Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Και τώρα τι θα κάνουν χωρίς PSI;

   Tης Σοφίας Βούλτεψη


Η διακοπή των συζητήσεων για το PSI έρχεται να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες και τους
κινδύνους που εγκυμονούσε από την αρχή ένα τέτοιο εγχείρημα.

Παρά την περί του αντιθέτου κυβερνητική προπαγάνδα περί «προόδου στις συνομιλίες» και παρά το γεγονός ότι από την πορεία των διαπραγματεύσεων έφτασε να εξαρτάται ακόμη και η… επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ–με υπουργούς και βουλευτές να επιδίδονται, ακόμη και χθες, στα ίδια συνεχώς φληναφήματα περί «ολοκλήρωσης της διαδικασίας»-δρέπουμε τώρα τους δηλητηριώδεις καρπούς της αβελτηρίας Παπανδρέου–Παπακωνσταντίνου να αποδεχθούν τον Μάρτιο του 2011 την συμμετοχή των ιδιωτών στο ελληνικό χρέος.

Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) ανακοίνωσε και επίσημα την διακοπή των συνομιλιών προκειμένου να εξεταστεί το αν η επιδιωκόμενη συμφωνία πρέπει να παραμείνει εθελοντική.

Αν δεν παραμείνει εθελοντική, τότε θα μιλούμε για κανονική χρεοκοπία.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε πως «υπό τις συνθήκες, οι συζητήσεις με την Ελλάδα και τον επίσημο τομέα διεκόπησαν ώστε να εξεταστούν τα οφέλη μιας εθελοντικής προσέγγισης»!

«Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες της ελληνικής ηγεσίας, η πρόταση που τέθηκε... δεν είχε ως αποτέλεσμα την εποικοδομητική ανταπόκριση όλων των πλευρών, ώστε να διατηρηθεί ο εθελοντικός χαρακτήρας στην ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων, με βάση τη συμφωνία της 26-27ης Οκτωβρίου (ΕΕ)» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Μια μέρα νωρίτερα, με άλλα ανακοίνωση το IIF προειδοποιούσε πως ο χρόνος τελειώνει – γεγονός που επίσης δεν εμπόδισε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να συνεχίσουν τις ζυμώσεις, ακόμη και σε… ταβέρνα του Παγκρατίου, από όπου έφυγαν προπηλακιζόμενοι.

Στο μεταξύ, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών – και ενώ την ίδια ώρα ο ίδιος ο υπουργός των Οικονομικών έχανε χρόνο στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ και αυτή τη στιγμή χάνει και ένα διήμερο συμμετέχοντας στο Εθνικό Συμβούλιο – αναφέρουν πως οι συνομιλίες θα επαναληφθούν την Τετάρτη και πως ο χρόνος που θα μεσολαβήσει θα χρησιμοποιηθεί για περαιτέρω επαφές.

Από την πλευρά της η Κομισιόν, δια του εκπροσώπου Αμαντέου Αλταφάζ, επιμένει πως η απόφαση για την ανταλλαγή ομολόγων θα πρέπει να είναι εναρμονισμένη με τις αποφάσεις της 27ης Οκτωβρίου.

Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωνε στο Ρόιτερ’ς πως η Ελλάδα δεν έχει αποφασίσει ακόμα για το αν θα καταθέσει νομοθετική διάταξη, με την οποία θα υποχρεώνει τους δανειστές της χώρας να συμμετάσχουν στο PSI.

Κάτι που παραπέμπει στο ενδεχόμενο να συμβεί και κάτι τέτοιο – οπότε η αναδιάρθρωση θα είναι αναγκαστική.

Στη σκιά πάντως της υποβάθμισης της Γαλλίας, Ο Γερμανός οικονομολόγος Πέτερ Μπόφινγκερ τάχθηκε υπέρ της παροχής μεγαλύτερης βοήθειας προς την Ελλάδα.

Χωρίς να κρύβει την ανησυχία του, ο διακεκριμένος οικονομολόγος σχολίασε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Passauer Neue Nachrichten, πως «η Ελλάδα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση», καθώς η χώρα βρίσκεται σε διαρκή ύφεση εξαιτίας της πολιτικής λιτότητας που ακολουθείται και η οποία οξύνει την κρίση.

Σύμφωνα με τον γερμανό οικονομολόγο, θα πρέπει να εφαρμοστεί το κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50% και στη συνέχεια να ληφθούν μέτρα για την εξυπηρέτηση του υπόλοιπου χρέους.

Την Κυριακή φθάνει στην Αθήνα και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, ο οποίος θα έχει σειρά συναντήσεων με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Εξωτερικών Σταύρο Δήμα.

Και ενώ όλα βρίσκονται στον αέρα, ο κ. Παπανδρέου επέμεινε χθες κατά τις συναντήσεις του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό πως πρέπει «να κλειδώσουμε μια ιστορική συμφωνία που κάναμε πριν από λίγους μήνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση», μια συμφωνία που, όπως υποστήριξε, θα άρει πολύ σημαντικό βάρος από τον ελληνικό λαό, αλλά θα δημιουργήσει και τις βάσεις κοινωνικής συνοχής, «για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που έχει ο πιο αδύναμος πολίτης στη χώρα».

Παράλληλα, πρόσθεσε, θα δώσει και προοπτική για μια βιώσιμη ανάπτυξη και ανταγωνιστική οικονομία.

Με λίγα λόγια, πάλι αυτός μας έσωσε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου