Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Μουσικό οδοιπορικό από τον Μανώλη Μητσιά στο Μέγαρο Μουσικής

«Για κάτι που είμαι περήφανος είναι ότι υπήρξα ένας ερασιτέχνης του τραγουδιού, δεν υπήρξα ποτέ
επαγγελματίας. Το μόνο που με ενδιέφερε πάντα είναι η επαφή με το κοινό και να ερμηνεύω τραγούδια που να προκαλούν συναισθήματα και κυρίως συγκίνηση" είπε σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής ο Μανώλης Μητσιάς, σε συνέντευξη Τύπου για τη "συναυλία- οδοιπορικό" στο ελληνικό τραγούδι- που θα παρουσιάσει στο Μέγαρο Μουσικής στις 21 και 22 Ιανουαρίου (8.30μμ)- και η οποία περιλαμβάνει τους σημαντικότερους σταθμούς της 43 χρονης πορείας του Μακεδόνα ερμηνευτή.

Αμέτρητα τραγούδια που συνθέτουν τη σύγχρονη ελληνική έντεχνη και λαϊκή δημιουργία, υπογεγραμμένα απ' τους Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Μαρκόπουλο, Ξαρχάκο, Μούτση, Μικρούτσικο, Κραουνάκη, Κηλαηδόνη, Ανδριόπουλο, Λεοντή, σε στίχους των Γιώργου Σεφέρη, Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, Γιάννη Ρίτσου, Νίκου Καρούζου, Νίκου Γκάτσου, Μάνου Ελευθερίου- που ο ίδιος σφράγισε με τη χαρακτηριστική δωρικότητα της φωνής του και τη σεμνή προσωπικότητά του, θα πλημμυρίσουν και τις δύο βραδιές την Αίθουσα "Χρήστος Λαμπράκης".

«Η μεγάλη διάδοση της μελοποιημένης ποίησης είναι ένα αρκετά ελληνικό φαινόμενο. Με εντυπωσιάζει πάντα το γεγονός ότι πραγματικά ο πιο βαρύνων λόγος των ποιητών δεν είναι κάτι το οποίο είναι κλειδωμένο στα βιβλία και στις βιβλιοθήκες, αλλά ανοίγεται απλόχερα στον κόσμο με όχημα την μουσική. Ο ελληνικός λαός πάντα είχε -και άθελα του καμιά φορά- σχέση με την ποίηση και με τη δημοτική μουσική», είπε ο Μανώλης Μητσιάς.

Το πρόγραμμα της συναυλίας-οδοιπορικού στο ελληνικό πεντάγραμμο, εμπλουτίζεται και συμπορεύεται με παραδοσιακά τραγούδια της πατρίδας του, που ο Μακεδόνας ερμηνευτής έχει εντάξει στο ρεπερτόριό του από το ξεκίνημα της πορείας του στο τραγούδι.

Τιμώντας το χαρακτηρισμό που του έχει αποδοθεί - «αθεράπευτος χρυσοθήρας της ουσίας» - ο Μανώλης Μητσιάς ερμηνεύει με τον ίδιο σεβασμό παραδοσιακά Μακεδονίτικα ("Γαλάζια περιστέρα", "Τώρα που στήσαν το χορό", "Αμυγδαλιές", "Αννούλα", "Μήλο μου κόκκινο"), μελοποιημένη ποίηση ("Ομνύει" του Κωνσταντίνου Καβάφη σε μουσική Κριστέλλας Δημητρίου) αλλά και στιχουργούς όπως τον Λευτέρη Παπαδόπουλο ("Σαλονίκη" σε μουσική Ανδρέα Πρέζα) και τη Λίνα Νικολακοπούλου ("Πάρτυ" και "Αγγελοι" σε μουσική Kiki Lesendric).

Η συνεργασία-σταθμός του τραγουδιστή με τον Μάνο Χατζιδάκι και τον ποιητή Νίκο Γκάτσο, αποτυπώνεται και στα δύο μέρη της συναυλίας: με τον "Τσάμικο" και τον "Γιάννη τον Φονιά" (από τον κύκλο τραγουδιών "Αθανασία", 1976), το "Χρόνε νυχτοπούλι παγερό" και το "Πώς να κρατήσω το φως που βασιλεύει" (από τον "Χειμωνιάτικο ήλιο", 1986), όπως και τη "Μικρή Ραλλού" (από "Της Γης το Χρυσάφι", 1970).

Ο Μανώλης Μητσιάς περιλαμβάνει ακόμα στο πρόγραμμά του, τις κορυφαίες δημιουργίες του Μίκη Θεοδωράκη: "Κράτησα τη ζωή μου" και "Μέσα στις θαλασσινές σπηλιές", σε στίχους του Σεφέρη, από τον κύκλο τραγουδιών "Επιτάφιος-Επιφάνια, 1964" όπως και το "Στα περβόλια" από "Το τραγούδι του νεκρού αδελφού" του 1962. Αλλά και τραγούδια που φέρουν την δική του σφραγίδα της πρώτης εκτέλεσης: "Τραγούδι του παλιού καιρού" (στ.: Ν. Γκάτσος-μουσική: Ηλίας Ανδριόπουλος, από το δίσκο "Αργοναύτες" του 1998) και "Κι όλο πηγαίνω στις πηγές" (στ.: Νίκος Καρούζος-μουσική: Γιάννης Μαρκόπουλος, 1991).

Τον Μανώλη Μητσιά θα συνοδεύσουν επί σκηνής τα περίφημα "Χάλκινα της Γουμένισσας" του Αλέξανδρου Ζώρα, οκταμελής Λαϊκή Ορχήστρα και η τραγουδίστρια Νάνα Μπινοπούλου.

Οι συναυλίες του Μανώλη Μητσιά εντάσσονται στη Σειρά του Μεγάρου "Ειδικές Εμφανίσεις".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου