Εκτός απροοόπτου «μας τελειώνει ενδεχομένως ακόμη και σήμερα» ο Υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου (μαζί με τον Υφυπουργο Φ.Σαχινίδη) που φέρεται να υπέβαλλαν τις παραιτήσεις τους.
Κι αυτό γιατί αύριο θα πρέπει να διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων ύψους 1,25 δισ. ευρώ και οι πληροφορίες αναφέρουν πως τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα ακολουθήσει και δεύτερη προκειμένου να συγκεντρωθούν ικανοί πόροι για να καλύψουν τρέχουσες ταμειακές ανάγκες του Δημοσίου. Γιατί; Γιατί τα ταμειακά αποθέματα του κράτους περιορίζονται με μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη ταχύτητα!
Ολες οι πληροφορίες συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι το κρατικό θησαυροφυλάκιο θα στερέψει νωρίτερα από τις 15 Ιουλίου που είχε προβλέψει ο υπουργός Οικονομικών!! Δηλαδή, στις αρχές Ιουλίου, κοντά στις ημέρες εκταμίευσης της πέμπτης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ. Και επειδή η εκκρεμότητα παραμένει με τους εταίρους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ελλοχεύουν κίνδυνοι, ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε τους «τερματοφύλακες» του χρηματοπιστωτικού συστήματος (αυτό έγινε την περασμένη Τετάρτη νωρίς το απόγευμα όταν πήγαν στο γραφείο του Γ.Παπακωνσταντίνου οι κκ. Β. Ράπανος και Απ. Ταμβακάκης της Εθνικής Τράπεζας) να λάβουν τα μέτρα τους ή καλύτερα να προσφέρουν χείρα βοηθείας μη και συμβεί κανένα ατύχημα και η χώρα βρεθεί προ απροόπτου. Παιχνίδια με τη φωτιά δεν επιτρέπονται στην παρούσα φάση, όπου τα πάντα είναι εκτεθειμένα στο τυχαίο και απρόσμενο γεγονός.
Γιατί όπως λένε όσοι γνωρίζουν εκ των έσω την οικονομική θέση της χώρας, τον εφετινό Ιούνιο μπορούν να συμβούν τα πάντα. «Είναι ο κρισιμότερος Ιούνης των τελευταίων δύο δεκαετιών» σημείωνε με ένταση τις προηγούμενες ημέρες ανώτερο τραπεζικό στέλεχος, από εκείνα που επικοινωνούν και ενημερώνουν συχνά τόσο τον κ. Παπανδρέου όσο και τον κ. Σαμαρά.
Και όπως γράφει ο Αντώνης Καρακούσης στο «ΒΗΜΑ» «Κακά τα ψέματα, αυτή τη στιγμή η χώρα κρέμεται από μια κλωστή και εξαρτάται από την «καλοσύνη των ξένων», όπως συνηθίζει να λέει με πολιτική και λογοτεχνική διάθεση ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης. Και όντως, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξαρτά την εκταμίευση του μεριδίου του στην πέμπτη δόση από μια γενικότερη συμφωνία που θα καλύπτει χρηματοδοτικά την Ελλάδα τουλάχιστον για την επόμενη χρονιά. Και οι Ευρωπαίοι, διαπιστώνοντας ότι η χώρα μας δεν θα είναι σε θέση να εξέλθει μόνη της στις αγορές, αναζητούν ακριβώς τις δυνατότητες μιας νέας δανειακής σύμβασης ικανής να καλύψει την ελληνική οικονομία ως το 2014.
Το κακό όμως είναι ότι οι αντιθέσεις μεταξύ των εταίρων είναι μεγάλες, τα συμφέροντα επίσης είναι σημαντικά και ευθέως επηρεαζόμενα από τις δυνάμεις της διεθνούς κερδοσκοπίας και το χειρότερο είναι ότι αυτές οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις διεξάγονται σε χρόνο κατά τον οποίο το ελληνικό εσωτερικό μέτωπο είναι κλονισμένο και η κυβέρνηση πολιτικά αδύναμη και αμφισβητούμενη. Ολοι είδαν την ανησυχία έντονα αποτυπωμένη στο διάγγελμα-έκκληση του κ. Γ. Παπανδρέου προς τα άλλα κόμματα για συναίνεση. Το βράδυ της περασμένης Παρασκευής κοινή ήταν η εντύπωση ότι ο Πρωθυπουργός βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Εδώ οι δυνάμεις δεν ομονοούν, ο κ. Σαμαράς επιμένει στην εξωπραγματική θέση του για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, παρ΄ ότι υπέστη τα πάνδεινα στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες από τους ομοϊδεάτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, οι οποίοι τον πίεσαν εξαντλητικά να στηρίξει την κυβέρνηση της χώρας του δηλώνοντάς του ότι στις παρούσες συνθήκες δεν υπάρχει πεδίο διαπραγμάτευσης για την Ελλάδα.
Οι πληροφορίες από το Βερολίνο, τη Φραγκφούρτη, το Παρίσι και τις Βρυξέλλες βεβαιώνουν ότι το ελληνικό θέμα έχει διχάσει τους ευρωπαίους ηγέτες.
Η κυρία Ανγκελα Μέρκελ απαιτεί τη συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο ελληνικό δανειοδοτικό πρόγραμμα, κάτι που αρνούνται τόσο ο Νικολά Σαρκοζί όσο και ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Η κυρία Μέρκελ έχει ταχθεί υπέρ μιας γενναίας ρύθμισης των ελληνικών χρεών με την εθελοντική συμμετοχή και των τραπεζών αψηφώντας τις ανησυχίες των πιστωτικών ιδρυμάτων ότι μια τέτοια ρύθμιση θα θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός και θα αξιολογηθεί ως χρεοκοπία.
Οι Γερμανοί θέλουν να περιορίσουν το βάρος που θα αναλάβουν οι φορολογούμενοι και απαιτούν τη συμμετοχή των ιδιωτών. Οι κκ. Τρισέ και Σαρκοζί ωστόσο ανησυχούν ότι οι αγορές θα αντιμετωπίσουν ως υποχρεωτική μια επιμήκυνση των ελληνικών χρεών ως το 2021 και θα μεταφέρουν ισχυρότατη πίεση στην ευρωζώνη.
Κατά τη γνώμη τους, έχουν δυνατότητες να επιβάλουν ντε φάκτο τη χρεοκοπία της Ελλάδας υποβιβάζοντας στο έσχατο σημείο την αξιολόγηση των ελληνικών τίτλων σε σημείο που να μην μπορεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να τα αποδέχεται ως ενέχυρο για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.
Με άλλα λόγια, όλη η διαπραγμάτευση για τη δόση του Ιουνίου και για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού των επόμενων χρόνων μπορεί να περιπλακεί και το μόνο που τελικώς να προσφερθεί να είναι η δόση και αυτή καθυστερημένη και οι αποφάσεις για το δανεικό πρόγραμμα της τριετίας 2102-2014 να μετατεθούν για τον προσεχή Σεπτέμβριο αφήνοντας την Ελλάδα εκτεθειμένη στο ατύχημα και στις διαθέσεις των διεθνών κερδοσκόπων.
Αν μάλιστα το εσωτερικό μέτωπο βαρύνει ακόμη περισσότερο και οι αντιδράσεις γενικευθούν, τότε πολλά μπορεί να συμβούν τους επόμενους καυτούς θερινούς μήνες. Οταν βρίσκει πρόσφορο έδαφος να εκδηλωθεί και η πρώτη έπειτα από δεκαετίες πολιτική παρέμβαση του έκπτωτου μονάρχη Κωνσταντίνου, ο οποίος- άκουσον άκουσον- εκθείασε το κίνημα των «Αγανακτισμένων», τότε όλα μπορούν να συμβούν στη δύσμοιρη χώρα μας.
i-reportergr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου