To 2011 η ανθρωπότητα για κάπου ξεκίνησε. Και μάλιστα με πολύ πάθος. Καμιά άφιξή της ωστόσο δεν έχει αναγγελθεί.
Φαίνεται ότι η προσπάθεια για να ξεκολλήσει κανείς από το «πριν», όσο απαιτητική κι αν είναι, δεν διασφαλίζει ένα σαφές και ποιοτικότερο «μετά». Η χρονιά που πέρασε έδωσε τον «κλότσο» για να γυρίσει η κόκκινη (από το αίμα εν προκειμένω) ανέμη. Η διήγηση του παραμυθιού ωστόσο εκκρεμεί. Κανείς δεν ξέρει πώς να το πει και κυρίως πού να καταλήξει… Μια αναδρομή στα γεγονότα ίσως βοηθήσει.
Ιανουάριος
♦ Η χρονιά μπαίνει στην Ελλάδα με εκτεταμένες συζητήσεις περί του «τείχους» στον Έβρο. Ο Χρήστος Παπουτσής φιλοδοξεί να… χτίσει έξω από τη χώρα τους ξυπόλητους εισβολείς.
♦ Η Κερατέα δίνει τον πόλεμο του ΧΥΤΥ κόντρα στην κυβερνητική - επιχειρηματική καταστολή.
♦ Τα ΜΜΜ διανύουν περίοδο διαρκών κινητοποιήσεων και, ειδικά στην πρωτεύουσα, επικρατεί κυριολεκτικά μεταφορικό χάος.
♦ Η Ουγγαρία αναλαμβάνει για το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η Εσθονία γίνεται η 17η χώρα που εισέρχεται στη ζώνη του ευρώ.
♦ Ο θάνατος διαδηλωτή που αυτοπυρπολήθηκε διαμαρτυρόμενος για τις συνθήκες της ζωής στην Τυνησία γίνεται αφορμή για το ξέσπασμα ταραχών στη χώρα. Ακολουθεί μία εκρηκτική περίοδος συγκρούσεων μεταξύ πολιτών και σωμάτων ασφαλείας, κατά τη διάρκεια της οποίας χάνουν τη ζωή τους εκατοντάδες πολίτες. Το άσβεστο πάθος των Τυνήσιων αναγκάζει τελικά, πριν από το τέλος του μήνα, τον πρόεδρο Μπεν Αλί να εγκαταλείψει τη χώρα.
♦ Οι Αυστραλοί διαδηλώνουν στο Σίδνεϊ σε ένδειξη συμπαράστασης προς τον Τζούλιαν Ασάντζ (των Wikileaks), που βρίσκεται στην Αγγλία και αγωνίζεται να αποφύγει την έκδοσή του στις ΗΠΑ.
♦ Ένας Αιγύπτιος μιμητής του Τυνήσιου Μοχάμεντ Μπουαζιζί αυτοπυρπολείται έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου στο Κάιρο, διαμαρτυρόμενος για την ανεργία και την ανέχεια στη χώρα του. Η πράξη του προκαλεί αντίστοιχη εξέγερση των Αιγυπτίων κατά της κυβέρνησης Μουμπάρακ. Οι δολοφονίες εν ψυχρώ, οι τραυματισμοί και οι πολυάριθμες συλλήψεις πολιτών γίνονται ρουτίνα. Η ανθρωπότητα παρακολουθεί λεπτό προς λεπτό τα διαδραματιζόμενα στην πλατεία Ταχρίρ. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος φτάνει στο σημείο να απαγορεύσει την κυκλοφορία και να μπλοκάρει την πρόσβαση των πολιτών στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.
♦ Η «φιλοξενία» 300 μεταναστών -απεργών πείνας (που ταξίδεψαν από την Κρήτη με σκοπό να διεκδικήσουν τη νομιμοποίησή τους) στους χώρους της Νομικής Αθηνών προκαλεί ευρύτατες αντιδράσεις και έντονους διαξιφισμούς.
Φεβρουάριος
♦ Έπειτα από πολυήμερες αιματηρές συγκρούσεις στην Αίγυπτο παραιτείται ο… ανεπιθύμητος Χόσνι Μουμπάρακ, παραδίδοντας όμως την εξουσία στον επικεφαλής του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου Μοχάμεντ Χουσεΐν Ταντάουι. Λίγο αργότερα αναστέλλεται η ισχύς του συντάγματος στη χώρα, διαλύεται το Κοινοβούλιο και οι εκλογές προγραμματίζονται για ένα εξάμηνο αργότερα. Ο «στρατιωτικός νόμος» που επιβάλλεται δεν αποτελεί απάντηση στους αιματηρούς αγώνες των Αιγυπτίων, με αποτέλεσμα οι συγκρούσεις να επαναλαμβάνονται ανά τακτά διαστήματα.
♦ Η επαναστατική ζέση, ωστόσο, μεταδίδεται από την Αίγυπτο στην Αλγερία και στην Υεμένη. Ο διεθνής Τύπος αρχίζει να κάνει λόγο για «Αραβική Άνοιξη»…
♦ Το σκάνδαλο «Ρουμπιγκέιτ» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην Ιταλία και ο Καβαλιέρε, που έχει μπει στο στόχαστρο του γυναικείου πληθυσμού της χώρας του (με την κακή έννοια), παραπέμπεται σε δίκη.
♦ Μεγάλες μειώσεις έως και 30% σε περίπου 30 χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους φέρνει το Ενιαίο Μισθολόγιο, η εφαρμογή του οποίου επισπεύδεται και ξεκινά το δεύτερο εξάμηνο του 2011.
♦ Οι απεργοί πείνας της Νομικής έχουν εγκατασταθεί στο Μέγαρο Υπατία κατόπιν μιας σειράς γελαδερών κυβερνητικών χειρισμών. Από τα αλώνια στα σαλόνια… Τελικά, αποφασίστηκε να υπάγουν εις τους κήπους. Τα αντίσκηνα στήθηκαν στην πίσω αυλή του νεοκλασικού κτιρίου.
♦ Τη συγκρουσιακή σκυτάλη παραλαμβάνει η Λιβύη. Οι πολίτες διαδηλώνουν σε τέσσερις μεγάλες πόλεις εναντίον του Καντάφι και δεκάδες αντικαθεστωτικοί πέφτουν νεκροί από τα πυρά των υπερασπιστών του καθεστώτος. Η πρόσβαση στο διαδίκτυο διακόπτεται, ενώ ο συνταγματάρχης πραγματοποιεί μεσσιανικές εμφανίσεις στην τηλεόραση, εθελοτυφλώντας μπρος στο μένος των πολιτών.
♦ Η πορεία που πραγματοποιείται στην Αθήνα στο πλαίσιο της γενικής απεργίας της 23ης Φεβρουαρίου πνίγεται στα καπνογόνα. Οι γνωστοί γνωστοί δημιουργούν το κλασικό αντιδιαδηλωσιακό τοπίο στην ομίχλη.
Μάρτιος
♦ Οι εξεγέρσεις στις αραβικές χώρες, με προεξάρχουσα τη Λιβύη, καλά κρατούν. Η κατάσταση στα σύνορα Λιβύης - Τυνησίας έχει φτάσει σε οριακό σημείο. Ταυτόχρονα, συγκρούσεις λαμβάνουν χώρα στο Ιράν, την Ιορδανία, το Ομάν και την Υεμένη.
♦ Ο σεισμός 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που πλήττει τις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας και το παρελκόμενο σεισμικό τσουνάμι που αδιακρίτως καταστρέφει ανθρώπινα έργα και ανθρώπινες ψυχές συγκλονίζουν την υφήλιο.
♦ Η έκρηξη στον αντιδραστήρα νο 1 του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα αναγκάζει τους περιοίκους να απομακρυνθούν. Αρχίζει το ρεσιτάλ μυστικοπάθειας της ιαπωνικής κυβέρνησης, που μέχρι τέλους αρνείται να περιγράψει την κατάσταση και να ζητήσει βοήθεια. Οι μετρήσεις δείχνουν ότι οι τιμές της ραδιενέργειας βρίσκονται στην καλύτερη περίπτωση σε επίπεδο 1.000 φορές πάνω από το φυσιολογικό.
♦ Ο Θόδωρος Πάγκαλος γιαουρτώνεται στα Καλύβια Αττικής από… συριζαίους φυσικά.
♦ Οι «ενισχυτές» των αδύναμων οικονομιών αποφασίζουν να αυτοενισχυθούν. Με 500 δισ. ευρώ θα αιμοδοτείται ο Μηχανισμός Στήριξης της Ε.Ε. από το 2013, βάσει κοινής απόφασης των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε.
Απρίλιος
♦ Η κυβέρνηση της Λιβύης ανακοινώνει κατάπαυση του πυρός, ενώ σε εξέλιξη είναι οι διεθνείς προετοιμασίες για στρατιωτική επέμβαση. Η εκεχειρία ωστόσο παραβιάζεται αμέσως από τις πανικόβλητες δυνάμεις του Καντάφι, που ξεσπάνε στους αμάχους και νομιμοποιούν τον φιλάνθρωπο επεκτατισμό της Δύσης.
♦ Εκτεταμένες αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις με πολλούς νεκρούς και τραυματίες εκδηλώνονται και στη Συρία.
♦ Τον Απρίλιο του 2011 η ανεργία στην Ελλάδα αγγίζει το 15,1%. Οι μη έχοντες εργασίαν, δηλαδή, είναι 190.000 περισσότεροι απ’ ό,τι ήταν τον ίδιο μήνα του 2011.
♦ Πρόωρες εκλογές για τις 5 Ιουνίου προκηρύσσονται στην Πορτογαλία, έπειτα από την αποδοχή της παραίτησης του πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες.
♦ Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, ο δεύτερος στη σειρά διαδοχής του βρετανικού θρόνου, παντρεύεται στο Αβαείο Westminster την αγαπημένη του Κάθριν Μίντλετον.
Μάιος
♦ Θεατρικότατος ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοινώνει με τηλεοπτικό διάγγελμα (αγαπημένη αμερικανική συνήθεια) τον θάνατο του Μπιν Λάντεν. Το «αντίπαλον δέος» αποδήμησε εις Αλλάχ κατόπιν σύντομης επιχείρησης Αμερικανών πρακτόρων στο Πακιστάν.
♦ Παγκόσμιο σοκ προκαλεί η σύλληψη του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος -Καν στη Ν. Υόρκη, με την κατηγορία της σεξουαλικής επίθεσης σε καμαριέρα ξενοδοχείου στο Μανχάταν. Τρεις αστυνομικοί, λίγα λεπτά προτού αναχωρήσει η πτήση του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις 4:45 από το αεροδρόμιο Κένεντι για το Παρίσι, τον έθεσαν υπό κράτηση. (Για «σκευωρία» έκανε τότε λόγο ο μεγάλος γόης και αρκετούς μήνες αργότερα προέκυψαν στοιχεία που τον επιβεβαίωσαν...).
♦ H ασθένεια των πλατειών μεταδίδεται και στην Ελλάδα. Όχι με τη χίπικη μορφή της Ισπανίας. Πρόκειται για επαναλαμβανόμενες συνειδητές πράξεις διαμαρτυρίας ειρηνικής μορφής, που γίνονται γνωστές σε ολόκληρο τον κόσμο και ξεφεύγουν από το ανώδυνο πλαίσιο των κινητοποιήσεων yesεδικού και αδεδικού τύπου. Εισάγεται ο όρος «αγανακτισμένος»…
♦ Ο Παναθηναϊκός στέφεται πρωταθλητής Ευρώπης και η Ελλάδα κατακτά την 7η θέση στον διαγωνισμό της Eurovision με το «Watch my dance » του Λούκα Γιώρκα. Φορτισμένο όνομα το Λουκάς…
Ιούνιος
♦ Το NAΤΟ παρατείνει την αποστολή του στη Λιβύη για άλλες 90 ημέρες.
♦ Οι Έλληνες αγανακτισμένοι εξακολουθούν να είναι συνεπείς στα καθημερινά τους ραντεβού στο Σύνταγμα.
♦ Στις 15.6 τα συνδικάτα στην Ελλάδα, υπακούοντας στο κοινό αίσθημα, κηρύσσουν γενική απεργία. Οι διαδηλωτές υπόσχονται να περικυκλώσουν τη Βουλή των Ελλήνων, καθώς στο εσωτερικό της συζητιούνται τα κυβερνητικά σχέδια για τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας. Η αστυνομία δεν επιτρέπει στους διαδηλωτές να πραγματοποιήσουν την υπόσχεσή τους και χρησιμοποιεί, σύμφωνα με την Deutsche Welle, αντλίες νερού για να τους απωθήσει. Γίνεται εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και αλλεπάλληλες συλλήψεις διαδηλωτών.
♦ Την απομάκρυνση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου από το υπουργείο Οικονομικών, την αναβάθμιση του Ευ. Βενιζέλου και γενικότερες ανακατατάξεις στα χαρτοφυλάκια σηματοδότησε η απόφαση του ΓΑΠ για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Δύο θέσεις αντιπροέδρων κρατήθηκαν ζεστές για τους Θ. Πάγκαλο και Ευ. Βενιζέλο. Ο δεύτερος αναλαμβάνει την «ηλεκτρική καρέκλα» του υπουργείου Οικονομικών. Εκτός κυβέρνησης βρέθηκαν η συναισθηματική Λ. Κατσέλη, η ημιυπαίθρια Τίνα Μπιρμπίλη και ο καταναλωτικός Δ. Δρούτσας.
♦ Η νέα κυβέρνηση Παπανδρέου παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή με 155 ψήφους υπέρ και 143 κατά (στην ψηφοφορία έλαβαν μέρος 298 βουλευτές).
Ιούλιος
♦ Παγκόσμια πρωταθλήτρια στο πόλο γυναικών αναδεικνύεται η Ελλάδα. Τα κορίτσια της Εθνικής μας ομάδας νίκησαν 9-8 στον τελικό την Κίνα και κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο.
♦ Σε απεργίες διαρκείας επιδίδονται οι απανταχού οδηγοί ταξί ενόψει της πολυσυζητημένης απελευθέρωσης του επαγγέλματός τους. Μεγάλη συζήτηση γίνεται για τις επιπτώσεις της έλλειψης ταξί στην καλοκαιρινή Αθήνα. Ο κλάδος ωστόσο παραμένει ενωμένος και αποφασισμένος υπό την κίτρινη παντιέρα του Θύμιου Λυμπερόπουλου.
♦ Με αισθήματα μιλημένης καλοκαιρινής ευφορίας υποδέχεται η Ελλάδα τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου και το υποτιθέμενο ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ.
♦ Ενενήντα δύο νεκροί είναι ο απολογισμός της έκρηξης στο Όσλο και της δολοφονικής επίθεσης στη νήσο Ουτόγια. Ο συλληφθείς Άντερς Μπρέιβικ, ο ψυχρός εγκληματίας που βύθισε στο πένθος τη Νορβηγία, αυτοπροσωπογραφείται ως ακροδεξιός και φανατικός πολέμιος του Ισλάμ.
Αύγουστος
♦ Περισσότεροι από 140 άνθρωποι σκοτώνονται σε ολόκληρη τη Συρία κατά την καταστολή των διαδηλώσεων εναντίον της κυβέρνησης από τις δυνάμεις ασφαλείας.
♦ Ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ προσέρχεται για τη δίκη του στο Κάιρο.
♦ Ταραχές στο Λονδίνο. Σε πέντε ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από το πρωτοφανές ξέσπασμα βίας στους δρόμους μεγάλων βρετανικών πόλεων.
♦ Την αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών και την ποινή σε βαθμό πταίσματος για τα αδικήματα της προμήθειας - κατοχής ναρκωτικών ουσιών και της καλλιέργειας ινδικής κάνναβης, εφόσον αφορά αποκλειστική χρήση του προσώπου που κατηγορείται, προωθεί το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης.
Σεπτέμβριος
♦ Το υπουργείο Οικονομικών συστήνει τους πολίτες με το τέλος ακίνητης περιουσίας. Από το υστέρημά τους, για να σώσουν τον προϋπολογισμό του κράτους, που κλυδωνίζεται, θα κληθούν να συνεισφέρουν χωρίς εξαίρεση οι άνεργοι, οι ανάπηροι και οι πολύτεκνοι.
♦ Με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών αυξάνεται ο ΦΠΑ στο 23% για τις υπηρεσίες εστίασης. Οι ασάφειες στη διαφοροποίηση των κατηγοριών (άλλη χρέωση έχει αυτός που τρώει την τυρόπιτα επιτόπου κι άλλη αυτός που επιφυλάσσεται να τη φάει κατ’ οίκον) προκαλούν τραγελαφικές συζητήσεις…
♦ Την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη, μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων που εγκρίθηκαν από το άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο υπό την πίεση των Βρυξελλών για την καταβολή της 6ης δόσης των 110 δισ. ευρώ. Δεν πείθει ούτε τον εαυτό του.
Οκτώβριος
♦ Ύστερα από μαραθώνιες συνομιλίες στις Βρυξέλλες, επήλθε συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές για «κούρεμα» 50% του ελληνικού χρέους, που αντιστοιχεί σε ποσό ύψους 100 δισ. ευρώ. Η συμφωνία επετεύχθη, αλλά εμείς είμαστε ακόμα μαλλιάδες.
♦ Αποδήμησε εις Κύριον, σε ηλικία 56 χρόνων, με το i-Pad ανά χείρας, το ίνδαλμα του ΓΑΠ, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Apple Στιβ Τζομπς.
♦ Άγριο θάνατο στα χέρια των αντιπάλων του βρήκε ο πάλαι ποτέ ισχυρός ηγέτης της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι. Οι φωτογραφίες του άψυχου κορμιού του και το βίντεο με τα προθανάτια βασανιστήρια σοκάρισαν την κοινή γνώμη παγκοσμίως.
♦ Πρωτοφανείς εικόνες με τους πολίτες να πετούν αυγά στις εξέδρες των επισήμων, να μουντζώνουν, να αποπέμπουν κακήν κακώς τους υψηλούς επισκέπτες, να φωνάζουν συνθήματα κατά του πολιτικού συστήματος και να παρεμποδίζουν τις παρελάσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου κάνουν τον γύρο του κόσμου. Πρόκειται για την αρχή του τέλους του Γιώργου Παπανδρέου στην πρωθυπουργία της χώρας.
Νοέμβριος
♦ Συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, έπειτα από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Η μετάδοση της συνεδρίασης από την τηλεόραση (το Κανάλι της Βουλής) διακόπτεται αιφνιδιαστικά όταν τοποθετούνται οι υπόλοιποι βουλευτές της συμπολίτευσης. Η Βάσω Παπανδρέου δηλώνει χαρακτηριστικά ότι ο πρωθυπουργός είναι εκτός τόπου και χρόνου.
♦ Ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος διαφοροποιείται αιφνιδίως και δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει να διεξαχθεί το δημοψήφισμα που εξήγγειλε o πρωθυπουργός στις 31 Οκτωβρίου. Γίνεται ευρύτατα γνωστό ότι το όλο θέμα πυροδότησε οξύτατες αντιδράσεις μεταξύ των μεγάλων κεφαλών της Ε.Ε. Στον απόηχο αυτών των αντιδράσεων η Εύα Καϊλή έγινε προσωρινώς καϊκή…
♦ Υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας συναντιούνται ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά στο Προεδρικό Μέγαρο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συμφωνείται ο σχηματισμός ενιαίας κυβέρνησης συνεργασίας με στόχο να οδηγηθεί άμεσα (λέμε τώρα) η χώρα σε εκλογές. Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης.
♦ Στις 11.11, έπειτα από κάμποσα τραγελαφικά 24ωρα ακατάσχετης πρωθυπουργολογίας, ο τραπεζίτης Λουκάς Παπαδήμος τίθεται επικεφαλής της κυβέρνησης συνεργασίας και του πιστώνεται άτυπα ολίγος χρόνος χάριτος…
♦ Ανάλογες εξελίξεις δρομολογούνται και στη γειτονική Ιταλία.
Δεκέμβριος
♦ Η Συρία καταδικάζεται από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για κατάφωρες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Από τον Μάρτιο έχουν σκοτωθεί περισσότερα από 4.000 άτομα κατά τη διάρκεια συγκρούσεων.
♦ Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ζητούν μια νέα Ευρωπαϊκή Συνθήκη για την πρόληψη κρίσεων στα πλαίσια των χωρών της ζώνης του ευρώ.
♦ Ο Οίκος Moody’s υποβιβάζει τη σημασία της συμφωνίας στους κόλπους της Ε.Ε.
♦ Σύμφωνα με πόρισμα επιστημόνων του ΟΟΣΑ, δύο χρόνια μετά την εκδήλωση της κρίσης στην Ελλάδα, η αδράνεια του κυβερνητικού μηχανισμού βρίσκεται στο ζενίθ της…
♦ Με τον νόμιμο τόκο και αναδρομικά διεκδικούν τις «διαφορές» των αποδοχών τους καθώς και αποζημιώσεις για ηθική βλάβη 117 βουλευτές.
♦ Αυξημένο έλλειμμα πέρα από κάθε πρόβλεψη και παρά την επιβολή πολλαπλών έκτακτων μέτρων παρουσιάζει ο προϋπολογισμός, σύμφωνα και με τα οριστικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Το ποσό που λείπει από τα κρατικά ταμεία και πρέπει να εισπραχθεί άμεσα ή να βεβαιωθεί και να εισπραχθεί μέχρι και τον Φεβρουάριο φτάνει στο ποσό των 7,45 δισ. Ευρώ. Ο στόχος, αν κρίνουμε με βάση τις έως τώρα επιδόσεις του υπουργείου Οικονομικών, είναι άπιαστος.
♦ Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος λείπει σε ταξίδι για δουλειές.
♦ Η Ελλάδα αποχαιρετά με χαρά το 2011 και εισέρχεται χωρίς χαρά στο 2012.
topontiki.gr
Φαίνεται ότι η προσπάθεια για να ξεκολλήσει κανείς από το «πριν», όσο απαιτητική κι αν είναι, δεν διασφαλίζει ένα σαφές και ποιοτικότερο «μετά». Η χρονιά που πέρασε έδωσε τον «κλότσο» για να γυρίσει η κόκκινη (από το αίμα εν προκειμένω) ανέμη. Η διήγηση του παραμυθιού ωστόσο εκκρεμεί. Κανείς δεν ξέρει πώς να το πει και κυρίως πού να καταλήξει… Μια αναδρομή στα γεγονότα ίσως βοηθήσει.
Ιανουάριος
♦ Η χρονιά μπαίνει στην Ελλάδα με εκτεταμένες συζητήσεις περί του «τείχους» στον Έβρο. Ο Χρήστος Παπουτσής φιλοδοξεί να… χτίσει έξω από τη χώρα τους ξυπόλητους εισβολείς.
♦ Η Κερατέα δίνει τον πόλεμο του ΧΥΤΥ κόντρα στην κυβερνητική - επιχειρηματική καταστολή.
♦ Τα ΜΜΜ διανύουν περίοδο διαρκών κινητοποιήσεων και, ειδικά στην πρωτεύουσα, επικρατεί κυριολεκτικά μεταφορικό χάος.
♦ Η Ουγγαρία αναλαμβάνει για το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η Εσθονία γίνεται η 17η χώρα που εισέρχεται στη ζώνη του ευρώ.
♦ Ο θάνατος διαδηλωτή που αυτοπυρπολήθηκε διαμαρτυρόμενος για τις συνθήκες της ζωής στην Τυνησία γίνεται αφορμή για το ξέσπασμα ταραχών στη χώρα. Ακολουθεί μία εκρηκτική περίοδος συγκρούσεων μεταξύ πολιτών και σωμάτων ασφαλείας, κατά τη διάρκεια της οποίας χάνουν τη ζωή τους εκατοντάδες πολίτες. Το άσβεστο πάθος των Τυνήσιων αναγκάζει τελικά, πριν από το τέλος του μήνα, τον πρόεδρο Μπεν Αλί να εγκαταλείψει τη χώρα.
♦ Οι Αυστραλοί διαδηλώνουν στο Σίδνεϊ σε ένδειξη συμπαράστασης προς τον Τζούλιαν Ασάντζ (των Wikileaks), που βρίσκεται στην Αγγλία και αγωνίζεται να αποφύγει την έκδοσή του στις ΗΠΑ.
♦ Ένας Αιγύπτιος μιμητής του Τυνήσιου Μοχάμεντ Μπουαζιζί αυτοπυρπολείται έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου στο Κάιρο, διαμαρτυρόμενος για την ανεργία και την ανέχεια στη χώρα του. Η πράξη του προκαλεί αντίστοιχη εξέγερση των Αιγυπτίων κατά της κυβέρνησης Μουμπάρακ. Οι δολοφονίες εν ψυχρώ, οι τραυματισμοί και οι πολυάριθμες συλλήψεις πολιτών γίνονται ρουτίνα. Η ανθρωπότητα παρακολουθεί λεπτό προς λεπτό τα διαδραματιζόμενα στην πλατεία Ταχρίρ. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος φτάνει στο σημείο να απαγορεύσει την κυκλοφορία και να μπλοκάρει την πρόσβαση των πολιτών στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.
♦ Η «φιλοξενία» 300 μεταναστών -απεργών πείνας (που ταξίδεψαν από την Κρήτη με σκοπό να διεκδικήσουν τη νομιμοποίησή τους) στους χώρους της Νομικής Αθηνών προκαλεί ευρύτατες αντιδράσεις και έντονους διαξιφισμούς.
Φεβρουάριος
♦ Έπειτα από πολυήμερες αιματηρές συγκρούσεις στην Αίγυπτο παραιτείται ο… ανεπιθύμητος Χόσνι Μουμπάρακ, παραδίδοντας όμως την εξουσία στον επικεφαλής του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου Μοχάμεντ Χουσεΐν Ταντάουι. Λίγο αργότερα αναστέλλεται η ισχύς του συντάγματος στη χώρα, διαλύεται το Κοινοβούλιο και οι εκλογές προγραμματίζονται για ένα εξάμηνο αργότερα. Ο «στρατιωτικός νόμος» που επιβάλλεται δεν αποτελεί απάντηση στους αιματηρούς αγώνες των Αιγυπτίων, με αποτέλεσμα οι συγκρούσεις να επαναλαμβάνονται ανά τακτά διαστήματα.
♦ Η επαναστατική ζέση, ωστόσο, μεταδίδεται από την Αίγυπτο στην Αλγερία και στην Υεμένη. Ο διεθνής Τύπος αρχίζει να κάνει λόγο για «Αραβική Άνοιξη»…
♦ Το σκάνδαλο «Ρουμπιγκέιτ» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην Ιταλία και ο Καβαλιέρε, που έχει μπει στο στόχαστρο του γυναικείου πληθυσμού της χώρας του (με την κακή έννοια), παραπέμπεται σε δίκη.
♦ Μεγάλες μειώσεις έως και 30% σε περίπου 30 χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους φέρνει το Ενιαίο Μισθολόγιο, η εφαρμογή του οποίου επισπεύδεται και ξεκινά το δεύτερο εξάμηνο του 2011.
♦ Οι απεργοί πείνας της Νομικής έχουν εγκατασταθεί στο Μέγαρο Υπατία κατόπιν μιας σειράς γελαδερών κυβερνητικών χειρισμών. Από τα αλώνια στα σαλόνια… Τελικά, αποφασίστηκε να υπάγουν εις τους κήπους. Τα αντίσκηνα στήθηκαν στην πίσω αυλή του νεοκλασικού κτιρίου.
♦ Τη συγκρουσιακή σκυτάλη παραλαμβάνει η Λιβύη. Οι πολίτες διαδηλώνουν σε τέσσερις μεγάλες πόλεις εναντίον του Καντάφι και δεκάδες αντικαθεστωτικοί πέφτουν νεκροί από τα πυρά των υπερασπιστών του καθεστώτος. Η πρόσβαση στο διαδίκτυο διακόπτεται, ενώ ο συνταγματάρχης πραγματοποιεί μεσσιανικές εμφανίσεις στην τηλεόραση, εθελοτυφλώντας μπρος στο μένος των πολιτών.
♦ Η πορεία που πραγματοποιείται στην Αθήνα στο πλαίσιο της γενικής απεργίας της 23ης Φεβρουαρίου πνίγεται στα καπνογόνα. Οι γνωστοί γνωστοί δημιουργούν το κλασικό αντιδιαδηλωσιακό τοπίο στην ομίχλη.
Μάρτιος
♦ Οι εξεγέρσεις στις αραβικές χώρες, με προεξάρχουσα τη Λιβύη, καλά κρατούν. Η κατάσταση στα σύνορα Λιβύης - Τυνησίας έχει φτάσει σε οριακό σημείο. Ταυτόχρονα, συγκρούσεις λαμβάνουν χώρα στο Ιράν, την Ιορδανία, το Ομάν και την Υεμένη.
♦ Ο σεισμός 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που πλήττει τις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας και το παρελκόμενο σεισμικό τσουνάμι που αδιακρίτως καταστρέφει ανθρώπινα έργα και ανθρώπινες ψυχές συγκλονίζουν την υφήλιο.
♦ Η έκρηξη στον αντιδραστήρα νο 1 του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα αναγκάζει τους περιοίκους να απομακρυνθούν. Αρχίζει το ρεσιτάλ μυστικοπάθειας της ιαπωνικής κυβέρνησης, που μέχρι τέλους αρνείται να περιγράψει την κατάσταση και να ζητήσει βοήθεια. Οι μετρήσεις δείχνουν ότι οι τιμές της ραδιενέργειας βρίσκονται στην καλύτερη περίπτωση σε επίπεδο 1.000 φορές πάνω από το φυσιολογικό.
♦ Ο Θόδωρος Πάγκαλος γιαουρτώνεται στα Καλύβια Αττικής από… συριζαίους φυσικά.
♦ Οι «ενισχυτές» των αδύναμων οικονομιών αποφασίζουν να αυτοενισχυθούν. Με 500 δισ. ευρώ θα αιμοδοτείται ο Μηχανισμός Στήριξης της Ε.Ε. από το 2013, βάσει κοινής απόφασης των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε.
Απρίλιος
♦ Η κυβέρνηση της Λιβύης ανακοινώνει κατάπαυση του πυρός, ενώ σε εξέλιξη είναι οι διεθνείς προετοιμασίες για στρατιωτική επέμβαση. Η εκεχειρία ωστόσο παραβιάζεται αμέσως από τις πανικόβλητες δυνάμεις του Καντάφι, που ξεσπάνε στους αμάχους και νομιμοποιούν τον φιλάνθρωπο επεκτατισμό της Δύσης.
♦ Εκτεταμένες αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις με πολλούς νεκρούς και τραυματίες εκδηλώνονται και στη Συρία.
♦ Τον Απρίλιο του 2011 η ανεργία στην Ελλάδα αγγίζει το 15,1%. Οι μη έχοντες εργασίαν, δηλαδή, είναι 190.000 περισσότεροι απ’ ό,τι ήταν τον ίδιο μήνα του 2011.
♦ Πρόωρες εκλογές για τις 5 Ιουνίου προκηρύσσονται στην Πορτογαλία, έπειτα από την αποδοχή της παραίτησης του πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες.
♦ Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, ο δεύτερος στη σειρά διαδοχής του βρετανικού θρόνου, παντρεύεται στο Αβαείο Westminster την αγαπημένη του Κάθριν Μίντλετον.
Μάιος
♦ Θεατρικότατος ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοινώνει με τηλεοπτικό διάγγελμα (αγαπημένη αμερικανική συνήθεια) τον θάνατο του Μπιν Λάντεν. Το «αντίπαλον δέος» αποδήμησε εις Αλλάχ κατόπιν σύντομης επιχείρησης Αμερικανών πρακτόρων στο Πακιστάν.
♦ Παγκόσμιο σοκ προκαλεί η σύλληψη του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος -Καν στη Ν. Υόρκη, με την κατηγορία της σεξουαλικής επίθεσης σε καμαριέρα ξενοδοχείου στο Μανχάταν. Τρεις αστυνομικοί, λίγα λεπτά προτού αναχωρήσει η πτήση του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις 4:45 από το αεροδρόμιο Κένεντι για το Παρίσι, τον έθεσαν υπό κράτηση. (Για «σκευωρία» έκανε τότε λόγο ο μεγάλος γόης και αρκετούς μήνες αργότερα προέκυψαν στοιχεία που τον επιβεβαίωσαν...).
♦ H ασθένεια των πλατειών μεταδίδεται και στην Ελλάδα. Όχι με τη χίπικη μορφή της Ισπανίας. Πρόκειται για επαναλαμβανόμενες συνειδητές πράξεις διαμαρτυρίας ειρηνικής μορφής, που γίνονται γνωστές σε ολόκληρο τον κόσμο και ξεφεύγουν από το ανώδυνο πλαίσιο των κινητοποιήσεων yesεδικού και αδεδικού τύπου. Εισάγεται ο όρος «αγανακτισμένος»…
♦ Ο Παναθηναϊκός στέφεται πρωταθλητής Ευρώπης και η Ελλάδα κατακτά την 7η θέση στον διαγωνισμό της Eurovision με το «Watch my dance » του Λούκα Γιώρκα. Φορτισμένο όνομα το Λουκάς…
Ιούνιος
♦ Το NAΤΟ παρατείνει την αποστολή του στη Λιβύη για άλλες 90 ημέρες.
♦ Οι Έλληνες αγανακτισμένοι εξακολουθούν να είναι συνεπείς στα καθημερινά τους ραντεβού στο Σύνταγμα.
♦ Στις 15.6 τα συνδικάτα στην Ελλάδα, υπακούοντας στο κοινό αίσθημα, κηρύσσουν γενική απεργία. Οι διαδηλωτές υπόσχονται να περικυκλώσουν τη Βουλή των Ελλήνων, καθώς στο εσωτερικό της συζητιούνται τα κυβερνητικά σχέδια για τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας. Η αστυνομία δεν επιτρέπει στους διαδηλωτές να πραγματοποιήσουν την υπόσχεσή τους και χρησιμοποιεί, σύμφωνα με την Deutsche Welle, αντλίες νερού για να τους απωθήσει. Γίνεται εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και αλλεπάλληλες συλλήψεις διαδηλωτών.
♦ Την απομάκρυνση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου από το υπουργείο Οικονομικών, την αναβάθμιση του Ευ. Βενιζέλου και γενικότερες ανακατατάξεις στα χαρτοφυλάκια σηματοδότησε η απόφαση του ΓΑΠ για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Δύο θέσεις αντιπροέδρων κρατήθηκαν ζεστές για τους Θ. Πάγκαλο και Ευ. Βενιζέλο. Ο δεύτερος αναλαμβάνει την «ηλεκτρική καρέκλα» του υπουργείου Οικονομικών. Εκτός κυβέρνησης βρέθηκαν η συναισθηματική Λ. Κατσέλη, η ημιυπαίθρια Τίνα Μπιρμπίλη και ο καταναλωτικός Δ. Δρούτσας.
♦ Η νέα κυβέρνηση Παπανδρέου παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή με 155 ψήφους υπέρ και 143 κατά (στην ψηφοφορία έλαβαν μέρος 298 βουλευτές).
Ιούλιος
♦ Παγκόσμια πρωταθλήτρια στο πόλο γυναικών αναδεικνύεται η Ελλάδα. Τα κορίτσια της Εθνικής μας ομάδας νίκησαν 9-8 στον τελικό την Κίνα και κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο.
♦ Σε απεργίες διαρκείας επιδίδονται οι απανταχού οδηγοί ταξί ενόψει της πολυσυζητημένης απελευθέρωσης του επαγγέλματός τους. Μεγάλη συζήτηση γίνεται για τις επιπτώσεις της έλλειψης ταξί στην καλοκαιρινή Αθήνα. Ο κλάδος ωστόσο παραμένει ενωμένος και αποφασισμένος υπό την κίτρινη παντιέρα του Θύμιου Λυμπερόπουλου.
♦ Με αισθήματα μιλημένης καλοκαιρινής ευφορίας υποδέχεται η Ελλάδα τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου και το υποτιθέμενο ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ.
♦ Ενενήντα δύο νεκροί είναι ο απολογισμός της έκρηξης στο Όσλο και της δολοφονικής επίθεσης στη νήσο Ουτόγια. Ο συλληφθείς Άντερς Μπρέιβικ, ο ψυχρός εγκληματίας που βύθισε στο πένθος τη Νορβηγία, αυτοπροσωπογραφείται ως ακροδεξιός και φανατικός πολέμιος του Ισλάμ.
Αύγουστος
♦ Περισσότεροι από 140 άνθρωποι σκοτώνονται σε ολόκληρη τη Συρία κατά την καταστολή των διαδηλώσεων εναντίον της κυβέρνησης από τις δυνάμεις ασφαλείας.
♦ Ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ προσέρχεται για τη δίκη του στο Κάιρο.
♦ Ταραχές στο Λονδίνο. Σε πέντε ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από το πρωτοφανές ξέσπασμα βίας στους δρόμους μεγάλων βρετανικών πόλεων.
♦ Την αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών και την ποινή σε βαθμό πταίσματος για τα αδικήματα της προμήθειας - κατοχής ναρκωτικών ουσιών και της καλλιέργειας ινδικής κάνναβης, εφόσον αφορά αποκλειστική χρήση του προσώπου που κατηγορείται, προωθεί το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης.
Σεπτέμβριος
♦ Το υπουργείο Οικονομικών συστήνει τους πολίτες με το τέλος ακίνητης περιουσίας. Από το υστέρημά τους, για να σώσουν τον προϋπολογισμό του κράτους, που κλυδωνίζεται, θα κληθούν να συνεισφέρουν χωρίς εξαίρεση οι άνεργοι, οι ανάπηροι και οι πολύτεκνοι.
♦ Με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών αυξάνεται ο ΦΠΑ στο 23% για τις υπηρεσίες εστίασης. Οι ασάφειες στη διαφοροποίηση των κατηγοριών (άλλη χρέωση έχει αυτός που τρώει την τυρόπιτα επιτόπου κι άλλη αυτός που επιφυλάσσεται να τη φάει κατ’ οίκον) προκαλούν τραγελαφικές συζητήσεις…
♦ Την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη, μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων που εγκρίθηκαν από το άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο υπό την πίεση των Βρυξελλών για την καταβολή της 6ης δόσης των 110 δισ. ευρώ. Δεν πείθει ούτε τον εαυτό του.
Οκτώβριος
♦ Ύστερα από μαραθώνιες συνομιλίες στις Βρυξέλλες, επήλθε συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές για «κούρεμα» 50% του ελληνικού χρέους, που αντιστοιχεί σε ποσό ύψους 100 δισ. ευρώ. Η συμφωνία επετεύχθη, αλλά εμείς είμαστε ακόμα μαλλιάδες.
♦ Αποδήμησε εις Κύριον, σε ηλικία 56 χρόνων, με το i-Pad ανά χείρας, το ίνδαλμα του ΓΑΠ, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Apple Στιβ Τζομπς.
♦ Άγριο θάνατο στα χέρια των αντιπάλων του βρήκε ο πάλαι ποτέ ισχυρός ηγέτης της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι. Οι φωτογραφίες του άψυχου κορμιού του και το βίντεο με τα προθανάτια βασανιστήρια σοκάρισαν την κοινή γνώμη παγκοσμίως.
♦ Πρωτοφανείς εικόνες με τους πολίτες να πετούν αυγά στις εξέδρες των επισήμων, να μουντζώνουν, να αποπέμπουν κακήν κακώς τους υψηλούς επισκέπτες, να φωνάζουν συνθήματα κατά του πολιτικού συστήματος και να παρεμποδίζουν τις παρελάσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου κάνουν τον γύρο του κόσμου. Πρόκειται για την αρχή του τέλους του Γιώργου Παπανδρέου στην πρωθυπουργία της χώρας.
Νοέμβριος
♦ Συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, έπειτα από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Η μετάδοση της συνεδρίασης από την τηλεόραση (το Κανάλι της Βουλής) διακόπτεται αιφνιδιαστικά όταν τοποθετούνται οι υπόλοιποι βουλευτές της συμπολίτευσης. Η Βάσω Παπανδρέου δηλώνει χαρακτηριστικά ότι ο πρωθυπουργός είναι εκτός τόπου και χρόνου.
♦ Ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος διαφοροποιείται αιφνιδίως και δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει να διεξαχθεί το δημοψήφισμα που εξήγγειλε o πρωθυπουργός στις 31 Οκτωβρίου. Γίνεται ευρύτατα γνωστό ότι το όλο θέμα πυροδότησε οξύτατες αντιδράσεις μεταξύ των μεγάλων κεφαλών της Ε.Ε. Στον απόηχο αυτών των αντιδράσεων η Εύα Καϊλή έγινε προσωρινώς καϊκή…
♦ Υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας συναντιούνται ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά στο Προεδρικό Μέγαρο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συμφωνείται ο σχηματισμός ενιαίας κυβέρνησης συνεργασίας με στόχο να οδηγηθεί άμεσα (λέμε τώρα) η χώρα σε εκλογές. Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης.
♦ Στις 11.11, έπειτα από κάμποσα τραγελαφικά 24ωρα ακατάσχετης πρωθυπουργολογίας, ο τραπεζίτης Λουκάς Παπαδήμος τίθεται επικεφαλής της κυβέρνησης συνεργασίας και του πιστώνεται άτυπα ολίγος χρόνος χάριτος…
♦ Ανάλογες εξελίξεις δρομολογούνται και στη γειτονική Ιταλία.
Δεκέμβριος
♦ Η Συρία καταδικάζεται από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για κατάφωρες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Από τον Μάρτιο έχουν σκοτωθεί περισσότερα από 4.000 άτομα κατά τη διάρκεια συγκρούσεων.
♦ Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ζητούν μια νέα Ευρωπαϊκή Συνθήκη για την πρόληψη κρίσεων στα πλαίσια των χωρών της ζώνης του ευρώ.
♦ Ο Οίκος Moody’s υποβιβάζει τη σημασία της συμφωνίας στους κόλπους της Ε.Ε.
♦ Σύμφωνα με πόρισμα επιστημόνων του ΟΟΣΑ, δύο χρόνια μετά την εκδήλωση της κρίσης στην Ελλάδα, η αδράνεια του κυβερνητικού μηχανισμού βρίσκεται στο ζενίθ της…
♦ Με τον νόμιμο τόκο και αναδρομικά διεκδικούν τις «διαφορές» των αποδοχών τους καθώς και αποζημιώσεις για ηθική βλάβη 117 βουλευτές.
♦ Αυξημένο έλλειμμα πέρα από κάθε πρόβλεψη και παρά την επιβολή πολλαπλών έκτακτων μέτρων παρουσιάζει ο προϋπολογισμός, σύμφωνα και με τα οριστικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Το ποσό που λείπει από τα κρατικά ταμεία και πρέπει να εισπραχθεί άμεσα ή να βεβαιωθεί και να εισπραχθεί μέχρι και τον Φεβρουάριο φτάνει στο ποσό των 7,45 δισ. Ευρώ. Ο στόχος, αν κρίνουμε με βάση τις έως τώρα επιδόσεις του υπουργείου Οικονομικών, είναι άπιαστος.
♦ Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος λείπει σε ταξίδι για δουλειές.
♦ Η Ελλάδα αποχαιρετά με χαρά το 2011 και εισέρχεται χωρίς χαρά στο 2012.
topontiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου