Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

"Σβήνει" η οικοδομή... και συμπαρασύρει συναφείς επιχειρήσεις

Μπορεί μέχρι πριν από λίγα χρόνια, οι Έλληνες πολίτες να έδειχναν έμπρακτα την πατροπαράδοτη αντίληψή τους στο ρητό «να έχουμε ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι μας», σήμερα όμως, πολλοί είναι αυτοί που αδυνατούν να το συντηρήσουν, ενώ όσοι ψάχνουν τρόπο να το…. ξεφορτωθούν, είτε δεν το καταφέρνουν, είτε βγαίνουν σημαντικά ζημιωμένοι. Αυτό λένε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ φορείς του κλάδου της οικοδομής, των μεσιτών και των κατασκευαστών, μεταφέροντάς μας έτσι την κατάσταση στην οποία βρίσκονται όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές.

Η αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης «πάει από το κακό στο χειρότερο και ο πάτος ακόμα δεν είναι ευδιάκριτος», λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων της πόλης, Μιχάλης Αναγνώστου. Όπως διευκρίνισε, οι αγοραπωλησίες την τελευταία πενταετία καταγράφουν πτώση άνω του 80%, ενώ ο αριθμός των συμβολαίων, υπολογίζεται ότι φέτος θα μειωθεί κατά 55%, έναντι της αντίστοιχης περσινής χρονιάς. Κι όλα αυτά παρά το γεγονός ότι οι τιμές των διαμερισμάτων έχουν μειωθεί κατά 30% τουλάχιστον και των καταστημάτων πάνω από 40%. «Παρά τις σημαντικές μειώσεις στα ακίνητα, όσοι ενδιαφέρονται να προβούν σε αγορά, ζητούν περαιτέρω συμπίεση του κόστους, καθιστώντας την αγοραπωλησία ασύμφορη για τους μεσίτες και τους ιδιοκτήτες», είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνοντας ότι η αγορά ακινήτου βρίσκεται σε απαξίωση τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, ο κ. Αναγνώστου επισημαίνει ότι στην κακή ψυχολογία των πολιτών, λόγω οικονομικής συγκυρίας, τους αυξανόμενους φόρους στο ακίνητο και την ανύπαρκτη σχεδόν χρηματοδότηση από τις τράπεζες, προστέθηκε και ο νόμος 40/14, βάσει του οποίου δεν μπορείς να μεταβιβάσεις ακίνητο εάν υπάρχει πολεοδομική παράβαση. «Η εφαρμογή του νόμου αυτού έχει χαλάσει στο παρά πέντε και τις όποιες συμφωνίες πάνε να κλείσουν», μας λέει χαρακτηριστικά. Μεταξύ άλλων τονίζει ότι η κτηματαγορά παρουσιάζει κάμψη σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, κυρίως όμως προς τα Δυτικά, ενώ επεσήμανε ότι το 80% αυτών που πουλούν, έχουν σημαντικό οικονομικό πρόβλημα και γι αυτό προβαίνουν σ' αυτή την ενέργεια.

Σε πλήρη αδράνεια βρίσκονται οι περισσότερες οικοδομικές επιχειρήσεις στη Βόρεια Ελλάδα, σε λουκέτο οδηγούνται πολλές από όσες πωλούν υλικά οικοδομών, ενώ η ανεργία στους οικοδόμους καλπάζει ανησυχητικά. Αυτά μας επεσήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Οικοδομικών Επιχειρήσεων Β. Ελλάδας, Ιωάννης Παγώνης, υπογραμμίζοντας ότι στο Νομό Θεσσαλονίκης τα αδιάθετα νεόδμητα ακίνητα υπολογίζονται σε 8.000 και στο Βορειοελλαδικό τόξο υπερβαίνουν τις 37.000.

  Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει, υπολογίζονται σε πάνω από 150.000 όσοι οικοδόμοι έχασαν τη δουλειά τους και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, στο επόμενο διάστημα δεν αποκλείεται ο αριθμός τους να διπλασιαστεί, εάν δεν ληφθούν αναπτυξιακά μέτρα για την τόνωση του κλάδου.

"Φέσια" ενοικίων, αλλά και των λοιπών υποχρεώσεων ενός ενοικιαστή, όπως μεταξύ άλλων τα κοινόχρηστα, και σημαντικές καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθωμάτων, αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στη Θεσσαλονίκη, έχοντας μάλιστα την ίδια στιγμή την έγνοια, να καταβάλλουν τους φόρους που επιβάλλονται στα ακίνητα. Αυτά είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Θεσσαλονίκης, Κώστας Χαϊδούτης, υπογραμμίζοντας ότι γίνεται καθημερινά αποδέκτης καταγγελιών από ιδιοκτήτες, που όχι μόνο δεν λαμβάνουν τα μισθώματά τους, αλλά βρίσκονται φορτωμένοι και με επιπλέον οικονομικά βάρη.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων επαγγελματικών χώρων κυρίως, την τελευταία διετία έχουν προχωρήσει σε μειώσεις των μισθωμάτων τους κατά 15% και όμως, σύμφωνα με τον κ. Χαϊδούτη, βρίσκονται αντιμέτωποι με καθυστερήσεις έως και τέσσερις μήνες στην καταβολή των ενοικίων, ενώ δεν λείπουν και τα φαινόμενα να «φύγει ο ενοικιαστής... βράδυ, αφήνοντας πίσω σωρεία οικονομικών υποχρεώσεων, που βάσει νόμου επωμίζεται εξολοκλήρου ο ιδιοκτήτης». Ένα νέο φαινόμενο που τείνει να λάβει ανησυχητικές διαστάσεις είναι, όπως είπε, ενοικιαστές να μην πληρώνουν από το πρώτο κιόλας μήνα εισόδου τους στο ακίνητο, ισχυριζόμενοι ότι η εγγύηση που έδωσαν τους καλύπτει για δύο μήνες. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Χαϊδούτης καλεί τους ιδιοκτήτες ακινήτων να συντάσσουν ένα νομικά ασφαλές συμβόλαιο με τους ενοικιαστές τους, παρουσία δικηγόρου, που θα τους προφυλάσσει από κακοτοπιές.

Τα θέματα αυτά θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης σε σειρά εκδηλώσεων που έχουν προγραμματίσει οι προαναφερόμενοι φορείς, στο πλαίσιο του 21ου Money Show 2011, που ξεκινά αύριο στη Θεσσαλονίκη και θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου