Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου ,που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ

Απορρίφθηκε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ, στην Ολομέλεια της Βουλής, η ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ επί του νομοσχεδίου για την ανώτατη εκπαίδευση.

Αναπτύσσοντας την ένσταση του κόμματός του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Δρίτσας και επικαλούμενος και σχετικές νύξεις της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, αμφισβήτησε την συμβατότητα του νομοσχεδίου με τις αξιώσεις του Συντάγματος για «πλήρες αυτοδιοίκητο» των Πανεπιστημίων.

  «Πλήρης αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να νοηθεί στοιχειωδώς, παρά με την ανάδειξη των οργάνων που διοικούν τα ΑΕΙ, μόνον από όσους τα απαρτίζουν και ολοκληρώνεται με την συμμετοχή της ακαδημαϊκής κοινότητας στη λήψη των αποφάσεων», ανέφερε στο παρελθόν ο συνταγματολόγος Α. Μάνεσης, για να υπενθυμίσει τη θέση αυτή ο κος Δρίτσας. «Βεβαίως οι συνθήκες έχουν αλλάξει, οι δυνάμεις των αγορών θέλουν να κυβερνούν και να καθορίζουν πρωτίστως την λειτουργία της παιδείας - αλλά γι'αυτό χρειάζεται στοιχειωδώς και απαραιτήτως συνταγματική μεταρρύθμιση. Χωρίς συνταγματική αλλαγή, δεν είναι δυνατόν δια νόμου να αλλάζει αυτό το πλαίσιο», υποστήριξε ο βουλευτής. «Και το άρθρο 8 του νομοσχεδίου, προβλέπει συγκρότηση Συμβουλίου του ιδρύματος, με αποδοχή ότι συμμετέχουν τρίτοι - και μάλιστα αναγκαστικά σε σοβαρές αποφάσεις - δεν συμμετέχουν όλοι οι διδάσκοντες στην εκλογή πρύτανη, ενώ μειώνεται σημαντικά και η συμμετοχή των φοιτητών…» συμπλήρωσε.

«Κάθε μεγάλη νομοθετική μεταρρύθμιση, έχει αντιμετωπιστεί με ενστάσεις αντισυνταγματικότητας», αντείπε ο Νάσος Αλευράς για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ. «Το Σύνταγμα δεν κατοχυρώνει ένα οργανωτικό μοντέλο λειτουργίας των πανεπιστημίων, αλλά την αυτοδιοίκησή τους, με τον πλέον πρόσφορο δυνατό τρόπο. Ο νόμος δεν παραβιάζει το αυτοδιοίκητο, αλλά επιτρέπει στα πανεπιστήμια να συνδεθούν με τις εξελίξεις, να αντλήσουν θετικά οφέλη και εμπειρίες και να προχωρήσουν προς τον σκοπό της εξυπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος».

     Αντισυνταγματικότητα διέκρινε και ο Σπ. Ταλιαδούρος για λογαριασμό της ΝΔ, τονίζοντας πως «το Σύνταγμα, χωρίς να αναγνωρίζει αυτονομία, θεσπίζει την πλήρη αυτοδιοίκηση ως ενδιάμεσο καθεστώς της απλής αυτοδιοίκησης και της αυτονομίας (...) Κρατούσα άποψη της θεωρίας και νομολογίας του ΣτΕ, είναι ο σωματειακός και όχι ιδρυματικός χαρακτήρας των Πανεπιστημίων. Η σωματειακού χαρακτήρα υπόσταση των ΑΕΙ, καθορίζει και όλη την υφή της αυτοδιοίκησής τους, που το άρθρο 16 του Συντάγματος εγγυάται. Γι'αυτό και έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες βελτιώσεις, ώστε οι αρμοδιότητες του Συμβουλίου να είναι καθαρά ελεγκτικές και όχι διοικητικές».

«Το νομοσχέδιο εμπεριέχει στοιχεία αντισυνταγματικότητας - δευτερεύοντα ωστόσο σε σχέση με την ουσία του» σημείωσε ο Σπύρος Χαλβατζής (ΚΚΕ). «Το νομοσχέδιο είναι συνολικά αντισυνταγματικό, ειδικά σε ό,τι αφορά τους νέους φραγμούς που θέτει στα παιδιά της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, να μπουν στα πανεπιστήμια, να λάβουν την γνώση, τη μόρφωση, και την παιδεία που μπορούν να λάβουν. Προωθείται παραπέρα η ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της γνώσης…»

Κατά της ένστασης τάχθηκε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Αστέριος Ροντούλης, ο οποίος έκρινε πως τα ζητήματα αντισυνταγματικότητας τίθενται από ορισμένους κομματικούς οργανισμούς, «οι οποίοι θεωρούν τα ΑΕΙ δικό τους προνομιακό χώρο για να διαμορφώνουν τους κομματικούς τους στρατούς - και θεωρούν πως οτιδήποτε πάει να αλλάξει αυτό το σαθρό κατεστημένο, απειλεί την κυριαρχία τους».

«Όχι μόνον δεν πλήττεται το αυτοδιοίκητο, αλλά το νομοσχέδιο οδηγεί τα πράγματα στην ουσία στην αυτονομία των ιδρυμάτων. Ένα πάγιο αίτημα της πανεπιστημιακής κοινότητας έρχεται να πραγματωθεί με το νομοσχέδιο και εμείς μεμψιμοιρούμε» παρατήρησε ο κος Ροντούλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου