Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Οικονομία πολέμου, χωρίς πόλεμο

Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος περιέγραψε χθες τα εφιαλτικά στοιχεία για την
ελληνική οικονομία. Η ύφεση θα ανέλθει στο 20% του ΑΕΠ και τα ποσοστά ανεργίας θα πλησιάσουν τα αντίστοιχα της Ισπανίας (25%). Παραδέχτηκε ο υπουργός ότι ένας στους τέσσερις Ελληνες είναι άνεργος!
 
ΟΜΟΛΟΓΗΣΕ ακόμη ότι τέτοιοι αριθμοί δεν συμβαδίζουν με ειρηνικές περιόδους, άρα είμαστε σε πόλεμο, διαχειριζόμαστε μια οικονομία πολέμου, είμαστε σε πόλεμο, απλώς δεν πολεμάμε! Τόσο απλά, τόσο ωμά, τόσο ωραία...

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ όντως είναι εφιαλτικά, γίνονται όμως εφιαλτικότερα όταν την ίδια στιγμή γίνεται γνωστό ότι κονδύλια που θα έσωζαν τους ανέργους, θα παρείχαν τέλος πάντων γερές ανάσες στον οικονομικό πνιγμό τους, κονδύλια του ΕΣΠΑ που προορίζονται για κοινωνικές δραστηριότητες, μένουν στα αζήτητα.

ΜΑΛΙΣΤΑ. Το παραδέχεται και εγγράφως το υπουργείο Ανάπτυξης. Το ύψος του κοινωνικού αυτού ποσού, που η ελληνική κυβέρνηση κλοτσάει στην κυριολεξία και μένει αναξιοποίητο, ανέρχεται στα 3,4 δισ. ευρώ.

ΣΕ ΜΙΑ περίοδο που η οικονομική κρίση μαστίζει τη χώρα και πολλοί άνθρωποι εξωθούνται στην ανεργία, το ποσό αυτό θα μπορούσε να επιφέρει κάποια ανακούφιση, η κυβέρνηση, όμως, περί άλλα τυρβάζει, αποδεικνύοντας περίτρανα την ανεπάρκειά της και την ανικανότητά της.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ δυνατόν, όταν ένας στους τέσσερις είναι άνεργος και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο προσφέρει αυτούς τους πόρους, η ελληνική κυβέρνηση να αδιαφορεί ή να κοιμάται. Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει συγκροτημένος μηχανισμός απορρόφησης κονδυλίων, ειδικά όταν πρόκειται για το κρίσιμο θέμα ανακούφισης ανέργων, και να επιστρέφουν αναξιοποίητα αυτά τα κονδύλια στα ταμεία των Βρυξελλών.

ΔΙΟΤΙ δεν πρόκειται περί διοικητικής ανεπάρκειας μόνο του υπουργείου Ανάπτυξης, αν και η Ελλάδα καταλαμβάνει την τελευταία θέση στα κράτη της ευρωζώνης σε ό,τι αφορά την απορρόφηση των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για εγκληματική αμέλεια της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης. Τι να πει όμως κανείς, όταν ο υπουργός Ανάπτυξης αναλίσκεται σε αυτοκριτικές, τάχα, μεγαληγορίες, και αρέσκεται να προβάλλει ανά πάσα ώρα και στιγμή τις βλέψεις του για την κατάληψη της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ και τον απροκάλυπτο αρχηγισμό του.

ΤΑ ΧΑΜΗΛΑ ποσοστά απορροφητικότητας αφορούν και άλλους τομείς (υπουργείο Εργασίας μόλις 21,8%, υπ. Παιδείας 21,4%, υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης 9,71%, ενώ το αποθεματικό έχει μόνο 0,56% απορρόφηση).

ΣΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ για την ανακούφιση των ανέργων όφειλε η ελληνική κυβέρνηση να δείξει αποκλειστικό ενδιαφέρον, αλλά, ως φαίνεται, έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα. Τα στελέχη της ενδιαφέρονται μόνο για την προσωπική τους προβολή, για τα προσωπικά τους συμφέροντα, παρ' ότι όλα προμηνύουν κοινωνική έκρηξη. 

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου