Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Ξεκίνησαν να μετράνε οι 3 μέρες ανάποδα για την εντολή σε Σαμαρά

Διερευνητική εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας έλαβε από τον
Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς. 

Ο κ. Σαμαράς θα έχει διορία τριών ημερών για τη σύσταση κυβέρνησης συνεργασίας της ΝΔ. Αν δεν επιτευχθεί κάτι τέτοιο τότε η εντολή θα περάσει στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. Σε περίπτωση που δεν κατορθωθεί ούτε αυτό, εντός τριών ημερών, τότε η εντολή θα περάσει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, προκειμένου να διερευνηθεί για τρεις ημέρες και η τελευταία προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής.

Αν τελεσφορήσει κάποια από τις τρεις εντολές, τότε στις 17 Μαΐου, όπως ορίζει, το προεδρικό διάταγμα με το οποίο διαλύθηκε η προηγούμενη Βουλή, θα συγκληθεί η νέα Βουλή η οποία θα κληθεί να επιβεβαιώσει την εμπιστοσύνη της στην κυβέρνηση και να υπερψηφίσει τις προγραμματικές δηλώσεις της.

Σε αντίθετη περίπτωση, ο κ. Παπούλιας θα καλέσει σε συνάντηση τους αρχηγούς όλων των κομμάτων και θα επιδιώξει το σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης προκειμένου να διενεργηθούν άμεσα εκλογές.

Αν αποτύχει και αυτή η προσπάθεια τότε ο κ. Παπούλιας θα αναθέσει -κατά το Σύνταγμα- στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, προκειμένου να διενεργηθούν οι εκλογές.

Στο Προεδρικό Μέγαρο έφτασε λίγο μετά τις 14.00 ο απερχόμενος πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, προκειμένου να θέσει στη διάθεση του κ. Παπούλια την παραίτησή του. Κατά τη συνάντηση των δύο ανδρών, ο κ. Παπαδήμος υπογράμμισε την ανάγκη να διασφαλιστεί η σταθερότητα της χώρας προκειμένου να ολοκληρωθεί η προσπάθεια της ανόρθωσης της οικονομίας και να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού. «Η κυβέρνηση συνεργασίας είχε να επιτελέσει ένα κύριο συγκεκριμένο έργο, το οποίο έφερε εις πέρας. Η αποστολή που της είχε ανατεθεί έχει ολοκληρωθεί. Ο ελληνικός λαός έκανε τις επιλογές του», πρόσθεσε. Κατά την αποχώρησή του, ο κ. Παπαδήμος δεν έκανε δηλώσεις.

Νωρίτερα, ο απερχόμενος πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος παρέδωσε τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καλώντας τις ηγεσίες των κομμάτων να σταθούν «στο ύψος των κρίσιμων περιστάσεων και των ευθυνών τους απέναντι στους πολίτες».
«Εύχομαι να υπάρξουν αποφάσεις που θα είναι χρήσιμες για τη χώρα και την κοινωνία», τόνισε, προσθέτοντας ότι «η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί και να συνεχίσει να είναι όρθια μέσα στην Ευρωζώνη». Νωρίτερα, παραλαμβάνοντας τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, ο Κ. Παπούλιας δήλωσε ότι είναι «αισιόδοξος από τη φύση του».


Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, η ΝΔ καταλαμβάνει την πρώτη θέση με 18,85% και 108 έδρες, ενώ μεγάλος κερδισμένος αναδεικνύεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έρχεται δεύτερος με 16,78% και 52 έδρες. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με σημαντικά μειωμένο ποσοστό 13,18% και 41 έδρες.
Στους κερδισμένους και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με ποσοστό 10,60% και 33 έδρες και ακολουθούν το ΚΚΕ με 8,48% και 26 έδρες, η Χρυσή Αυγή με 6,97% και 21 έδρες και η Δημοκρατική Αριστερά με 6,10% και 19 έδρες.
Εκτός Βουλής έμειναν ο ΛΑΟΣ με 2,90%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 2,93% και η Δημοκρατική Συμμαχία με 2,56%.
Πρωτόγνωρο είναι το ποσοστό 19,02% που λαμβάνουν τα κόμματα τα οποία μένουν εκτός Βουλής. Το αντίστοιχο ποσοστό στις εκλογές του 2009 ήταν 2,30%, ενώ το 2007 και το 2004 γύρω στο 3%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου