτικούς χειρισμούς. Από το ΠΑΣΟΚ, “πρωταθλητής” στην αντιπάθεια είναι, ευλόγως, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος, ενώ από τη Ν.Δ., μακράν αντιπαθέστερος εμφανίζεται ο... τέως πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής...




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου