Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Εγκρίθηκε η εργασιακή εφεδρεία - Για μια ακόμη φορά "έπεσαν έξω" στο δημοσιονομικό στόχο

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, κατά την οποία εγκρίθηκε το σχέδιο για την εργασιακή εφεδρεία. Το κριτήριο που προτάσσεται είναι το ηλικιακό και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, αφορά όσους βρίσκονται σε ηλικία 60 ετών και άνω και απέχουν γύρω στα δύο χρόνια από τη σύνταξη.

Οσον αφορά στη μείωση στον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούνται σήμερα στο Δημόσιο, αποφασίστηκε να οδηγηθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας περίπου 20.000 υπάλληλοι που χρειάζονται μέχρι και 2 χρόνια για να βγουν στη σύνταξη. Κατά την κυβέρνηση οι 20.000 "έφεδροι" θα πάρουν την πλήρη σύνταξη και δεν πρόκειται να χάσουν κανένα δικαίωμά τους. Επίσης, καταργείται ένας αριθμός οργανισμών από τους οποίους θα προκύψουν άλλοι περίπου 1.000 "έφεδροι", ενώ μέχρι και 7.000 υπάλληλοι αναμένεται να απολυθούν ως πλεονάζον προσωπικό.



O Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Ηλίας Μόσιαλος έκανε την παρακάτω ανακοίνωση:

 "Το Υπουργικό Συμβούλιο συζήτησε και ενέκρινε σήμερα την πρόταση για το νέο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας που διαμορφώθηκε από την διυπουργική επιτροπή που έχει συγκροτηθεί για τον σκοπό αυτό και μετά από μακρές και δύσκολες διαπραγματεύσεις με την Τρόικα."



Επίσης, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε και το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2012 που παρουσίασε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Το προσχέδιο θα κατατεθεί αύριο στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 79 του Συντάγματος.

 Τα βασικά δημοσιονομικά μεγέθη του Προϋπολογισμού του 2012, όπως και το σημείο που θα κλείσει ο Προϋπολογισμός του 2011, συζητήθηκαν  με την Τρόικα, τόσο πριν όσο και μετά την άφιξή της στην Αθήνα.

Το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών,έναντι δημοσιονομικού στόχου του 2011 για έλλειμμα 17,1 δισ. ευρώ, δηλαδή 7,8% του σημερινού ΑΕΠ, το έλλειμμα του 2011 προσδιορίζεται σε 8,5% του ΑΕΠ (18,69 δισ. ευρώ),
καταγράφεται δηλαδή μία απόκλιση 0,7% του ΑΕΠ, λόγω ύφεσης (-5,5%) πολύ βαθύτερης της προβλεφθείσας τον Μάιο (-3,8%), οπότε και καταρτίστηκε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου