Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Καθολική η συμμετοχή στην απεργία των ναυτεργατών

Δεμένα στα λιμάνια είναι, από τα μεσάνυχτα, τα πλοία, λόγω της 48ωρης απεργιακής
κινητοποίησης της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, με θεσμικά και εργασιακά αιτήματα, που λήγει αύριο στις 12 τα μεσάνυχτα.

Ισχυρή είναι, από το πρωί και η παρουσία ομάδων περιφρούρησης στο λιμάνι, ενώ στον Πειραιά έφθασαν κάποια πλοία που ήταν εν πλω και είχαν αναχωρήσει από νησιά, πριν την έναρξη της απεργίας. Οι επιβάτες αποβιβάστηκαν κανονικά, χωρίς κανένα πρόβλημα.

Συνδικαλιστές της ΠΝΟ ανέφεραν ότι η συμμετοχή των ναυτεργατών στην απεργία σε όλη τη χώρα είναι καθολική, ενώ δήλωσαν ότι στα πλοία που πραγματοποιούν τα τοπικά δρομολόγια Ρίο-Αντίριο, πραγματοποιείται 4ωρη στάση εργασίας. Παραγωγοί από τα Χανιά και το Τυμπάκι Ηρακλείου προσπάθησαν να ναυλώσουν Ro-Ro (χρησιμοποιείται αποκλειστικά για μεταφορές) προσκειμένου να μεταφέρουν προϊόντα από την Κρήτη στον Πειραιά,. Ωστόσο, η προσπάθεια αυτή δεν τελεσφόρησε, καθώς- σύμφωνα με πληροφορίες- το πλήρωμα του συγκεκριμένου πλοίου αρνήθηκε την εκτέλεση του δρομολογίου. Σύμφωνα με το γραφείο τύπου του Λιμενικού Σώματος, δρομολόγια έγιναν μόνον στις πορθμειακές γραμμές Σαλαμίνα-Πέραμα, Κεραμωτή-Καβάλα, Αρκίτσα-Αιδηψός και Αγ. Κωνσταντίνος- Αγ. Γεώργιος Λιχάδος στην Εύβοια.

Η ΠΝΟ έθεσε ως βασικά αιτήματα για την απεργία το θέμα της ένταξης του Οίκου Ναύτου στον ΕΟΠΥΥ αλλά και την αντιμετώπιση της μεγάλης ανεργίας που πλήττει τη ναυτεργασία, ζητώντας παράλληλα να μη προχωρήσει το νομοσχέδιο για την άρση του καμποτάζ.

Ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ, Γιάννης Χαλάς δήλωσε ότι τη Δευτέρα, που θα έπρεπε να λειτουργεί ο Οίκος Ναύτου υπό τον ΕΟΠΥΥ, δεν υπήρχαν υπηρεσίες που να μπορούν να εξυπηρετήσουν τους ναυτικούς. Μάλιστα, είπε ότι, στην παρούσα φάση, δεν θα έπρεπε ο Οίκος Ναύτου να ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ, καθώς οι υπηρεσίες του εθνικού οργανισμού υπηρεσιών υγείας είναι ακόμα υποβαθμισμένες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου