Τρίτη 17 Μαΐου 2011

«Η Μαύρη Βίβλος του Μνημονίου»

«Έκλεισε ένας κύκλος αποτυχίας και άνοιξε ένας νέος κύκλος καταστροφής» επισήμανε ο πρόεδρος του Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζοντας το μεσημέρι της Τρίτης τη Μαύρη Βίβλο του Μνημονίου, έναν χρόνο μετά την εφαρμογή των μέτρων.



Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, κυβέρνηση και τρόικα επιδιώκουν μια «κοινωνία σε νάρθηκα» και οι οποίες, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «Έναν χρόνο πριν μας έλεγαν ότι κάπου τώρα θα είχαμε ξεπεράσει την κρίση και θα άρχιζε η ανάκαμψη. Όμως η ύφεσης τρέχει πάνω με 4%.


Αντ' αυτού, σήμερα ετοιμάζεται το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής» με ακόμα πιο σκληρά μέτρα ύψους 27 δις ως το 2015.


Αυτό είναι ένα μόνο από τα πολλά στοιχεία που καταδεικνύουν την παταγώδη αποτυχία της πολιτικής του μνημονίου σε όλους του στόχους του, όπως έγκαιρα είχαμε επισημάνει.».

Και συνέχισε με το κρίσιμο ερώτημα : " Υπάρχει άλλος δρόμος;

Αυτός ο δρόμος προς την κατεδάφιση της κοινωνίας δεν είναι μονόδρομος. Υπάρχει άλλος δρόμος. Με την κοινωνία στο προσκήνιο. Όχι την κοινωνία φοβισμένη, όχι την κοινωνία απογοητευμένη, όχι να ρίχνει ο ένας τις ευθύνες στο διπλανό του. Να μην νικήσει ο φόβος, να σπάσουμε τον φόβο μέσα μας.

Εμείς καταθέτουμε μια σειρά από άξονες που, με την προϋπόθεση της αλλαγής συσχετισμών, μπορούν να μας βγάλουν από την κρίση.

Πρώτος άξονας. Μια επαναδιαπραγμάτευση του χρέους με διαγραφή μεγάλου μέρους του, επιμήκυνση και μείωση του επιτοκίου.

Είναι γεγονός ότι αυτό που εμείς έχουμε πει εδώ και ένα χρόνο ότι είναι απαραίτητο να γίνει το λένε οι περισσότεροι αναλυτές. Προσέξτε όμως ότι έχει διαφορά αυτό που λέμε εμείς απ΄ αυτό που λένε αυτοί. Δεν το λένε όλοι βεβαίως.

Εκτός από τους τραπεζίτες κανείς δεν ισχυρίζεται ότι το χρέος της Ελλάδας αυτή τη στιγμή είναι δυνατό να εξυπηρετηθεί.

Ακόμα και πρώην σύμβουλοι του πρωθυπουργού όπως ο κ. Στίγκλιτζ παραδέχονται ότι δεν γίνεται αλλιώς.

Το κρίσιμο ερώτημα λοιπόν δεν είναι αν θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση ή όπως το λένε αυτοί αναδιάρθρωση, αλλά με ποιους όρους και ποιόν θα εξυπηρετεί.

Αν είναι να γίνει προκειμένου να λειτουργήσει ως εργαλείο για την ελάφρυνση μέρους του κεφαλαίου και την επιβολή νέων όρων υψηλής κερδοφορίας και άνισης διανομής, με λίγα λόγια αν συνοδευτεί με νέα μνημόνια και ακόμη βιαιότερη αναδιανομή, τότε θα είναι δώρον άδωρον για το λαό. Γιατί δε θα μας σώσει από τη χρεοκοπία, αλλά θα την πιστοποιήσει.

 Αν όμως καταφέρουμε να σταθούμε στα πόδια μας με αξιοπρέπεια και διεκδικήσουμε, καταρχήν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μια δίκαιη ρύθμιση του χρέους, αφού πρώτα προχωρήσουμε σε έναν εξονυχιστικό λογιστικό έλεγχο του χρέους- και είναι αδιανόητο ότι η κυβέρνηση κωλυσιεργεί και αρνείται- για να δούμε ποιο μέρος του είναι παράνομο και επαχθές, τότε τα πράγματα μπορούν να είναι πολύ διαφορετικά." 
 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου