Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Επιτυχημένη εκδήλωση στο Money Show 2011 από το "Κοινόν Ωρωπίων"

Tο νεφελώδες κλίμα που επικρατεί τους τελευταίους μήνες, σε οικονομία και κοινωνία, αποτέλεσε την
αφορμή για την σημαντική συζήτηση που διοργάνωσε το Επιστημονικό Ινστιτούτο "Κοινόν Ωρωπίων" το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011, στο ξενοδοχείο Hilton Αθηνών. Το "Κοινόν Ωρωπίων" προσεκλήθη από την διοργανώτρια αρχή του ετήσιου πολυσυνεδρίου Money Show να οργανώσει το δικό του πάνελ γύρω από το επίκαιρο θέμα της οικονομίας, κάτι που αποτελεί μια ακόμη μεγάλη αναγνώριση για τους Επιστήμονες του Ωρωπού.

Περισσότεροι από 100 θεατές συγκεντρώθηκαν από νωρίς στην αίθουσα Σαντορίνη VI για να παρακολουθήσουν τον επίκαιρο διάλογο ανάμεσα τους εξέχοντες ομιλητές και να τους υποβάλουν τις δικές τους ερωτήσεις στο διφορούμενο θέμα των διοργανωτών: “Βήματα πρός την έξοδο. Η πραγματική οικονομία και η ελληνική ιδιοτροπία”.

Την έναρξη της εκδήλωσης κήρυξε ο Γενικός Διευθυντής του Κοινού των Ωρωπίων κος Αθανάσιος Γραμμένος. Αφού ευχαρίστησε τους ομιλητές και τους συνεργάτες, αναφέρθηκε στα κίνητρα της συνάντησης: "Την στιγμή που το απάνθισμα των νέων μεταναστεύει με γρήγορο ρυθμό, οφείλουμε να κατανοήσουμε την έκπτωση στην οικονομία και στην κοινωνία μας και να βρούμε την λύση αλλιώς σε λίγο καιρό όλες οι ελπίδες της Ελλάδας θα βρίσκονται έξω από αυτήν", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Την συζήτηση άνοιξε ο Πρέσβης του Qatar κος Hamad Al Misnad ο οποίος αναφέρθηκε στις εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις μεταξύ της χώρας του και της Ελλάδας, επισημαίνοντας την πρόσφατη αλλά μεγάλη συνεργασία που υπάρχει σε όλους τους τομείς κι εκδήλωσε το έντονο ενδιαφέρον της κυβέρνησης του για περαιτέρω επενδύσεις. Με ιδιαίτερο νόημα δήλωσε ότι οι επενδύσεις που έχουν γίνει είναι ασφαλείς και δεν επηρεάζονται από την κρίση στον χρηματοπιστωτικό τομέα ενώ στο μέλλον σκοπεύει να αξιοποιήσει την εγχώρια τεχνογνωσία και εμπειρία σε θέματα τουρισμού και ενέργειας.

Έπειτα, τον λόγο πήρε ο Επίτιμος Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και σύμβουλος του "Κοινού των Ωρωπίων" κος Παναγιώτης Γεννηματάς, ζωγραφίζοντας με ζοφερά χρώματα το τοπίο της οικονομίας υπό τις παρούσες συνθήκες. Σύντομα αλλά περιεκτικά δήλωσε ότι επιβάλλεται μια γενναία τομή στο πολιτικό σύστημα που θα επιτρέψει σε πρόσωπα μεγάλων ικανοτήτων να αναστρέψουν την πορεία της οικονομίας.

Επόμενος ομιλητής ήταν ο Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κος Γιώργος Παπανικολάου, ο οποίος αναφέρθηκε στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν ώστε η χώρα μας να πλησιάσει τον ευρωπαϊκό επίπεδο. Στηλίτευσε την πολιτική που ακολουθείται από τις τελευταίες κυβερνήσεις κι επισήμανε την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις ιδιαίτερα στην Παιδεία ώστε να στηριχτεί σε γερά θεμέλια η παραγωγική βάση του αύριο.

Αμέσως μετά μίλησε ο Πρόεδρος ΝΟ.Δ.Ε. Βόρειας Αττικής κος Παναγιώτης Χάσκος. Ως επιχειρηματίας αναφέρθηκε στα προβλήματα που η υπερφορολόγηση επιφέρει στην πραγματική οικονομία, τόσο στους επαγγελματίες όσο και στους καταναλωτές. Ακόμη, απηύθηνε έκκληση πρός κάθε υπεύθυνο για ταχεία εξυγίανση και αποτελεσματική λειτουργία των φοροεισπρακτικών μηχανισμών ώστε να υπάρξει επιτέλους κοινωνική δικαιοσύνη και το κράτος να λαμβάνει αυτά που δικαιούται ισότιμα και από όλους.

Ακολούθησε η παρουσίαση δύο εργασιών από τις εκπροσώπους του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Η κα Μαρία Δεληγιάννη μίλησε για το πλαίσιο ανταγωνισμού στην Ελλάδα συγκρίνοντας το με το αντίστοιχο στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταλήγοντας ότι για να υπάρξει αντίκρισμα στην πραγματική οικονομία πρέπει να γίνουν πολλά βήματα στην εφαρμογή των ευρωπαϊκών επιταγών. Η κα Ειρήνη Δράκου αναφέρθηκε στην αγορά της ενέργειας, δίνοντας έμφαση στον τρόπο που θα μπορούσε να ανακουφίσει το οικογενειακό εισόδημα.

Την συζήτηση έκλεισε ο εκδότης της εφημερίδας "Υπέρβαση" κος Ντάνος Γκαρπούσης σχολιάζοντας από το πρίσμα του Τοπικού Τύπου την κατάσταση της οικονομίας. Υποστήριξε ότι ο κλάδος του αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα λόγω άστοχων κινήσεων των παρελθόντων ετών και ακόμη λόγω την έλλειψης επαγγελματισμού σε πολλούς εκδότες. Εμφανίστηκε όμως αισιόδοξος για το μέλλον πιστεύοντας ότι η κρίση θα δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες για εκείνους που θα μπορέσουν να τις αξιοποιήσουν.

Ο συντονισμός της συζήτησης έγινε από τον κο Γιώργο Δημητρόπουλο, Καθηγητή Τ.Ε.Ι. Πειραιώς.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου