Η ιστορία των Ελλήνων του Πόντου αποτελεί μια από τις σημαντικότερες και τις πιο τραγικές στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας ωστόσο παραμένει ένα θέμα που δεν έχει αναδειχθεί επαρκώς. Αυτή η διαπίστωση καθόρισε τον χαρακτήρα της συγκεκριμένης εκδήλωσης που διοργάνωσε το επιστημονικό ινστιτούτο “Κοινόν Ωρωπίων” σε συνεργασία με το σύλλογο Ποντίων Ωρωπού “ο Εύξεινος Πόντος”, υπό την αιγίδα του Δήμου Ωρωπού, την Κυριακή 22 Μαΐου 2011. Αφορμή ήταν η 19 Μαΐου η οποία έχει οριστεί από τη Βουλή των Ελλήνων ως ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία. Με πνεύμα κριτικό και σκοπό να αποσαφηνιστούν πλήρως τα γεγονότα, θίχτηκαν σημαντικά ζητήματα που βοήθησαν το κοινό να κατανοήσει σε βάθος την ιστορία και τη γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής.
Η αίθουσα του συλλόγου (Μικράς Ασίας 25, Νέα Παλάτια) γέμισε από νωρίς με φίλους του πολιτισμού. Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του συλλόγου των Ποντίων, Δημοτικός Σύμβουλος και πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ω. κ. Βασίλειος Φοργιάρης, ο οποίος χαιρέτισε την πρωτοβουλία και δήλωσε υπερήφανος για την καταγωγή του. Τόνισε ότι οι δραματικές εξελίξεις στο Ποντιακό ζήτημα, που προηγήθηκαν των θηριωδιών των ολοκληρωτικών καθεστώτων πρέπει να γίνουν γνωστές σε όλες τις γενιές και ιδίως στις νεότερες για να μαθαίνουν από το παρελθόν και να διαμορφώνουν ορθή άποψη για το παρόν.
Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Διευθυντής του “Κοινού των Ωρωπίων” κ. Γραμμένος. Αφού ευχαρίστησε τον σύλλογο Ποντίων για τη φιλοξενία, ο κ. Γραμμένος δήλωσε ότι σκοπός του Κοινού των Ωρωπίων είναι μέσα από επιλεγμένες δράσεις να διαφωτίζει το κοινό του Ωρωπού, να εμπλουτίσει τον δημόσιο διάλογο και να προσφέρει μια εναλλακτική πρόταση πολιτισμού υπέρ της ανοχής, της ελεύθερη σκέψης και του ελεύθερου διαλόγου που θα μπορεί να εφαρμόζει στην πράξη τα πορίσματα της επιστημονικής έρευνας.
Σχετικά με την εκδήλωση, ανέφερε ότι είναι μεγάλη τιμή για τον τόπο να φιλοξενεί έναν ιστορικό διεθνούς εμβέλειας όπως ο Βλάσης Αγτζίδης και τον ευχαρίστησε για την παρουσία του.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Βουλευτής Αττικής κ. Νίκος Καντερές. Ο κ. Καντερές εξέφρασε τη στήριξη του στις επιστημονικές δράσεις και απευθυνόμενος στο Κοινό των Ωρωπίων έθεσε εαυτόν στη διάθεση των επιστημόνων σε ό,τι αφορα την έρευνα μέσα από το ελληνικό Κοινοβούλιο.
Την πρώτη εισήγηση έκανε η ιστορικός και μέλος του “Κοινού των Ωρωπίων” κα Ηρώ Δράκου, η οποία αναφέρθηκε στο ιστορικό πλαίσιο που θεμελίωσε την ελληνική παρουσία στην περιοχή του Πόντου και την πολιτισμική παρακαταθήκη που άφησαν οι εκεί Έλληνες. Έπειτα αναφέρθηκε σε ανθρωπολογικά στοιχεία, καταλήγοντας στη διαπίστωση ότι οι Πόντιοι διώχθηκαν από τους νεότουρκους όχι για κάτι που έκαναν αλλά για αυτό που ήταν.
Αμέσως μετά, πήρε το λόγο ο Ιστορικός, συγγραφέας και διδάκτωρ Ιστορίας κ. Βλάσης Αγτζίδης, βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών. Στη δεύτερη συμμετοχή του στις εκδηλώσεις του Κοινού των Ωρωπίων (η πρώτη έγινε στο “Αφιέρωμα στη Μικρασία”, Σεπτέμβριος 2010), ο κ. Αγτζίδης γοήτευσε τους προσκεκλημένους με μια πλούσια, κριτική και αμερόληπτη αφήγηση. Μετά από τις εννοιολογικές αποσαφηνίσεις σχετικά με το πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο της παρακμάζουσας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, παρέθεσε με πληρότητα τι εσωτερικές ζυμώσεις που οδήγησαν στην Επανάσταση των νεότουρκων και στην πολιτική εθνικής εκκαθάρισης που ακολούθησαν σε βάρος των αλλοεθνών στοιχείων. Θύμα αυτής της βίαιης πολιτικής υπήρξε ο ελληνισμός του Πόντου, που θρήνησε τα περισσότερα θύματα. Παράλληλα, ο κ. Αγτζίδης δεν παρέλειψε να μιλήσει και για την αντιφατική πολιτική των κυβερνήσεων της Ελλάδας οι οποίες με τη στάση τους καθόρισαν την τύχη των Ελλήνων της Ανατολής, όχι μόνο στον Πόντο αλλά και στη Μικρά Ασία.
Στο τέλος, το λόγο έλαβε ο Δήμαρχος Ωρωπού κ. Οικονομάκος, ο οποίος ευχαρίστησε τους ομιλητές και στη συνέχεια τόνισε τη σημασία τέτοιων εκδηλώσεων για τον πολιτισμό.
Ακολούθησαν ερωτήσεις από το κοινό και κέρασμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου