Αποφεύγω σε αυτό το blog να ασχολούμαι με την πολιτική, με το ίδιο πάθος που οι πολιτικοί μας αποφεύγουν να ασχολούνται με την πολιτική. Δεν θα σχολιάσω την επικαιρότητα, αφού οι αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα τα λένε όλα από μόνοι τους. Θα πω μόνο ότι νιώθω μεγάλη ανακούφιση βλέποντας επιτέλους ειρηνικές διαδηλώσεις στην Ελλάδα, φράση που τα τελευταία χρόνια ήταν σχήμα οξύμωρο. Και νιώθω επίσης μεγάλη ανακούφιση βλέποντας νέους ανθρώπους να διαδηλώνουν αυθόρμητα και ανεξάρτητα, χωρίς να καθοδηγούνται από κόμματα και χωρίς να κουνάνε χρωματιστά σημαιάκια στις πλατείες.
Αυτό που θέλω να σχολιάσω σήμερα, είναι το αριστουργηματικό βίντεο της κυβέρνησης που ανέβηκε εν μέσω των διαδηλώσεων. Το βίντεο βέβαια αποτελεί θέμα για το Stupidity από μόνο του, θα μπορούσα να το αναδημοσιεύσω απλώς χωρίς να σχολιάσω τίποτα. Δεν θέλω όμως να ασχοληθώ με τα λεγόμενα του βίντεο, αφού ο καθένας μπορεί να έχει και να υποστηρίζει τις δικές του πολιτικές πεποιθήσεις. Θέλω όμως να σχολιάσω τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν οι χρήστες του YouTube, και γενικώς την «ατσούμπαλη» σχέση της κυβέρνησης με την τεχνολογία. Χθες το βράδυ είδα το παρακάτω tweet από τον @tgeorgakopoulos:
Δυστυχώς μέχρι να μπω στη σελίδα τα ratings είχαν απενεργοποιηθεί, από κάτω όμως υπήρχαν εκατοντάδες σχόλια. Πραγματικά τόσο κράξιμο μαζεμένο πρώτη φορά συναντάω σε σχόλια του YouTube. Κράξιμο τόσο για το περιεχόμενο του βίντεο, όσο και για την κίνηση των διαχειριστών να απενεργοποιήσουν τις βαθμολογίες. Δεκάδες επίσης σχόλια κατηγορούσαν τους διαχειριστές για λογοκρισία και διαγραφή συγκεκριμένων σχολίων. Πάνω πάνω, στα top comments, υπήρχε το εξής σχόλιο με πάρα πολλές θετικές ψήφους:
«Μια κυβέρνηση που έχει διαγράψει το μέλλον των νέων ανθρώπων, δεν έχει πρόβλημα να διαγράψει και τα σχόλιά τους»
«Μια κυβέρνηση που έχει διαγράψει το μέλλον των νέων ανθρώπων, δεν έχει πρόβλημα να διαγράψει και τα σχόλιά τους»
Και μαντέψτε… λίγη ώρα μετά το σχόλιο είχε διαγραφεί. Και όχι μόνο το συγκεκριμένο, αλλά και πολλά άλλα που σχολίαζαν αρνητικά το βίντεο, ακόμα κι αν δεν ήταν επιθετικά. Όσα αρνητικά σχόλια είχαν πολλά «like» (και άρα εμφανίζονταν στα top comments) εξαφανίστηκαν ως δια μαγείας. Στη συνέχεια απενεργοποιήθηκαν οι ψήφοι και στα σχόλια (ώστε να μην ανέβει στα top comments πάλι κάτι αρνητικό), και τέλος κλείδωσαν και τον σχολιασμό ώστε για να δημοσιευθεί κάποιο σχόλιο να πρέπει πρώτα να περάσει από έγκριση. Δυστυχώς δεν μου έκοψε χθες να κρατήσω screenshot, αλλά μπορείτε να δείτε μια λίστα με τα σχόλια πριν τη λογοκρισία ΕΔΩ, και ένα βίντεο ΕΔΩ (thanks για τα links @SalataTV).
Η απορία μου εμένα είναι πολύ απλή: Για ποιο λόγο δημοσιεύεις ένα βίντεο στο YouTube αν έχεις σκοπό να λογοκρίνεις;… Το YouTube είναι κοινωνικό δίκτυο, είναι αναμενόμενο πως ο κόσμος θα βαθμολογήσει και θα σχολιάσει. Αν δεν ήθελαν να επιτρέπουν στους χρήστες να εκφέρουν άποψη θα μπορούσαν να ανεβάσουν το βίντεο σε δικό τους host, να το δημοσιεύσουν σε κυβερνητικά site, ή στην τηλεόραση (πράγμα που κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει). Οπουδήποτε τέλος πάντων ο κόσμος δεν έχει φωνή, παρά μόνο τον ρόλο του δέκτη.
Το αποτέλεσμα του βίντεο, αλλά κυρίως της αντιμετώπισης των χρηστών, ήταν αναμενόμενο. Μόλις 24 ώρες μετά τη δημοσίευσή του έχουν ήδη δημιουργηθεί οι πρώτες παρωδίες, σατιρικά βίντεο, blog posts, καθώς και ένας χαμός από tweets που μπορείτε να εντοπίσετε με το hashtag #20monthsgap. Συγκεντρωμένες επίσης κάποιες από τις καλύτερες αντιδράσεις στο βίντεο μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.
Όλο αυτό το περιστατικό που θα συνεχίσει να εξελίσσσεται τις επόμενες μέρες, μου θυμίζει την περίπτωση του #logo31. Ένα κόμμα προσπαθεί να χειριστεί άγαρμπα ένα σύγχρονο μέσο επικοινωνίας και κοινωνικής δικτύωσης. Συνηθισμένοι από τα παραδοσιακά και ελεγχόμενα μέσα μαζικής ενημέρωσης, δεν υπολογίζουν τους χρήστες του διαδικτύου που έχουν δικαίωμα να εκφράσουν την άποψή τους.
Όλο αυτό το περιστατικό που θα συνεχίσει να εξελίσσσεται τις επόμενες μέρες, μου θυμίζει την περίπτωση του #logo31. Ένα κόμμα προσπαθεί να χειριστεί άγαρμπα ένα σύγχρονο μέσο επικοινωνίας και κοινωνικής δικτύωσης. Συνηθισμένοι από τα παραδοσιακά και ελεγχόμενα μέσα μαζικής ενημέρωσης, δεν υπολογίζουν τους χρήστες του διαδικτύου που έχουν δικαίωμα να εκφράσουν την άποψή τους.
Αφού πέσει δούλεμα, κράξιμο και αρνητικός (στην συντριπτική του πλειοψηφία) σχολιασμός, γίνεται εκ των υστέρων προσπάθεια για λογοκρισία, η οποία πυροδοτεί ακόμα μεγαλύτερη αντίδραση των χρηστών με αποτέλεσμα το αρχικό δημοσίευμα να γίνεται αντικείμενο σάτιρας στην «ιντερνετική» επικαιρότητα.
Χαίρομαι όταν συμβαίνουν τέτοιου είδους περιστατικά, γιατί μπορούμε να δούμε πόσο διαφορετικός είναι ο κόσμος του internet σε σχέση με τα ΜΜΕ. Το βίντεο αυτό, με την επιβλητική του μουσική και τις μεγάλες κουβέντες θα φαινόταν σπουδαίο και σημαντικό στην τηλεόραση. Το ίδιο βίντεο όμως στο Youtube και γενικώς σε μια κοινότητα που οι δέκτες συμμετέχουν ενεργά, φαίνεται αστείο.
Γιατί στο internet εμείς αποφασίζουμε τι είναι σημαντικό και τι όχι. Εμείς επιλέγουμε τις ειδήσεις που αξίζει να προβληθούν, σχολιάζουμε, σατιρίζουμε, συζητάμε, και η άποψη των ίδιων των χρηστών είναι αυτή που κινεί την επικαιρότητα. Όσοι πιστεύουν πως μπορούν να αναπαράγουν τη λογοκρισία των ΜΜΕ και στα κοινωνικά δίκτυα, το σίγουρο είναι πως θα γίνουν ρόμπα, όπως άλλωστε και γίνονται μέχρι στιγμής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου