Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Τον προβληματισμό της για πιθανή μετάθεση των εκλογών το Φθινόπωρο εξέφρασε η Αλ. Παπαρήγα

Τον προβληματισμό της για πιθανή μετάθεση των εκλογών το Φθινόπωρο εξέφρασε η
Αλέκα Παπαρήγα σε ομιλία της σήμερα στο ΤΕΙ Αθηνών, η γγ του ΚΚΕ είπε μεταξύ άλλων :



"Τσακώνονται μεταξύ τους ποιος θα είναι πρώτος στις εκλογές. Έχουν συμφωνήσει για κυβέρνηση συνεργασίας. Του Σαμαρά θα του άρεσε να είναι η ΝΔ αυτοδύναμη...
Δεν ξέρω αν του πολυαρέσει, γιατί θα πάρει μόνος του το κόστος. Θέλει να καθορίσει, αν θέλετε, ότι τα κλειδιά στην κυβέρνηση θα είναι στελέχη της ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ κάνει μια απέλπιδα προσπάθεια να έχει τα κλειδιά. Η κυβέρνηση συνεργασίας έχει κανονιστεί. Από εκεί και πέρα εμφανίζονται και άλλες εναλλακτικές προτάσεις. Εμφανίζονται, πόσο είναι εναλλακτικές να το συζητήσουμε. Όλοι λένε ότι το ΚΚΕ έχει μια άλλη πρόταση (βεβαίως έχουμε άλλη), αλλά λένε ότι το ΚΚΕ δεν έχει άμεση πρόταση λύσης, γιατί δηλώνει ότι δε θα συνεργαστεί με κανένα κόμμα, εάν γίνει μια κυβέρνηση όπου δε μετέχει ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, αλλά μπορεί να μετέχουν όλοι οι άλλοι. Άλλοι λένε δε θα μετάσχει το ΚΚΕ σε μια κυβέρνηση που θα είναι το νέο ΠΑΣΟΚ (τώρα, νέο ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει...), με άλλες δυνάμεις. Απ' τη στιγμή, λένε, που το ΚΚΕ δε μετέχει στην κυβέρνηση δεν προσφέρει λύσεις.


Και γιατί δηλαδή δεν είναι ρεαλιστική η πρόταση του ΚΚΕ; Είναι ρεαλιστική με την εξής έννοια: Έχει συνοχή - δεν λέω συνέπεια, και συνέπεια έχει - αλλά κυρίως έχει συνοχή, δεν αντιφάσκει με την πραγματικότητα. Αυτό που της λείπει είναι, να την ασπαστεί και να παλέψει για να υλοποιηθεί, η λαϊκή πλειοψηφία. Αλλά εδώ είναι ζήτημα συσχετισμού δύναμης. Δεν είναι μία πρόταση η οποία προβάλλει ή βρίσκει πράγματα τα οποία δεν εξαρτώνται από το λαό να τα πετύχει και εξαρτώνται από τις διαπραγματεύσεις στην ΕΕ που ξέρουμε πώς είναι. Εμείς λέμε ότι για το λαό είναι ευτύχημα ότι υπάρχει Κομμουνιστικό Κόμμα στην Ελλάδα που δεν δέχεται να μπει σε μία κυβέρνηση η οποία στα σίγουρα, όχι μετά από ένα διάστημα αλλά την άλλη μέρα, θα προδώσει το λαό. Μετέχοντας σε μια κυβέρνηση δεν μπορείς να παίζεις σε δύο ταμπλό, να είσαι στην κυβέρνηση και από την άλλη να καλείς τον κόσμο σε απεργίες και κινητοποιήσεις. Να φέρνεις τροπολογίες στη Βουλή κόντρα στους νόμους που ψήφισε η κυβέρνηση. Είσαι κυβέρνηση, δεν είσαι αντιπολίτευση.

Επομένως με τα σημερινά δεδομένα, με το σημερινό συσχετισμό δυνάμεων, με όλη την κατάσταση που υπάρχει, το πρακτικό και το κύριο είναι από την κάλπη να βγει ισχυρός ο λαός και αυτό συνδέεται και με το ισχυρό εκλογικά ΚΚΕ. Αυτό είναι πολύ πιο ρεαλιστικό. Ναι, είναι πρακτική λύση. Αν μπορούσε να βγει η εργατική λαϊκή εξουσία, αν μπορούσες να διώξεις τους καπιταλιστές από την Ελλάδα στις 7 Μαΐου, αν μπορούσες να κοινωνικοποιήσεις, όπως λέμε εμείς, τον πλούτο της χώρας, να αποδεσμευτείς από την ΕΕ, να γλιτώσεις από το χρέος και να δρομολογήσεις μια ανάπτυξη στην Ελλάδα με βάση τις δυνατότητές της να αναπτυχθεί και όχι όπου θέλει το κεφάλαιο να αναπτυχθεί, τότε θα μπορούσες να πεις συνδέω τη μάχη των εκλογών με πρόταση εξουσίας. Εμείς έχουμε πρόταση εξουσίας και η μάχη των εκλογών μπορεί να βοηθήσει να δυναμώσει το κίνημα. Μέσα από την πείρα του να δεχτεί αυτή την πρόταση εξουσίας και μέσα από διαδοχικές αναμετρήσεις στην πορεία να πετύχεις και αυτό το πράγμα.


Ψιθυρίζουν για εκλογές στις 6 Μάη, αλλά έχουμε κάτι σημάδια που δείχνουν ότι μπορεί και να ζητήσουν μια μετάθεση για διάφορους λόγους. Επαγρυπνούμε, εμείς θεωρούμε ότι ωρίμασε το πράγμα, οι εκλογές πρέπει να γίνουν. Αλλά ένα πράγμα που τους προβληματίζει είναι αν θα έχουν κυβέρνηση πλειοψηφίας ΠΑΣΟΚ - ΝΔ για να περάσει τα μέτρα τον Ιούνη ή μήπως να περάσουν τα μέτρα τον Ιούνη, να μην έχουν πρόβλημα με το πώς θα σχηματιστεί η κυβέρνηση και με εντολές και διαβουλεύσεις και να τις πάνε τον Σεπτέμβρη. Έχουν κολλήσει και μερικά πράγματα στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Μπορεί να δημιουργήσουν και κανένα συμβάν έτσι περίεργο και να τις πάνε τον Σεπτέμβρη για να προλάβουν τον Ιούνη, να μην έχουν πρόβλημα με εντολές, προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, μήπως κερδηθεί χρόνος. Οι εκλογές πρέπει να γίνουν τώρα, πριν από τον Ιούνη και βεβαίως να πεταχτούν στα σκουπίδια τα τρομοκρατικά διλήμματα και οι πάσης φύσεως αυταπάτες."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου