Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Προκηρύχθηκε το έργο διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική

Σε ευρεία σύσκεψη υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, εγκρίθηκε το σχέδιο της προκαταρκτικής προκήρυξης του έργου «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση και Λειτουργία Ολοκληρωμένων Εγκατάστασεων Διαχείρισης Απορριμμάτων Περιφέρειας Αττικής», που αποστέλλεται σήμερα για δημοσίευση στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
 


Με την προκήρυξη αυτή αρχίζει η διαδικασία ανάδειξης αναδόχου-επενδυτή, ο οποίος θα αναλάβει την ολοκληρωμένη επεξεργασία και διαχείριση 1.350.000 τόνων απορριμμάτων του λεκανοπεδίου, στα πρότυπα των σύγχρονων μητροπολιτικών κέντρων. Η διαχείριση θα ανατεθεί για περίοδο περίπου 20 ετών. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2012, ώστε τα έργα να είναι σε πλήρη λειτουργία εντός του 2014.  Ο προυπολογισμός κατασκευής του έργου υπερβαίνει τα 430 εκατ. ευρώ, από τα οποία ποσό μέχρι 140 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί μέσω κοινοτικών ενισχύσεων και το υπόλοιπο από ιδιωτικά κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό, που θα εξασφαλίσει ο ανάδοχος - επενδυτής. Παράλληλα, ξεκινούν συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη συμμετοχή της στη χρηματοδότηση του έργου.
 

Τα έργα προτείνεται να υλοποιηθούν με την μέθοδο των Συμπράξεων Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα (ΡΡΡ) και ο ανάδοχος θα αμείβεται με βάση τα εισερχόμενα απορρίμματα (gate fee) και την επίτευξη συγκεκριμένων περιβαλλοντικών στόχων και ποιοτικών χαρακτηριστικών.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου