Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Μη φωνάζετε, θα τους… ξυπνήσετε!

Της Βάλιας Μπαζού

Η αποκάλυψη της Greenpeace για την ύπαρξη µεταλλαγµένων στις ζωοτροφές που προμηθεύονται μεγάλες

γαλακτοβιομηχανίες, όπως η ∆έλτα, η ΜΕΒΓΑΛ, η Όλυμπος και η Φάρµα Κουκάκη, σίγουρα δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Γιατί, αν και η χώρα µας έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και σθεναρά έχει αντιταχθεί στο ισχυρό λόμπι της Κομισιόν που προωθεί τα µεταλλαγµένα, οι γενετικά τροποποιημένες ουσίες φτάνουν καθημερινά στο τραπέζι µας, είτε το θέλουμε είτε όχι, διά της πλαγίας οδού. Aναµενόµενη ήταν, επίσης, η παλιομοδίτικη αντίδραση των εταιρειών που κατονομάστηκαν από τη διεθνή περιβαλλοντική οργάνωση. Αυτό ξέρουν, αυτό κάνουν, ποντάροντας στην «επιτυχία» της στιγμής και όχι σε µια νέα επιχειρηματικότητα µε βάθος, προοπτική και απόλυτο σεβασμό στον πελάτη, τον καταναλωτή.

Αναµενόµενη, για την πλειονότητα των πολιτών, φαντάζοµαι ότι είναι και η σιωπή, η απόλυτη νιρβάνα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης… Μόνο που θα µου επιτρέψετε να διαφωνήσω, γιατί την ίδια ώρα που το αρµόδιο υπουργείο σφυρίζει αδιάφορα για τα µεταλλαγµένα, καταθέτει µεγαλοπρεπώς σχέδιο νόµου µε το οποίο δίνει «προίκα» στους καταπατητές δηµόσια δάση και δασικές εκτάσεις. Και βέβαια νοµιµοποιεί αυθαίρετα σε δηµόσια και ιδιωτικά δάση, πιστό στην πολιτική αρχή που απαιτεί κανένας παράνοµος να µη µείνει παραπονεµένος…

Γαργάρα η σήµανση

Περιβαλλοντικές οργανώσεις, κτηνοτρόφοι καθώς και επιχειρηµατίες που θέλουν µέσα στη λαίλαπα της οικονοµικής κρίσης να κάνουν ένα νέο βήµα, να κάνουν τη διαφορά που όχι µόνο θα τους διασώσει, αλλά θα θέσει τις βάσεις για απογείωση, ποντάροντας στην ποιότητα και στην ανάπτυξη σχέσης ειλικρινούς εµπιστοσύνης µε τους καταναλωτές, πίεζαν εδώ και χρόνια για την υιοθέτηση ενός εθνικού προτύπου µε το οποίο θα γινόταν η σήµανση προϊόντων (γαλακτοκοµικά, τυροκοµικά, κρεατικά, πουλερικά, ψάρια κ.λπ.) που προέρχονται από ζώα που δεν εκτρέφονται µε µεταλλαγµένα.

Το εθνικό πρότυπο Agro 7, που θα ήταν προαιρετικό και όχι υποχρεωτικό, σχεδιάστηκε από τον Οργανισµό Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων ΟΠΕΓΕΠ - AGROCERT σε συνεργασία µε Τεχνική Επιτροπή που συνέστησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τον Ιούνιο του 2011, και έκτοτε αγνοείται η τύχη του σε κάποιο συρτάρι του υπουργείου. Γιατί, βλέπετε, είναι απασχοληµένοι µε τη «σωτηρία της πατρίδας» και φαίνεται δεν τους απασχολεί η διασφάλιση της δηµόσιας υγείας, του περιβάλλοντος, του αναφαίρετου δικαιώµατος των καταναλωτών να επιλέγουν το εάν θέλουν να βάλουν στο τραπέζι τους µεταλλαγµένα. Όπως επίσης φαίνεται ότι δεν πολυκαίγονται να θέσουν νέους επιχειρηµατικούς όρους, να δώσουν ώθηση σε νέα επιχειρηµατικά ήθη. Γιατί, βλέπετε, ο προαιρετικός χαρακτήρας του εθνικού προτύπου θα δώσει ένα ισχυρό πλεονέκτηµα σε εκείνους τους επιχειρηµατίες που θα επιλέξουν τα προϊόντα τους να είναι απαλλαγµένα από µεταλλαγµένα. Και αυτό το πλεονέκτηµα φαίνεται ότι κάποιοι είναι αποφασισµένοι να το πολεµήσουν µέχρι τελικής πτώσεως.

Οι αναλύσεις της Greenpeace

Όπως προειδοποιεί εδώ και χρόνια η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση, στη χώρα µας τα µεταλλαγµένα βρίσκονται κυρίως στις ζωοτροφές, αφού η σόγια, το καλαµπόκι και το βαµβάκι / βαµβακόπιτα αποτελούν βασικά συστατικά της διατροφής των ζώων και των ψαριών εκτροφής, τα οποία καταλήγουν στο πιάτο µας ως ζωικά προϊόντα.

Στόχος των αναλύσεων που έκανε η οργάνωση ήταν να αφυπνίσει καταναλωτές και αρµοδίους έτσι ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία ολοκλήρωσης του Agro 7 προκειµένου να εξασφαλιστεί η προστασία του καταναλωτή και να αποκτήσουν τα ελληνικά ζωικά προϊόντα προστιθέµενη αξία. Έτσι προχώρησε σε τυχαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους κατά την περίοδο Νοεμβρίου -Φεβρουαρίου 2012 στους νομούς Βοιωτίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Λάρισας, Ξάνθης, Πέλλας και Ροδόπης. Η Greenpeace απέστειλε τα δείγματα ζωοτροφής σε διαπιστευμένο, από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ), μοριακό εργαστήριο, οι αναλύσεις του οποίου αποκάλυψαν ότι όλα τα δείγματα ήταν θετικά, περιείχαν, δηλαδή, μεταλλαγμένα. Στη συνέχεια οι κτηνοτροφικές φάρμες ταυτοποιήθηκαν με τις γαλακτοκομικές εταιρείες βάσει των σχετικών καταλόγων των ίδιων των γαλακτοβιομηχανιών, με αποτέλεσμα να αποκαλυφθεί ότι της Δέλτα ήταν θετικές σε ποσοστό 90%, της Όλυμπος σε ποσοστό 85%, της ΜΕΒΓΑΛ σε ποσοστό 80% και της Φάρμας Κουκάκη σε ποσοστό 45%. Η οργάνωση προέβη στη δημοσιότητα των στοιχείων αφού οι συγκεκριμένες εταιρείες είτε στην ετικέτα των προϊόντων τους είτε στην ιστοσελίδα τους ανέφεραν ότι τα προϊόντα τους δεν παράγονται από ζώα που τρέφονται με μεταλλαγμένα.

Οι προτάσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, κάθε χρόνο πληρώνουμε σε εισαγωγές σόγιας και άλλων πρώτων υλών για ζωοτροφές 500 εκατομμύρια ευρώ! Την ίδια ώρα, ακούμε λόγους κενούς περιεχομένου περί ανάπτυξης, ενώ, για παράδειγμα, η στροφή προς την καλλιέργεια ντόπιας ζωοτροφής χωρίς μεταλλαγμένα θα μπορούσε να τονώσει την ανάπτυξη στην περιφέρεια, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, να προωθήσει τη βιώσιμη γεωργία, δίνοντας παράλληλα στα ελληνικά προϊόντα ζωικής προέλευσης ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Προς αυτήν την κατεύθυνση, επισημαίνει η Greenpeace, δηλαδή της εξασφάλισης μη μεταλλαγμένης ζωοτροφής, της καλλιέργειας ντόπιας ζωοτροφής και της υιοθέτηση του προτύπου Agro 7, πρέπει να κινηθούν οι εταιρείες τροφίμων ζωικής προέλευσης και όχι στην αστυνομικού χαρακτήρα αντιμετώπιση των αναλύσεων.

Το θέμα, όπως επισήμανε ο διευθυντής της οργάνωσης Νίκος Χαραλαμπίδης, δεν είναι «να πυροβολούν τον αγγελιοφόρο και να αναζητούν τους συγκεκριμένους κτηνοτρόφους και τις συγκεκριμένες φάρμες για να σταματήσουν τη συνεργασία μαζί τους. Το θέμα δεν είναι να “καθαρίσουν” τη μάρκα τους, αλλά την παραγωγή τους».




topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου