Οι Ευρωπαίοι πολίτες είναι μάλλον μουδιασμένοι όσο αφορά στο νομοσχέδιο SOPA
(αλλά και στο PROTECT IP) που βρίσκεται υπό ψήφιση στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών.
Οι Έλληνες, και να ήθελαν να αντιδράσουν, έχουν τόσα πολλά προβλήματα να τους απασχολούν που αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο ζήτημα - την ψήφιση δηλαδή των νομοσχέδιων SOPA και PROTECT IP από το Κογκρέσο των ΗΠΑ - με σχετική... απάθεια θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε. Αυτό όμως εν' μέρει είναι δικαιολογημένο αφού δεν γνωρίζουν κατά πόσο ένα ή δύο αμερικάνικα νομοσχέδια μπορεί να επηρρεάσει την ζωή τους, ατομικά ή συλλογικά.
Ακόμα και αν ορισμένους τους έχει αγγίξει το συγκεκριμένο ζήτημα, γιατί φρόντισαν για παράδειγμα να ενημερωθούν σχετικά, δεν γνωρίζουν τι μπορούν να κάνουν για να δείξουν την αντίθεση τους και πως να αντιδράσουν. Τι θα έκαναν όμως αν αποφάσιζαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες να "κλείσουν τον διακόπτη" στο Internet; Δεν θα αντιδρούσαν; Δεν θα εξέφραζαν - όπως πάντα - την αγανάκτηση τους; Ορισμένες οργανώσεις δεν θα κατέκλυζαν τις πλατείες;
Τίποτα όμως από όλα αυτά δεν συμβαίνει και η Ευρώπη, συνολικά, αντιμετωπίζει το ζήτημα σαν να μην την αφορά. Και ίσως και να είναι έτσι, αφού τα δικαιώματα του Internet, τα κατέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι κάτι σαν το... GPS, "είναι δικό μας, αλλά μπορείτε να το χρησιμοποιείτε" λένε οι Αμερικανοί και δικαίωμα τους ( ; ).
Τι είναι στην πραγματικότητα το SOPA;
Αν δεν έχετε ακούσει για το SOPA, σημαίνει Stop Online Piracy Act. Πρόκειται για ένα αμερικάνικο νομοσχέδιο που προτάθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2011 στο Κογκρέσο των ΗΠΑ από τον Lamar Smith είναι τόσο σημαντικό γιατί είναι το πρώτο βήμα - από τα πολλά που θα ακολουθήσουν - κυβερνητικής λογοκρισίας στον Δυτικό κόσμο. Αρκετά παραδείγματα λογοκρισίας υπάρχουν στον Δυτικό κόσμο, δεν υπάρχει καμία αντίρρηση επί τούτου, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο γίνεται σε τέτοια κλίμακα. Και μιλάμε για το αχανές Internet!
Σε ορισμένες χώρες, όπου κυρίως επικρατούν καθεστώτα, η λογοκρισία είναι κάτι θα λέγαμε, το συνηθισμένο, με την έννοια ότι οι άνθρωποι που ζουν σε αυτές, ούτως ή άλλως δεν ζουν πραγματικά ελεύθεροι.
Όπως είναι γνωστό, το Μεγάλο Τείχος (Great Firewall of China) στην Κίνα εξυπηρετεί ήδη τους όποιους σκοπούς του ενώ παρόμοια “τείχη” λογοκρισίας – Firewalls – λειτουργούν στην Βόρεια Κορέα, στο Ιράν, στη Συρία, στην Σαουδική Αραβία, στο Βιετνάμ και σε άλλες χώρες. Στον δυτικό κόσμο ποτέ δεν υπήρξε ζήτημα που να αφορά στην ελευθερία του λόγου – τουλάχιστον τόσο… εκτεταμμένης κλίμακας – και είναι η πρώτη φορά, που ορισμένες εταιρείες και οργανισμοί, μέσω των πολιτικών εκπρόσωπων τους, επιθυμούν να λογοκρίνουν το ελεύθερο, από την αρχή της δημιουργίας του, World Wide Web.
Πως λειτουργεί;
Πολλά sites στις μέρες μας διαθέτουν περιεχόμενο που καταπατάει πνευματικά δικαιώματα. Είναι γεγονός. Η πειρατεία άλλωστε είναι ένα τεράστιο ζήτημα που απασχολεί τις αρχές κάθε πολιτισμένης χώρας και δικαιολογημένα. Είναι κλοπή. Πολλοί ωστόσο θα αντιπαραθέσουν την άποψη ότι την κλοπή την διαπράττουν πρώτα τα κινηματογραφικά στούντιο για παράδειγμα όταν εξαναγκάζουν τον κόσμο να πληρώνει το ίδιο αντίτιμο στον κινηματογράφο για μία αισχρή, χαμηλού budget ταινία, που δεν γνώριζε εσκεμμένα ότι θα είναι έτσι, και ενός αριστουργήματος που μετά χαράς θα πλήρωνε για να δει και το ίδιο συμβαίνει και με την μουσική, τα βιντεοπαιχνίδια κ.α.
Ο μεγαλύτερος εχθρός της πειρατείας είναι η καλή μουσική, πώς να το κάνουμε; Ο μεγαλύτερος εχθρός της πειρατείας είναι ο καλός κινηματογράφος, το καλό βιντεοπαιχνίδι, η καλή εφαρμογή λογισμικου κ.α. Αλήθεια, πόσα χρήματα έχασε το κινηματογραφικό στούντιο που δημιούργησε το Avatar εξαιτίας της πειρατείας; Ελάχιστα, λίγα, ίσως καθόλου! Αφού όλοι σχεδόν πήγαν να το δουν στον κινηματογράφο, δεν πήγαν; Δεν γίνεται ο κόσμος να δίνει τα χρήματα του ανυποψίαστος για κακές, “σάπιες” ταινίες, για κακή μουσική, για μια “τρύπια” εφαρμογή! Να πωλούν άριστα προϊόντα, ώστε να τα αγοράζει ο κόσμος (και φτηνά θα συμπλήρωνε κάποιος άλλος). Να πωλούν μέτρια προϊόντα, να το λένε (μπορούν; το θέλουν;) να πληρώνει ο κόσμος το ανάλογο αντίτιμο!
Δεν είναι όμως το ζήτημα μας αυτό για την ώρα και δεν θα επεκταθούμε στο θέμα της πειρατείας ή σε θέματα που αφορούν την ηθική κ.λ.π. Αργότερα…
Οι αρχές στις ΗΠΑ δυσκολεύονται πολύ να να αντιμετωπίσουν την πειρατεία τόσο σε εθνικό επίπεδο αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο δεν μπορούν σχεδόν να κάνουν τίποτα για να πατάξουν την πειρατεία αφού εκτός ότι βρίσκονται εκτός δικαιοδοσίας, επιπλέον βρίσκουν εμπόδια στην νομοθεσία κάθε χώρας. Το ίδιο ισχύει και όσο αφορά στην καταπάτηση πνευματικών δικαιωμάτων.
Τι θέλουν να κάνουν τώρα με το SOPA (Stop Online Piracy Act) και το “συνοδευτικό” νομοσχέδιο PIPA (Protect Intelectual Property Act); Όσες εταιρείες είναι κάτοχοι πνευματικής ιδιοκτησίας, όπως είναι για παράδειγμα οι δισκογραφικές εταιρείες, τα κινηματογραφικά στούντιο και οι κινηματογραφικές εταιρείες παραγωγής, οι εκδοτικοί οίκοι, οι εταιρείες παραγωγής και διανομής βιντεοπαιχνιδιών, οι εταιρείες ανάπτυξης τεχνολογίας λογισμικού και άλλες πολλές, επιθυμούν να “κατεβάζουν”, να διακόπτουν δηλαδή την λειτουργία μίας ιστοσελίδας αν διαπιστώσουν ότι φιλοξενεί συνδέσμους που οδηγούν σε παράνομη διανομή της πνευματικής τους ιδιοκτησίας (σε ταινίες, μουσική, e-books, εφαρμογές, παιχνίδια κ.λ.π) ή εφόσον διαπιστώσουν ότι με κάποιο τρόπο θίγονται τα νόμιμα συμφέροντα τους.
Και αυτό θα συμβεί σε συνεννόηση με τους ISPs (Internet Service Providers). Έως τώρα, μία εταιρεία που θίγονταν τα συμφέροντα της, ζητούσε από τους ιδιοκτήτες ενός site να “κατεβάσουν” το περιεχόμενο που θίγει τα συμφέροντα τους ή καταπατάει την πνευματική τους ιδιοκτησία. Ορισμένοι ιδιοκτήτες υπακούν στις εντολές ενώ άλλοι, δεν υπακούν και απλώς μεταφέρουν τους servers ενός site σε χώρες που η νομοθεσία τους προστατεύει.
Με το SOPA δεν είναι απαραίτητο για τις εταιρείες να προβαίνουν στις παραπάνω ενέργειες ή να απευθύνονται στην δικαιοσύνη. Εφόσον καταθέσουν το σχετικό αίτημα, σε μία επιτροπή, θα εξαναγκάζουν τους ISPs να μπλοκάρουν την πρόσβαση των χρηστών στις ιστοσελίδες που θίγουν τα συμφέροντα τους μέσα σε – το πολύ – πέντε μέρες από την στιγμή που έκαναν την αίτηση. Σήμερα, οι ISPs δεν νομιμοποιούνται και ούτε είναι στην αρμοδιότητα τους να “κατεβάσουν” μια ιστοσελίδα. Οι ISPs δεν οφείλουν να αστυνομεύουν.
Όπως εξηγεί με πολύ απλά λόγια το site ΗowStuffWorks.com: “Είναι σαν να σου ανήκει μία πολυκατοικία και κάποιος ένοικος στην πολυκατοικία διαπράτει ένα έγκλημα. Σε καμία περίπτωση αυτό δεν είναι λάθος του ιδιοκτήτη της πολυκατοικίας. Με το SOPA όμως, οι αρχές ζητούν από τον ιδιοκτήτη να διώξει τον ένοικο και να αλλάξει ταυτόχρονα τις κλειδαριές. Ο ιδιοκτήτης δεν έχει το δικαίωμα να αρνηθεί. Ότι η αλλαγή των κλειδαριών θα σημάνει παράλληλα αποκλεισμό των υπόλοιπων ενοίκων από την πολυκατοικία και τα σπίτια τους είναι ένα θέμα που δεν απασχολεί τις αρχές”.
Ο στόχος του SOPA
Το νομοσχέδιο Stop Online Piracy Act (SOPA) θέλει να καταπολεμήσει την πειρατεία με το να “κατεβάζει” ή να μπλοκάρει την πρόσβαση σε συγκεκριμένες ονομασίες domain τα οποία φιλοξενούν ή οδηγούν σε πειρατικό περιεχόμενο. Όλα ωραία και καλά ως εδώ; Και όμως δεν είναι γιατί παρόλο που οι παραπάνω λέξεις οδηγούν σε ένα προφανές συμπέρασμα, και γιατί όχι, σε ένα θεμιτό αποτέλεσμα “κρύβουν πολλές παγίδες για όλους”. Να φέρουμε ένα απλό παράδειγμα; Ας δούμε λίγο τα πασίγνωστα και ιδιαίτερα δημοφιλή websites, Wikipedia, YouTube, Facebook και Twitter. Δεν θα αναφερθούμε σε sites όπως το ThePirateBay πάντως γιατί δεν θέλουν να ανοίξουμε τους… ασκούς του Αιόλου. Το περιεχόμενο που “ανεβαίνει” στα παραπάνω sites προέρχεται σχεδόν στην ολότητα του από χρήστες, που σε πολλές περιπτώσεις παραβιάζουν την νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.
"Ένας χρήστης, λοιπόν, δημιουργεί ένα video, που δείχνει οικογενειακές στιγμές αλλά προτίμησε να βάλει για “μουσικό χαλί” ένα τραγούδι ενός πασίγνωστου συγκροτήματος.
Σε αυτή την περίπτωση διαπράττει αδίκημα και θα πρέπει το YouTube να “κατεβάσει” το video. Επειδή ωστόσο τα video του είδους είναι εκατομμύρια, όσοι εργάζονται στο YouTube αλλά και σε ολόκληρη την Google λέμε εμείς, δεν πρόκειται να καταφέρουν να κατεβάσουν τα video που παραβιάζουν πνευματική ιδιοκτησία σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και ως εκ’ τούτου θα πρέπει θεωρητικά να κλείσει το YouTube, το Facebook, το Twitter και όποια άλλη ιστοσελίδα έχει φιλοξενήσει το παραπάνω video".
Το παραπάνω είναι αναμφισβήτητα ένα ακραίο παράδειγμα για ορισμένους αλλά αντικατροπτίζει την ζημιά που μπορεί να προκαλέσει ένα νομοσχέδιο σαν το SOPA ή το PROTECT IP σε πολλούς δημοφιλείς προορισμούς στο Internet.
To παρακάτω video, που περιγράφει με απλό και εύγλωτο τρόπο την εξέλιξη στον πλανήτη μας, θα πάψει να υπάρχει όταν ψηφιστεί το SOPA. Πόσο ακραίο λοιπόν τελικά είναι το παραπάνω παράδειγμα που περιέγραψα;
Αυτό το video θα πάψει να υπάρχει στο YouTube αν τελικώς ψηφιστεί το SOPA
Υποστηρικτές
Πολλές είναι οι εταιρείες που υποστηρίζουν τα νομοσχέδια SOPA και PIPA αφού θεωρητικά τους προσφέρει το “έδαφος” για να δώσουν την μάχη ενάντια στην πειρατεία και να προστατεύσουν την πνευματική τους ιδιοκτησία. Τα SOPA και PIPA θα δώσουν την δυνατότητα στις εταιρείες να κατεβάζουν ολόκληρα sites και να μπλοκάρουν συγκεκριμένες διευθύνσεις IP αντί να παλεύουν μαζί με τους ιδιοκτήτες των sites για να διαγράφουν κάθε διεύθυνση στο Internet ή σύνδεσμο που οδηγεί σε περιεχόμενο που καταπατάει πνευματικά δικαιώματα.
Με αυτό τον τρόπο επίσης εξασφαλίζουν πως οι ιδιοκτήτες των websites θα γίνουν πολύ πιο προσεκτικοί σχετικά με το περιεχόμενο που ανεβάζουν οι εγγεγραμμένοι χρήστες στις ιστοσελίδες τους ενώ επιπλέον και οι ίδιοι θα εξασφαλίζουν ότι το προϊον και η υπηρεσία τους δεν ενθαρρύνει την καταπάτηση πνευματικής ιδιοκτησίας.
Η λίστα των εταιρειών που υποστηρίζουν το SOPA βρίσκεται εδώ. Έχετε υπόψην σας πως ορισμένες εταιρείες “δεν φαίνονται” στην λίστα αφού υποστηρίζουν το νομοσχέδιο μέσω συνεταιρισμών, οργανισμών κ.α.
Επιχειρήματα ενάντια στο SOPA
Λόγω της φύσης της πειρατείας είναι πολύ δύσκολη έως ακατόρθωτη η συλλογή πληροφοριών για αυτήν. Είναι πολύ δύσκολο έως ακατόρθωτο επίσης να υπολογιστούν οι ζημιές – σε χρήματα – από τα πειρατικά προϊόντα αφού είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζεις αν αυτός που “κατέβασε” πειρατικό υλικό από το Internet θα το αγόραζε κιόλας αν δεν το έβρισκε δωρεάν.
Αναμφισβήτητα, χάνονται χρήματα από τις εταιρείες πάντως. Υπάρχει ωστόσο κάποια εταιρεία που να μην κερδοσκοπεί; Υπάρχει κάποια εταιρεία που θα πωλούσε το προϊόν της φθηνότερα; Με τα καρτέλ των εταιρειών τι γίνεται; Με τα “φιξαρίσματα” των τιμών;
Πολλές εταιρείες και ειδικά ιστοσελίδες, αναφέρονται στο SOPA ως απειλή για την ελευθερία του λόγου στο Internet ενώ άλλες ισχυρίζονται ότι το νομοσχέδιο ουσιαστικά θα αποθαρρύνει νέες εταιρείες με νέες τεχνολογίες να εμφανίζονται στο προσκήνιο (Start ups), αφού τους αρνείται το δικαίωμα να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με τις εταιρείες πριν την εφαρμογή του νομοσχεδίου. Ένα νομοσχέδιο σαν το SOPA θα σκοτώσει κυριολεκτικά την καινοτομία, τους νέους ανθρώπους από το να δημιουργήσουν μία υπηρεσία, μία νέα εφαρμογή...
Ορισμένες ιστοσελίδες, όπως για παράδειγμα είναι οι Wordpress, Tumblr, Flickr, Vimeo, YouTube, Reddit, Wikipedia και άλλες πολλές, θα μπορούσαν να μπλοκαριστούν για περιεχόμενο που ανέβασαν οι χρήστες τους. Ορισμένες εταιρείες μάλιστα, ισχυρίζονται ότι το SOPA αποτελεί “δούρειο ίππο” ώστε ορισμένες εταιρείες να καρπώνονται μονοπωλιακά κέρδη.
Επιλέγοντας στρατόπεδο
Πολλές είναι οι εταιρείες που το μέλλον τους μοιάζει αβέβαιο μετά την ψήφιση του νομοσχέδιου SOPA καθώς και του PIPA κατ’ επέκταση. Ο Graeme McMillan του περιοδικού TIME ανέφερε ότι είναι πιθανόν η Google μαζί με τα YouTube, Facebook, Twitter, Wikipedia και Yahoo! να “κατεβάσουν” τα sites και τις υπηρεσίες τους ως ένδειξη διαμαρτυρίας.
Στις 18 Ιανουαρίου, το Reddit, που 100% θα μπλοκαριστεί μόλις το Κογκρέσο εγκρίνει τα επίμαχα νομοσχέδια, ανακοίνωσε ότι θα “κατεβάσει” την ιστοσελίδα του ενώ ακολούθησε και η Wikipedia που την ίδια μέρα, τουλάχιστον η Αγγλική της έκδοση, δεν θα είναι προσβάσιμη από τους χρήστες.
Η εταιρεία Wordpress επίσης την ίδια μέρα διαμαρτύρεται για το νομοσχέδιο PROTECT IP και σήκωσε "μαύρη σημαία.
Τι γίνεται;
Κάποιες εταιρείες έφτασαν στο χείλος της καταστροφής υποστηρίζοντας το SOPA όπως η εταιρεία hosting και κατοχύρωσης domain names, GoDaddy η οποία μπουκοταρίστηκε από τους πελάτες της σε τέτοιο βαθμό που ανακοίνωσε ότι πια είναι εναντίον του SOPA. Αυτή είναι και η καλύτερη απάντηση, η καλύτερη αντίδραση απέναντι στα νομοσχέδια που θέλουν να βάλουν τέλος στο Internet όπως το γνωρίζαμε. Εφόσον είστε ενάντια στα νομοσχέδια, μπορείτε να μην αγοράζετε τα προϊόντα των εταιρειών που τα υποστηρίζουν, μπορείτε να αποστείλετε μηνύματα διαμαρτυρίας στις εταιρείες και άλλα πολλά. Η EA, NVIDIA, Sony και άλλες εταιρείες εξαιτίας των διαμαρτυριών τείνουν να αλλάξουν την στάση τους απέναντι στα νομοσχέδια SOPA και PIPA. Η δύναμη σας είναι μεγάλη!
Πριν αποφασίσουν πάντως για οτιδήποτε στο Κογκρέσο, θα πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσουν αν το Internet αποτελεί νόμιμο δικαίωμα κάθε πολίτη. Και αν είναι τελικώς, θα μπορέσει ένα νομοσχέδιο σαν το SOPA να εναρμονιστεί με αυτό; Αναμένουμε…
ghz.gr
(αλλά και στο PROTECT IP) που βρίσκεται υπό ψήφιση στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών.
Οι Έλληνες, και να ήθελαν να αντιδράσουν, έχουν τόσα πολλά προβλήματα να τους απασχολούν που αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο ζήτημα - την ψήφιση δηλαδή των νομοσχέδιων SOPA και PROTECT IP από το Κογκρέσο των ΗΠΑ - με σχετική... απάθεια θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε. Αυτό όμως εν' μέρει είναι δικαιολογημένο αφού δεν γνωρίζουν κατά πόσο ένα ή δύο αμερικάνικα νομοσχέδια μπορεί να επηρρεάσει την ζωή τους, ατομικά ή συλλογικά.
Ακόμα και αν ορισμένους τους έχει αγγίξει το συγκεκριμένο ζήτημα, γιατί φρόντισαν για παράδειγμα να ενημερωθούν σχετικά, δεν γνωρίζουν τι μπορούν να κάνουν για να δείξουν την αντίθεση τους και πως να αντιδράσουν. Τι θα έκαναν όμως αν αποφάσιζαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες να "κλείσουν τον διακόπτη" στο Internet; Δεν θα αντιδρούσαν; Δεν θα εξέφραζαν - όπως πάντα - την αγανάκτηση τους; Ορισμένες οργανώσεις δεν θα κατέκλυζαν τις πλατείες;
Τίποτα όμως από όλα αυτά δεν συμβαίνει και η Ευρώπη, συνολικά, αντιμετωπίζει το ζήτημα σαν να μην την αφορά. Και ίσως και να είναι έτσι, αφού τα δικαιώματα του Internet, τα κατέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι κάτι σαν το... GPS, "είναι δικό μας, αλλά μπορείτε να το χρησιμοποιείτε" λένε οι Αμερικανοί και δικαίωμα τους ( ; ).
Τι είναι στην πραγματικότητα το SOPA;
Αν δεν έχετε ακούσει για το SOPA, σημαίνει Stop Online Piracy Act. Πρόκειται για ένα αμερικάνικο νομοσχέδιο που προτάθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2011 στο Κογκρέσο των ΗΠΑ από τον Lamar Smith είναι τόσο σημαντικό γιατί είναι το πρώτο βήμα - από τα πολλά που θα ακολουθήσουν - κυβερνητικής λογοκρισίας στον Δυτικό κόσμο. Αρκετά παραδείγματα λογοκρισίας υπάρχουν στον Δυτικό κόσμο, δεν υπάρχει καμία αντίρρηση επί τούτου, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο γίνεται σε τέτοια κλίμακα. Και μιλάμε για το αχανές Internet!
Σε ορισμένες χώρες, όπου κυρίως επικρατούν καθεστώτα, η λογοκρισία είναι κάτι θα λέγαμε, το συνηθισμένο, με την έννοια ότι οι άνθρωποι που ζουν σε αυτές, ούτως ή άλλως δεν ζουν πραγματικά ελεύθεροι.
Όπως είναι γνωστό, το Μεγάλο Τείχος (Great Firewall of China) στην Κίνα εξυπηρετεί ήδη τους όποιους σκοπούς του ενώ παρόμοια “τείχη” λογοκρισίας – Firewalls – λειτουργούν στην Βόρεια Κορέα, στο Ιράν, στη Συρία, στην Σαουδική Αραβία, στο Βιετνάμ και σε άλλες χώρες. Στον δυτικό κόσμο ποτέ δεν υπήρξε ζήτημα που να αφορά στην ελευθερία του λόγου – τουλάχιστον τόσο… εκτεταμμένης κλίμακας – και είναι η πρώτη φορά, που ορισμένες εταιρείες και οργανισμοί, μέσω των πολιτικών εκπρόσωπων τους, επιθυμούν να λογοκρίνουν το ελεύθερο, από την αρχή της δημιουργίας του, World Wide Web.
Πως λειτουργεί;
Πολλά sites στις μέρες μας διαθέτουν περιεχόμενο που καταπατάει πνευματικά δικαιώματα. Είναι γεγονός. Η πειρατεία άλλωστε είναι ένα τεράστιο ζήτημα που απασχολεί τις αρχές κάθε πολιτισμένης χώρας και δικαιολογημένα. Είναι κλοπή. Πολλοί ωστόσο θα αντιπαραθέσουν την άποψη ότι την κλοπή την διαπράττουν πρώτα τα κινηματογραφικά στούντιο για παράδειγμα όταν εξαναγκάζουν τον κόσμο να πληρώνει το ίδιο αντίτιμο στον κινηματογράφο για μία αισχρή, χαμηλού budget ταινία, που δεν γνώριζε εσκεμμένα ότι θα είναι έτσι, και ενός αριστουργήματος που μετά χαράς θα πλήρωνε για να δει και το ίδιο συμβαίνει και με την μουσική, τα βιντεοπαιχνίδια κ.α.
Ο μεγαλύτερος εχθρός της πειρατείας είναι η καλή μουσική, πώς να το κάνουμε; Ο μεγαλύτερος εχθρός της πειρατείας είναι ο καλός κινηματογράφος, το καλό βιντεοπαιχνίδι, η καλή εφαρμογή λογισμικου κ.α. Αλήθεια, πόσα χρήματα έχασε το κινηματογραφικό στούντιο που δημιούργησε το Avatar εξαιτίας της πειρατείας; Ελάχιστα, λίγα, ίσως καθόλου! Αφού όλοι σχεδόν πήγαν να το δουν στον κινηματογράφο, δεν πήγαν; Δεν γίνεται ο κόσμος να δίνει τα χρήματα του ανυποψίαστος για κακές, “σάπιες” ταινίες, για κακή μουσική, για μια “τρύπια” εφαρμογή! Να πωλούν άριστα προϊόντα, ώστε να τα αγοράζει ο κόσμος (και φτηνά θα συμπλήρωνε κάποιος άλλος). Να πωλούν μέτρια προϊόντα, να το λένε (μπορούν; το θέλουν;) να πληρώνει ο κόσμος το ανάλογο αντίτιμο!
Δεν είναι όμως το ζήτημα μας αυτό για την ώρα και δεν θα επεκταθούμε στο θέμα της πειρατείας ή σε θέματα που αφορούν την ηθική κ.λ.π. Αργότερα…
Οι αρχές στις ΗΠΑ δυσκολεύονται πολύ να να αντιμετωπίσουν την πειρατεία τόσο σε εθνικό επίπεδο αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο δεν μπορούν σχεδόν να κάνουν τίποτα για να πατάξουν την πειρατεία αφού εκτός ότι βρίσκονται εκτός δικαιοδοσίας, επιπλέον βρίσκουν εμπόδια στην νομοθεσία κάθε χώρας. Το ίδιο ισχύει και όσο αφορά στην καταπάτηση πνευματικών δικαιωμάτων.
Τι θέλουν να κάνουν τώρα με το SOPA (Stop Online Piracy Act) και το “συνοδευτικό” νομοσχέδιο PIPA (Protect Intelectual Property Act); Όσες εταιρείες είναι κάτοχοι πνευματικής ιδιοκτησίας, όπως είναι για παράδειγμα οι δισκογραφικές εταιρείες, τα κινηματογραφικά στούντιο και οι κινηματογραφικές εταιρείες παραγωγής, οι εκδοτικοί οίκοι, οι εταιρείες παραγωγής και διανομής βιντεοπαιχνιδιών, οι εταιρείες ανάπτυξης τεχνολογίας λογισμικού και άλλες πολλές, επιθυμούν να “κατεβάζουν”, να διακόπτουν δηλαδή την λειτουργία μίας ιστοσελίδας αν διαπιστώσουν ότι φιλοξενεί συνδέσμους που οδηγούν σε παράνομη διανομή της πνευματικής τους ιδιοκτησίας (σε ταινίες, μουσική, e-books, εφαρμογές, παιχνίδια κ.λ.π) ή εφόσον διαπιστώσουν ότι με κάποιο τρόπο θίγονται τα νόμιμα συμφέροντα τους.
Και αυτό θα συμβεί σε συνεννόηση με τους ISPs (Internet Service Providers). Έως τώρα, μία εταιρεία που θίγονταν τα συμφέροντα της, ζητούσε από τους ιδιοκτήτες ενός site να “κατεβάσουν” το περιεχόμενο που θίγει τα συμφέροντα τους ή καταπατάει την πνευματική τους ιδιοκτησία. Ορισμένοι ιδιοκτήτες υπακούν στις εντολές ενώ άλλοι, δεν υπακούν και απλώς μεταφέρουν τους servers ενός site σε χώρες που η νομοθεσία τους προστατεύει.
Με το SOPA δεν είναι απαραίτητο για τις εταιρείες να προβαίνουν στις παραπάνω ενέργειες ή να απευθύνονται στην δικαιοσύνη. Εφόσον καταθέσουν το σχετικό αίτημα, σε μία επιτροπή, θα εξαναγκάζουν τους ISPs να μπλοκάρουν την πρόσβαση των χρηστών στις ιστοσελίδες που θίγουν τα συμφέροντα τους μέσα σε – το πολύ – πέντε μέρες από την στιγμή που έκαναν την αίτηση. Σήμερα, οι ISPs δεν νομιμοποιούνται και ούτε είναι στην αρμοδιότητα τους να “κατεβάσουν” μια ιστοσελίδα. Οι ISPs δεν οφείλουν να αστυνομεύουν.
Όπως εξηγεί με πολύ απλά λόγια το site ΗowStuffWorks.com: “Είναι σαν να σου ανήκει μία πολυκατοικία και κάποιος ένοικος στην πολυκατοικία διαπράτει ένα έγκλημα. Σε καμία περίπτωση αυτό δεν είναι λάθος του ιδιοκτήτη της πολυκατοικίας. Με το SOPA όμως, οι αρχές ζητούν από τον ιδιοκτήτη να διώξει τον ένοικο και να αλλάξει ταυτόχρονα τις κλειδαριές. Ο ιδιοκτήτης δεν έχει το δικαίωμα να αρνηθεί. Ότι η αλλαγή των κλειδαριών θα σημάνει παράλληλα αποκλεισμό των υπόλοιπων ενοίκων από την πολυκατοικία και τα σπίτια τους είναι ένα θέμα που δεν απασχολεί τις αρχές”.
Ο στόχος του SOPA
Το νομοσχέδιο Stop Online Piracy Act (SOPA) θέλει να καταπολεμήσει την πειρατεία με το να “κατεβάζει” ή να μπλοκάρει την πρόσβαση σε συγκεκριμένες ονομασίες domain τα οποία φιλοξενούν ή οδηγούν σε πειρατικό περιεχόμενο. Όλα ωραία και καλά ως εδώ; Και όμως δεν είναι γιατί παρόλο που οι παραπάνω λέξεις οδηγούν σε ένα προφανές συμπέρασμα, και γιατί όχι, σε ένα θεμιτό αποτέλεσμα “κρύβουν πολλές παγίδες για όλους”. Να φέρουμε ένα απλό παράδειγμα; Ας δούμε λίγο τα πασίγνωστα και ιδιαίτερα δημοφιλή websites, Wikipedia, YouTube, Facebook και Twitter. Δεν θα αναφερθούμε σε sites όπως το ThePirateBay πάντως γιατί δεν θέλουν να ανοίξουμε τους… ασκούς του Αιόλου. Το περιεχόμενο που “ανεβαίνει” στα παραπάνω sites προέρχεται σχεδόν στην ολότητα του από χρήστες, που σε πολλές περιπτώσεις παραβιάζουν την νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.
"Ένας χρήστης, λοιπόν, δημιουργεί ένα video, που δείχνει οικογενειακές στιγμές αλλά προτίμησε να βάλει για “μουσικό χαλί” ένα τραγούδι ενός πασίγνωστου συγκροτήματος.
Σε αυτή την περίπτωση διαπράττει αδίκημα και θα πρέπει το YouTube να “κατεβάσει” το video. Επειδή ωστόσο τα video του είδους είναι εκατομμύρια, όσοι εργάζονται στο YouTube αλλά και σε ολόκληρη την Google λέμε εμείς, δεν πρόκειται να καταφέρουν να κατεβάσουν τα video που παραβιάζουν πνευματική ιδιοκτησία σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και ως εκ’ τούτου θα πρέπει θεωρητικά να κλείσει το YouTube, το Facebook, το Twitter και όποια άλλη ιστοσελίδα έχει φιλοξενήσει το παραπάνω video".
Το παραπάνω είναι αναμφισβήτητα ένα ακραίο παράδειγμα για ορισμένους αλλά αντικατροπτίζει την ζημιά που μπορεί να προκαλέσει ένα νομοσχέδιο σαν το SOPA ή το PROTECT IP σε πολλούς δημοφιλείς προορισμούς στο Internet.
To παρακάτω video, που περιγράφει με απλό και εύγλωτο τρόπο την εξέλιξη στον πλανήτη μας, θα πάψει να υπάρχει όταν ψηφιστεί το SOPA. Πόσο ακραίο λοιπόν τελικά είναι το παραπάνω παράδειγμα που περιέγραψα;
Αυτό το video θα πάψει να υπάρχει στο YouTube αν τελικώς ψηφιστεί το SOPA
Υποστηρικτές
Πολλές είναι οι εταιρείες που υποστηρίζουν τα νομοσχέδια SOPA και PIPA αφού θεωρητικά τους προσφέρει το “έδαφος” για να δώσουν την μάχη ενάντια στην πειρατεία και να προστατεύσουν την πνευματική τους ιδιοκτησία. Τα SOPA και PIPA θα δώσουν την δυνατότητα στις εταιρείες να κατεβάζουν ολόκληρα sites και να μπλοκάρουν συγκεκριμένες διευθύνσεις IP αντί να παλεύουν μαζί με τους ιδιοκτήτες των sites για να διαγράφουν κάθε διεύθυνση στο Internet ή σύνδεσμο που οδηγεί σε περιεχόμενο που καταπατάει πνευματικά δικαιώματα.
Με αυτό τον τρόπο επίσης εξασφαλίζουν πως οι ιδιοκτήτες των websites θα γίνουν πολύ πιο προσεκτικοί σχετικά με το περιεχόμενο που ανεβάζουν οι εγγεγραμμένοι χρήστες στις ιστοσελίδες τους ενώ επιπλέον και οι ίδιοι θα εξασφαλίζουν ότι το προϊον και η υπηρεσία τους δεν ενθαρρύνει την καταπάτηση πνευματικής ιδιοκτησίας.
Η λίστα των εταιρειών που υποστηρίζουν το SOPA βρίσκεται εδώ. Έχετε υπόψην σας πως ορισμένες εταιρείες “δεν φαίνονται” στην λίστα αφού υποστηρίζουν το νομοσχέδιο μέσω συνεταιρισμών, οργανισμών κ.α.
Επιχειρήματα ενάντια στο SOPA
Λόγω της φύσης της πειρατείας είναι πολύ δύσκολη έως ακατόρθωτη η συλλογή πληροφοριών για αυτήν. Είναι πολύ δύσκολο έως ακατόρθωτο επίσης να υπολογιστούν οι ζημιές – σε χρήματα – από τα πειρατικά προϊόντα αφού είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζεις αν αυτός που “κατέβασε” πειρατικό υλικό από το Internet θα το αγόραζε κιόλας αν δεν το έβρισκε δωρεάν.
Αναμφισβήτητα, χάνονται χρήματα από τις εταιρείες πάντως. Υπάρχει ωστόσο κάποια εταιρεία που να μην κερδοσκοπεί; Υπάρχει κάποια εταιρεία που θα πωλούσε το προϊόν της φθηνότερα; Με τα καρτέλ των εταιρειών τι γίνεται; Με τα “φιξαρίσματα” των τιμών;
Πολλές εταιρείες και ειδικά ιστοσελίδες, αναφέρονται στο SOPA ως απειλή για την ελευθερία του λόγου στο Internet ενώ άλλες ισχυρίζονται ότι το νομοσχέδιο ουσιαστικά θα αποθαρρύνει νέες εταιρείες με νέες τεχνολογίες να εμφανίζονται στο προσκήνιο (Start ups), αφού τους αρνείται το δικαίωμα να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με τις εταιρείες πριν την εφαρμογή του νομοσχεδίου. Ένα νομοσχέδιο σαν το SOPA θα σκοτώσει κυριολεκτικά την καινοτομία, τους νέους ανθρώπους από το να δημιουργήσουν μία υπηρεσία, μία νέα εφαρμογή...
Ορισμένες ιστοσελίδες, όπως για παράδειγμα είναι οι Wordpress, Tumblr, Flickr, Vimeo, YouTube, Reddit, Wikipedia και άλλες πολλές, θα μπορούσαν να μπλοκαριστούν για περιεχόμενο που ανέβασαν οι χρήστες τους. Ορισμένες εταιρείες μάλιστα, ισχυρίζονται ότι το SOPA αποτελεί “δούρειο ίππο” ώστε ορισμένες εταιρείες να καρπώνονται μονοπωλιακά κέρδη.
Επιλέγοντας στρατόπεδο
Πολλές είναι οι εταιρείες που το μέλλον τους μοιάζει αβέβαιο μετά την ψήφιση του νομοσχέδιου SOPA καθώς και του PIPA κατ’ επέκταση. Ο Graeme McMillan του περιοδικού TIME ανέφερε ότι είναι πιθανόν η Google μαζί με τα YouTube, Facebook, Twitter, Wikipedia και Yahoo! να “κατεβάσουν” τα sites και τις υπηρεσίες τους ως ένδειξη διαμαρτυρίας.
Στις 18 Ιανουαρίου, το Reddit, που 100% θα μπλοκαριστεί μόλις το Κογκρέσο εγκρίνει τα επίμαχα νομοσχέδια, ανακοίνωσε ότι θα “κατεβάσει” την ιστοσελίδα του ενώ ακολούθησε και η Wikipedia που την ίδια μέρα, τουλάχιστον η Αγγλική της έκδοση, δεν θα είναι προσβάσιμη από τους χρήστες.
Η εταιρεία Wordpress επίσης την ίδια μέρα διαμαρτύρεται για το νομοσχέδιο PROTECT IP και σήκωσε "μαύρη σημαία.
Τι γίνεται;
Κάποιες εταιρείες έφτασαν στο χείλος της καταστροφής υποστηρίζοντας το SOPA όπως η εταιρεία hosting και κατοχύρωσης domain names, GoDaddy η οποία μπουκοταρίστηκε από τους πελάτες της σε τέτοιο βαθμό που ανακοίνωσε ότι πια είναι εναντίον του SOPA. Αυτή είναι και η καλύτερη απάντηση, η καλύτερη αντίδραση απέναντι στα νομοσχέδια που θέλουν να βάλουν τέλος στο Internet όπως το γνωρίζαμε. Εφόσον είστε ενάντια στα νομοσχέδια, μπορείτε να μην αγοράζετε τα προϊόντα των εταιρειών που τα υποστηρίζουν, μπορείτε να αποστείλετε μηνύματα διαμαρτυρίας στις εταιρείες και άλλα πολλά. Η EA, NVIDIA, Sony και άλλες εταιρείες εξαιτίας των διαμαρτυριών τείνουν να αλλάξουν την στάση τους απέναντι στα νομοσχέδια SOPA και PIPA. Η δύναμη σας είναι μεγάλη!
Πριν αποφασίσουν πάντως για οτιδήποτε στο Κογκρέσο, θα πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσουν αν το Internet αποτελεί νόμιμο δικαίωμα κάθε πολίτη. Και αν είναι τελικώς, θα μπορέσει ένα νομοσχέδιο σαν το SOPA να εναρμονιστεί με αυτό; Αναμένουμε…
ghz.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου