Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Η Κ. Λαγκάρντ ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για την ηγεσία του ΔΝΤ

 Η γαλλίδα υπουργός Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε σήμερα την υποψηφιότητά της για την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), από την οποία παραιτήθηκε ο Ντομινίκ Στρος-Καν μετά την απαγγελία σε βάρος του κατηγοριών για σεξουαλική επίθεση στη Νέα Υόρκη.



 "Πήρα την απόφαση αυτή έπειτα από ώριμη σκέψη και σε συμφωνία με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας (Νικολά Σαρκοζί) και τον πρωθυπουργό (Φρανσουά Φιγιόν), οι οποίοι με υποστηρίζουν πλήρως σ' αυτό το διάβημα", δήλωσε η Λαγκάρντ ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά της και πρόσθεσε ότι θέλει να συγκεντρώσει "την ευρύτερη συναίνεση".

"Αν εκλεγώ, θα φέρω στο ταμείο όλη την εμπειρία μου ως δικηγόρου, μάνατζερ, υπουργού και γυναίκας", δήλωσε η Λαγκάρντ, η οποία είναι υπουργός από το 2007. Πριν ασχοληθεί με την πολιτική, πριν από έξι χρόνια, διηύθυνε μια δικηγορική εταιρεία με έδρα το Σικάγο.

Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε ερώτηση για το αν, ως γενική διευθύντρια του ΔΝΤ θα ταχθεί υπέρ της αναδιάρθρωσης χρέους σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, απάντησε:

«Σας απαντώ με βάση τις σημερινές συνθήκες και με βάση όλα τα δοδομένα που διαθέτουμε για το σύνολο των οικονομιών τις οποίες σκέπτεσθε : Είμαι αντίθετη ».

Η 55χρονη Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι η συνείδησή της είναι καθαρή σχετικά με την πιθανή δικαστική έρευνα για την εμπλοκή της σε μια υπόθεση μεταξύ του Γάλλου επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί, φίλο του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί και της πρώην κρατικής τράπεζας Credit Lyonnais. Η Λαγκάρντ είπε ότι ενήργησε προς όφελος του κράτους και στο πλαίσιο του νόμου. Γαλλικό δικαστήριο θα αποφασίσει αν θα ξεκινήσει έρευνα σε βάρος της Λαγκάρντ.

Η Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι δεν θα εγκαταλείψει το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για την εκλογή της.

Την πλήρη στήριξή του στην υποψηφιότητα της Λαγκάρντ εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Νωρίτερα οι εκπρόσωποι στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πέντε αναδυόμενων οικονομιών στον κόσμο, δήλωσαν επίσημα σήμερα ότι ήρθε η στιγμή να καταργηθεί η παράδοση σύμφωνα με την οποία ο διοικητής του ΔΝΤ θα πρέπει να είναι Ευρωπαίος.

"Για όλα τα πράγματα υπάρχει ένα τέλος, όπως και μία αρχή" δήλωσαν με ανακοινωθέν τους οι χώρες μέλη της BRIC.

Οι αρμόδιοι επικεφαλής του ΔΝΤ για την Κϊνα, την Βραζιλία, την Ινδία, τη Νότια Αφρική και την Ρωσία, επέκριναν τους Ευρωπαίους αξιωματούχους που εμμένουν στην άποψη πως ο διάδοχος του Ντομινίκ Στρος-Καν θα πρέπει να είναι Ευρωπαίος.

Οι ονομαζόμενες χώρες της BRIC ζήτησαν έτσι "να εγκαταλειφθεί η απαρχαιωμένη άγραφη συνήθεια με βάση την οποία αξιώνεται να προέρχεται απαραιτήτως από την Ευρώπη ο γενικός επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου".




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου