Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Με επιτυχία η εκδήλωση για τον Κυπριακό Αγώνα

Με ιδιαίτερη επιτυχία και μεγάλη προσέλευση δημοτών από κάθε σημείο του Καλλικρατικού Δήμου,
πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τον Εθνικο-απελευθερωτικό Αγώνα της Κύπρου (1955-1959).

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Δήμο Ωρωπού, σε συνεργασία με το επιστημονικό ινστιτούτο "Κοινόν Ωρωπίων" και την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος (Ο.Κ.Ο.Ε.), με αφορμή την επέτειο της έναρξης του Αγώνα της ΕΟΚΑ, την Κυριακή 1η Απριλίου 2012 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Δήμαρχος Ωρωπού κος Γιάννης Οικονομάκος, ο οποίος ανέφερε ότι ο Πολιτισμός και οι εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης αποτελούν προτεραιότητα για την Δημοτική Αρχή. Σχετικά με τον Κυπριακό Αγώνα είπε ότι "60 χρόνια μετά την έναρξη του η δική μας γενιά αποτίει φόρο τιμής στους αγωνιστές της Ελευθερίας, τους προασπιστές της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου". "Ο Δήμος Ωρωπού, τιμά σήμερα τους σύγχρονους ήρωες, εκείνους που υπερασπίστηκαν τη δημοκρατία, τη νομιμότητα και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας", δήλωσε και συνέχισε: "Όταν οι Έλληνες είμαστε ενωμένοι κανείς δεν μπορεί να μας νικήσει. Στην πιο δύσκολη στιγμή της νεότερης ιστορίας μας θα κρατηθούμε σφιχτά, σαν αδέρφια που είμαστε και θα τα καταφέρουμε και πάλι."

Στην συνέχεια μίλησε η Δημοτική Σύμβουλος κα Ελένη Βαρνάβα, κυπριακής καταγωγής, η οποία προσέφερε τα μέγιστα για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, κάνοντας μια σύντομη αλλά περιεκτική αναφορά στον πόλεμο των Κυπρίων Ελλήνων κατά των Άγγλων.

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του κου Μιχάλη Καραγιώργη, Συμβούλου της Κυπριακής Πρεσβείας, ο οποίος συνεχάρη τον Δήμο Ωρωπού για την πρωτοβουλία του και προσκάλεσε τον Δήμαρχο να εντείνουν την συνεργασία τους. Χαιρετισμό απηύθηνε ακόμη, ο πρόεδρος της (Ο.Κ.Ο.Ε.) κος Λοΐζος.

Πρώτος ομιλητής ήταν ο κος Ζήνων Ζανέτος, αγωνιστής της Ε.Ο.Κ.Α. ο οποίος αναφέρθηκε στις εμπειρίες του Αγώνα και ανέγνωσε αποσπάσματα από τα γράμματα που έστελναν οι φυλακισμένοι στις οικογένειες τους.

Αμέσως μετά, μίλησε ο κος Νίκος Τσαρδελλής, καταδικασμένος σε θάνατο από τους Άγγλους ο οποίος πήρε χάρη την τελευταία στιγμή για πολιτικούς λόγους. Λόγω της μεγάλης συγκίνησης, την ομιλία του ανέγνωσε η κόρη του και απέσπασε έντονα χειροκροτήματα από τους θεατές.

Μετά το πέρας των ομιλιών ο Δήμαρχος Ωρωπού απένειμε τιμητικές πλακέτες στους δύο ομιλητές ενώ το συγκρότημα της Ένωσης Κυπρίων Ελλάδος χόρεψε κυπριακούς χορούς. Τον συντονισμό της συζήτησης έκανε ο κος Αθανάσιος Γραμμένος, Διευθυντής του "Κοινού των Ωρωπίων".

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι Βουλευτές Θανάσης Μπούρας και Βασίλης Οικονόμου, η Περιφερειακή Σϋμβουλος κα Δέσποινα Αφεντούλη, οι Αντιδήμαρχοι Δημήτρης Βλάχος και Βαγγέλης Ηλιάσκος και Δημήτρης Βλάχος, ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ω. κος Βασίλης Φοργιάρης, οι Δημοτικοί Σϋμβουλοι κος Βασίλης Μπόρσης και Σωτήρης Τσάδαρης και ο υποψήφιος Βουλευτής κος Παναγιώτης Χάσκος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου