Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Tέλος εποχής για τη Saab

Τέλος εποχής για μία από τις παλαιότερες αυτοκινητοβιομηχανίες (λειτουργεί πάνω από 60 χρόνια), καθώς η σουηδική
Saab κήρυξε χθες πτώχευση, μετά από εννέα μήνες σκληρής μάχης προκειμένου να βρει χρηματοδότη. Τα οικονομικά προβλήματα της εταιρίας ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2010, όταν ανακοίνωσε κάθετη πτώση πωλήσεων, ενώ ακολούθησε η πλήρης διακοπή της παραγωγής της. Η Saab έσβησε –όπως όλα δείχνουν οριστικά– τη μηχανή της, μετά την απόφαση της General Motors (βασικός συνεργάτης στην παροχή τεχνολογίας προς τον σουηδικό όμιλο, πρώην μεγαλομέτοχος και νυν κάτοχος μικρού μεριδίου μετοχών) να μπλοκάρει πρόγραμμα οικονομικής στήριξης στο οποίο περιλαμβανόταν και ο κινεζικός όμιλος Zheijiang Youngman Lotus Automobile.

Oπως διευκρίνισε σε ανακοίνωσή της η Swedish Automobile (νυν ιδιοκτήτης της Saab), η άρνηση της GM ώθησε σε αποχώρηση την κινεζική εταιρία, η οποία σε δική της ενημέρωση προς τη Swedish Automobile ανέφερε ότι «το πρόγραμμα χρηματοδότησης και στήριξης της αναδιοργάνωσης της εταιρίας δεν μπορεί, πλέον, να συνεχιστεί». Ως εκ τούτου η Swedish Automobile αποφάσισε ότι «από τη στιγμή που δεν υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης της Saab, η εταιρία θα πρέπει να κηρύξει χρεοκοπία, κάτι το οποίο είναι προς όφελος των πιστωτών της».



Αυτή τη στιγμή η Saab απασχολεί 3.500 εργαζομένους, αλλά η πτώχευση θα πλήξει και άλλους, μεταξύ των οποίων και αυτοί που απασχολούνται στις εταιρίες παραγωγής ανταλλακτικών για τα μοντέλα της εταιρίας, αλλά και σε εταιρίες πώλησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου