Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τις εξελίξεις στην οικονομία

Τις εξελίξεις στην οικονομία σχολίασαν η Νέα Δημοκρατία, το ΛΑΟΣ και ο Συνασπισμός.

"Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ευρώπη αποδεικνύουν την ανάγκη δημιουργίας ενός αποτελεσματικότερου μηχανισμού, με υψηλό βαθμό αλληλεγγύης, δηλαδή την έκδοση ευρωομολόγου, θέση που στηρίξαμε σθεναρά από την αρχή της κρίσης και -που πλέον- αρχίζουν όλοι να αντιλαμβάνονται" σχολίασε ο αναπληρωτής υπεύθυνος του τομέα πολιτικής ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Νότης Μηταράκης, και ζήτησε να έχει πιο ενεργό ρόλο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, "στοχεύοντας στην ανάπτυξη στην Ευρώπη και όχι μόνο στη διατήρηση χαμηλού πληθωρισμού".

Παρατήρησε δε ότι "αποδεικνύεται ότι -όπως προειδοποιούσαμε- η συμμετοχή ιδιωτών δεν συνέβαλε θετικά στην αξιοπιστία της Ευρωζώνης, αντίθετα δημιούργησε ανησυχία για ακόμα περισσότερες χώρες. Με αποτέλεσμα, το όποιο όφελος να είναι δυσανάλογα μικρό σε σχέση με το συνολικό κόστος για την Ευρωζώνη».

"Πριν καν στεγνώσει το μελάνι της διασκέψεως Κορυφής αρχίσαμε να εκλιπαρούμε για εξασφάλιση των συμφωνηθέντων. Η παγκόσμια ρευστότητα που επήλθε από την επικράτηση των αγορών απέναντι στις πολιτικές ηγεσίες καθιστά σχεδόν αδύνατη την επιβίωση των ασθενών οικονομιών. Η κατάσταση απαιτεί κάτι περισσότερο από τηλεφωνήματα στις Βρυξέλλες", σχολίασε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ, Σίσσυ Αλιγιζάκη.

"Ο συνδυασμός λιτότητας, αλλεπάλληλων μνημονίων και ακριβών δανείων, που διασώζουν χρεοκοπημένους τραπεζίτες, έχει αποτύχει παταγωδώς για την Ελλάδα και αποτυγχάνει και για τις άλλες χώρες", σχολίασε το γραφείο τύπου του ΣΥΝ.

Παράλληλα τόνισε ότι "εναλλακτική λύση μπορεί να υπάρξει μέσα από την παράκαμψη των αγορών και την ανάληψη ενεργού ρόλου από την ΕΚΤ, η οποία θα δανείζει απευθείας τα κράτη, από τη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους, την έκδοση ευρωομολόγου, την αναδιανομή του εισοδήματος με τη φορολόγηση του πλούτου, την αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού, καθώς και την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, που θα δημιουργήσουν όρους ανάπτυξης με κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια για την έξοδο της χώρας και της κοινωνίας από τα αδιέξοδα και τη χρεοκοπία".



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου