Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Συμφώνησαν ότι διαφωνούν, χωρίς «λευκή επιταγή» ο Λ. Παπαδήμος

  Της Σοφίας Βούλτεψη


Επισήμως η χθεσινή (νέα) συνάντηση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τους
αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν με τη συμμετοχή τους την κυβέρνηση συνεργασίας αποσκοπούσε σε συμφωνία όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και τις «κόκκινες γραμμές» της χώρας.

Σύμφωνα με την πρωθυπουργική ανακοίνωση (που και πάλι περιείχε στοιχεία απειλής για ενδεχόμενη άτακτη χρεοκοπία και τις επιπτώσεις της στους «ασθενέστερους») υπήρξε απόλυτη σύγκλιση.

Στην πράξη, όμως, τέτοια σύγκλιση δεν φαίνεται να υπήρξε. Αντίθετα διατυπώθηκαν πολλές διαφωνίες όσον αφορά στις απαιτήσεις της τρόικας, ετέθησαν ισοδύναμα μέτρα από την πλευρά του κ. Σαμαρά προκειμένου να αποφευχθεί η περικοπή του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, ενώ ο κ. Καρατζαφέρης έθεσε ένα εντελώς νέο – και δύσκολα πραγματοποιήσιμο – θέμα.

Όπως είπε, θα θέσει το ζήτημα των νέων απαιτήσεων της τρόικας, όπως αυτές έχουν καταγραφεί στο περίφημο δεκασέλιδο τελεσίγραφο, στο (εντελώς αποδυναμωμένο και ανύπαρκτο) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προκειμένου αυτό να αποφανθεί αν είναι σύννομο με τη Συνθήκες της Λισαβόνας και αν συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Καρατζαφέρης, ο κ. Παπανδρέου είπε πως θα δώσει το δεκασέλιδο τροϊκανό πόνημα στον (σοσιαλδημοκράτη) νέο πρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ενώ ο κ. Παπαδήμος είπε πως δεν υπάρχει χρόνος για κάτι τέτοιο.

Από την πλευρά του, ο κ. Καρατζαφέρης ξεκαθάρισε πως δεν θα κάνει τίποτε αν δεν υπάρξει απόφαση του ευρωκοινοβουλίου!

Επομένως, «απόλυτη σύγκλιση» δεν υπάρχει! Πολύ περισσότερο που ο κ. Σαμαράς έθεσε και το πολύ σοβαρό θέμα της λειτουργίας της κυβέρνησης, όπου πράγματι οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ υπουργοί εξακολουθούν να συμπεριφέρονται ως εάν να μετέχουν σε μονοκομματική κυβέρνηση (παράδειγμα η συμπεριφορά του κ. Παπαϊωάννου στο θέμα των οικονομικών εισαγγελέων).

Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες, όλοι διαφώνησαν με το θέμα της παραχώρησης εθνικής κυριαρχίας όσον αφορά στον έλεγχο των δημοσιονομικών και την εγκατάσταση Επιτρόπου για την Ελλάδα που ζητά η Γερμανία.

Πλην όμως από τις δηλώσεις του υπουργού των Οικονομικών προκύπτει ότι οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου περιλαμβάνουν «αναλυτική πρόβλεψη για τον μηχανισμό παρακολούθησης της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος», και πως «ο μηχανισμός αυτός, καλύπτει πλήρως το κοινό ενδιαφέρον της Ελλάδας και των εταίρων της για την εμπρόθεσμη και επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος και των συναφών δεσμεύσεων της χώρας μας».

Από την συγκεκριμένη δήλωση προκύπτει πως τα της επιτροπείας (που ο κ. Βενιζέλος αποκαλεί «μηχανισμό») υπάρχουν και έχουν συμφωνηθεί – αλλά, όπως φαίνεται, ούτε τις αποφάσεις της 26ης-27ης Οκτωβρίου είχαν διαβάσει αυτοί που τις υπέγραψαν!

Τέλος, δεν υπήρξε συμφωνία ούτε και σε ένα είδος «λευκής επιταγής» προς τον κ. Παπαδήμο, προκειμένου να διαπραγματευτεί κατά βούληση.

Σύμφωνα με τις χθεσινές αποφάσεις, αν η διαπραγμάτευση οδηγηθεί σε αξεπέραστη δυσκολία, ο κ. Παπαδήμος θα πρέπει να διαβουλευθεί με τους κυβερνητικούς εταίρους πριν λάβει οποιαδήποτε πρωτοβουλία για συμφωνία με τους δανειστές.

Πάντως, το θέμα της Ελλάδας δεν θα συζητηθεί στο σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στην ατζέντα του οποίου υπάρχουν θέματα ανάπτυξης και απασχόλησης, καθώς οι δανειστές δεν θεωρούν πως έχουν να πουν κάτι πριν ολοκληρωθούν το PSI και οι συζητήσεις με την (όλο και πιο επιθετική) τρόικα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου