Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Θολό τοπίο για το PSI, αφωνία για τον πρωθυπουργό

Tης Σοφίας Βούλτεψη


Η έντονη απογοήτευση της κοινής γνώμης από την μέχρι τώρα λειτουργία της
κυβέρνησης, σε συνδυασμό με τις αμφιλεγόμενες πληροφορίες όσον αφορά στην πορεία του PSI, δημιουργούν ένα εξαιρετικά θολό τοπίο γύρω από την ίδια την πορεία της χώρας.

Η εικόνα συμπληρώνεται από την ενίσχυση των φωνών που ζητούν ανασχηματισμό στην κυβέρνηση Παπαδήμου – πριν καν αυτή προλάβει να σχηματιστεί.

Μια εξέλιξη που οδηγεί σε περαιτέρω αποδόμηση του πολιτικού σκηνικού, καθώς δείχνει πως η πολιτική ηγεσία της χώρας αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ανίκανη να προβλέψει, με αποτέλεσμα τώρα να θεωρεί αναγκαία για άλλη μια φορά την διόρθωση ημαρτημένων – χωρίς να είναι καθόλου βέβαιο ότι και αυτή τη φορά δεν θα κάνουν το λάθος.

Αν προσθέσουμε σε όλα αυτά και την ξαφνική εμφάνιση αφωνίας στον πρωθυπουργό, αυτό που διαπιστώνεται είναι μια γενική διάλυση, την οποία ματαίως προσπαθεί να καλύψει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός των Οικονομικών με κοινοβουλευτικούς βερμπαλισμούς.

Ο κ. Παπαδήμος τις τελευταίες δύο ημέρες είχε σειρά επαφών, αλλά μέχρι στιγμής επισήμως δεν έχουν υπάρξει ανακοινώσεις για το περιεχόμενό τους.

Μάλιστα, στη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ο οποίος για να δείξει σε ποιον ανήκει το μαγαζί διόρισε εκπρόσωπο του κόμματος τον έμπιστό του, πρώην υπουργό Άμυνας Πάνο Μπεγλίτη – οι πληροφορίες λένε ότι συζητήθηκε το περίφημο θέμα της ανάπτυξης, που όλο την σχεδιάζουν και ποτέ δεν έρχεται.

Παρά την πρωθυπουργική αφωνία, πολλές φωνές ακούγονται γύρω από την διαδικασία της ανταλλαγής ομολόγων.

Σύμφωνα με το Ρόιτερ’ς, που επικαλείται ανώτατο αξιωματούχο της τρόικας, οι συνομιλίες για το ελληνικό PSI σημειώνουν πρόοδο, ωστόσο δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα οδηγήσουν σε εθελοντική συμφωνία με υψηλό επίπεδο συμμετοχής των ιδιωτών ομολογιούχων.

«Oι εν εξελίξει διαδικασίες είναι εποικοδομητικές και χρήσιμες, αλλά σε αυτό το σημείο είναι πολύ νωρίς να πούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα», δήλωσε ο αξιωματούχος, που αρνήθηκε να κατονομαστεί.

Όπως είπε, στόχος είναι η εθελοντική συμμετοχή – διαφορετικά θα πρόκειται για άτακτη χρεοκοπία. Πρόσθεσε, όμως, σύμφωνα πάντα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο πως «αν με ρωτήσετε αν υπάρχει εγγύηση ότι η ανταλλαγή θα είναι εθελοντική, θα σας πω: "Φυσικά, τίποτα δεν είναι εγγυημένο"».

Οι δηλώσεις αυτές βρίσκονται σε αντίθεση με την αισιοδοξία που εμφάνισε στη Βουλή ο κ. Βενιζέλος.

Όπως σε αντίθεση με τις δηλώσεις Βενιζέλου βρίσκονται και αυτές του Γιόζεφ Άκερμαν, επικεφαλής της Deutsche Bank.

Ο κ. Άκερμαν εμφανίστηκε επιφυλακτικός όσον αφορά στην έκβαση των συνομιλιών για το «κούρεμα», καθώς οι τράπεζες δέχονται μεν το «κούρεμα», αλλά διαφωνούν στο να ξεπεράσει το 50%, κάτι που θεωρούν ότι θα συμβεί εάν το παλαιό χρέος ανταλλαγεί με συνδυασμό μετρητών και ομολόγων, όπως το θέλει η Ελλάδα.

Ο επικεφαλής της Deutsche Bank εξέφρασε επίσης αμφιβολίες ως προς το αν το PSI από μόνο του θα αρκέσει για να βελτιώσει την κατάσταση της Ελλάδας.

«Δεν είναι παρά σταγόνα στον ωκεανό», αποφάνθηκε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου