Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Σύσταση για αφαίρεση εμφυτευμάτων σιλικόνης από το γαλλικό υπουργείο Υγείας

Το γαλλικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι συνιστάται «για προληπτικούς
λόγους» η αφαίρεση εμφυτευμάτων στήθους από ύποπτη σιλικόνη που κατασκεύαζε και εξήγαγε παγκοσμίως η γαλλική εταιρεία Poly Implant Prothese(PIP).

Η υφυπουργός Υγείας Νορά Μπερά δήλωσε ότι η κυβέρνηση συνιστά την αφαίρεση των εμφυτευμάτων για προληπτικούς λόγους μετά από καταγγελίες για μεγάλα ποσοστά ρήξης, αλλά πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για σίγουρο συσχετισμό μεταξύ της σιλικόνης και της εμφάνισης καρκίνου.

Στη Γαλλία, οκτώ γυναίκες που είχαν εμφυτεύματα στήθους της εταιρίας PIP εμφάνισαν κάποια μορφή καρκίνου. Η εταιρεία κατηγορείται ότι χρησιμοποιούσε βιομηχανικού τύπου σιλικόνη.

Περίπου 30.000 γυναίκες στη Γαλλία έχουν υποβληθεί σε επέμβαση χρησιμοποιώντας τα εμφυτεύματα της συγκεκριμένης εταιρείας, ορισμένα από τα οποία περιέχουν μη ιατρική σιλικόνη, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να υποστούν ρήξη.

Η εταιρία παρήγαγε 100.000 εμφυτεύματα το χρόνο, πριν τα προϊόντα της αποσυρθούν από την αγορά στις αρχές του 2010. Υπολογίζεται ότι μέχρι και 300.000 γυναίκες παγκοσμίως μπορεί να έχουν λάβει εμφυτεύματα της εταιρείας.

Το Εθνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο της Γαλλίας ανακοίνωσε χθες ότι «δεν υπάρχει μέχρι σήμερα αυξημένος κίνδυνος για τις γυναίκες με εμφυτεύματα της εταιρίας ΡΙΡ σε σύγκριση με εμφυτεύματα άλλων εταιριών».

Το γαλλικό υπουργείο Υγείας διευκρινίζει πως «έχει αποδειχτεί πως υπάρχει κίνδυνος τα εμφυτεύματα αυτά να διαρραγούν ή να υπάρξει μόλυνση από την σιλικόνη που περιέχουν με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η αφαίρεσή τους».

Πρόσθεσε ότι το έξοδα για την τοποθέτηση νέων εμφυτευμάτων θα καλυφθούν από το δημόσιο εφόσον η αρχική επέμβαση έγινε για ιατρικούς λόγους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου