Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Τα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων

Τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων
είναι οι συνεπείς με τις προεκλογικές του δεσμεύσεις όροι του Αλέξη Τσίπρα για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, τα μηνύματα που έστειλαν προς την Ελλάδα Βρυξέλλες και Βερολίνο να τηρήσει τους όρους του μνημονίου

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Κάντε πρωθυπουργό τον... Τσίπρα".

Η εφημερίδα γράφει ότι "όλη η κίνηση και το παρασκήνιο για τις χθεσινές διαβουλεύσεις. Καταθέτει σήμερα την εντολή, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. Διήμερη θεατρική παράσταση του αρχηγού!.. Σενάριο για συγκυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Φ. Κουβέλη".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Εκβιάζουν οι ξένοι τοκογλύφοι για να εμποδίσουν τη συγκρότηση κυβέρνησης που θα καταγγείλει το μνημόνιο".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "μνημόνιο ή χρεοκοπία ήταν το εκβιαστικό δίλημμα που έθεσε χθες, ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, παρεμβαίνοντας απροκάλυπτα στην πολιτική ζωή της Ελλάδας. Οι εκβιαστές της Τρόικας απειλούν ακόμα και να σταματήσουν τις δόσεις του δανείου, προς την Ελλάδα, στην περίπτωση κατά την οποία δεν υπάρξουν δεσμεύσεις για την τήρηση των όρων του μνημονίου".

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Η παγίδα των νέων εκλογών!".

Η εφημερίδα γράφει ότι "μία πολύ σημαντική παγίδα υποκρύπτει το ενδεχόμενο να στηθούν πάλι κάλπες τον Ιούνιο. Αν η χώρα οδηγηθεί σε νέες εκλογές, αυτό ισοδυναμεί αυτομάτως με αθώωση του Γιώργου Παπανδρέου, του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και των λοιπών μνημονιακών υπουργών που οδήγησαν τη χώρα στο ΔΝΤ και στο χείλος της απόλυτης καταστροφής".

ΕΘΝΟΣ: "Παιχνίδια τρόμου με τις εντολές".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "η απειλή της ακυβερνησίας αιωρείται πάνω από τη χώρα. Η διαχείριση των διερευνητικών εντολών εξελίσσεται σε παιχνίδι τρόμου. Οι όροι που έθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, δημιουργούν ανυπέρβλητα εμπόδια για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ικανής να οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Επιγραφή-Προφητεία: «Θα ξαναπάρουμε την Κωνσταντινούπολη»".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "από τις πολλές προφητείες της Ελληνικής παράδοσης, γνωστές σε μας ή και άγνωστες, προκύπτει κάτι παρά πολύ σημαντικό: Οτι οι Τούρκοι, αυτοί οι Μογγόλοι εισβολείς και άρπαγες Ελληνικών Εδαφών, φοβούνται τρομερά εμάς τους Ελληνες για έναν πολύ βασικό λόγο. Γιατί βαθιά μέσα τους υπάρχει η πεποίθηση, η βεβαιότητα, ότι κάποια ημέρα των ημερών, αργά ή γρήγορα, αυτά τα οποία κλέψανε από την Ελλάδα θα αναγκαστούνε να τα εγκαταλείψουνε και να επιστρέψουνε και πάλι από εκεί από όπου μας κουβαληθήκανε!".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ωρα αφύπνισης και πανστρατιάς για την κεντροδεξιά παράταξη".

Η εφημερίδα γράφει ότι "επειδή οι επαναληπτικές εκλογές είναι μονόδρομος απαιτούνται πρωτοβουλίες από τη Νέα Δημοκρατία και στάση ευθύνης από όλους τους εκπροσώπους της Κεντροδεξιάς για ανασύνθεση του χώρου. Η κρισιμότητα της κατάστασης δεν επιτρέπει επανάληψη των λαθών που οδήγησαν στο αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής και επιβάλλει στρατηγικές που θα βγάλουν τη χώρα από το αδιέξοδο".

ΕΣΤΙΑ: "Προέχει ο έλεγχος της οικονομίας".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "όταν πριν από 2,5 χρόνια ο κ. Παπανδρέου ανέλαβε την διακυβέρνηση, διετάραξε τις ισορροπίες της οικονομίας. Ασφαλώς δεν ήταν ρόδινη η κατάστασις που παρέλαβε, αλλά με τις ενέργειές του την επιδείνωσε και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα την οδήγησε σε αδιέξοδο".

Η ΑΥΓΗ: "Πέντε όροι για αλλαγή σελίδας".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "προϋπόθεση για ειλικρινή συνεννόηση είναι Βενιζέλος και Σαμαράς να αποσύρουν τις εγγυητικές επιστολές τους προς την Ε.Ε. και να γίνει σεβαστή η λαϊκή ετυμηγορία για απεγκλωβισμό από το Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση. Σήμερα συναντήσεις Τσίπρα με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς αλλά και κοινωνικούς φορείς".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Σύγκρουση της Κεντροδεξιάς με την Αριστερά του χάους".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σαφή διαχωριστική γραμμή της Κεντροδεξιάς από την Αριστερά, προδιαγράφοντας την πολιτική μετωπική σύγκρουση των ερχόμενων εκλογών, έθεσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξαγγέλλοντας τη δημιουργία κεντροδεξιού φιλοευρωπαϊκού μετώπου ως απάντηση στους όρους που έθεσε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Λύση στο Προεδρικό ή εκλογές".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "λύση στη διάσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια ή διεξαγωγή εκλογών σε ένα μήνα, είναι οι δύο δρόμοι προς τους οποίους μπορεί να πορευθεί η χώρα, καθώς δεν διαφαίνεται λύση σχηματισμού κυβέρνησης. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έθεσε χθες όρους που όχι μόνο καθιστούν εκ των πραγμάτων απαγορευτική την προοπτική συγκλίσεων με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ - ενώ το ΚΚΕ αρνήθηκε τη συνάντηση μαζί του- αλλά κινούνται και εκτός πλαισίου της χώρας στο ευρώ".

Η ΝΙΚΗ: "Επικίνδυνα παιχνίδια με τις καταθέσεις".

Η εφημερίδα γράφει ότι "τι λένε τραπεζικά στελέχη για τα 165 δισ. της αποταμίευσης των Ελλήνων και πού βρίσκονται τα χρήματα. Γιατί δεν υπάρχουν λεφτά για ανάπτυξη, την ώρα που τα δάνεια έχουν ξεπεράσει τα 250 δισ. ευρώ".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Μήνυμα Τσίπρα «Πάρτε πίσω τις δεσμεύσεις σας»".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "να στείλουν μέχρι σήμερα επιστολή στους ηγέτες της ΕΕ, με την οποία θα δηλώνουν ότι δεν ισχύουν οι δεσμεύσεις τους που απορρέουν από τις εγγυητικές επιστολές τους για το μνημόνιο, κάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο ο Αλέξης Τσίπρας, σε περίπτωση που θέλουν πραγματικά να υπάρξει μία κυβέρνηση συνεργασίας".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Δεν είναι φιλολαϊκή η κυβερνητική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ".

Η εφημερίδα αναφέρει "ΚΚΕ: Με τις δηλώσεις του σήμερα ο Αλ. Τσίπρας χρησιμοποίησε για την επόμενη εκλογική μάχη την εντολή που πήρε, κάνοντας επιμέρους προτάσεις με στοχευμένο προεκλογικό διάγγελμα στους πιο απελπισμένους, για να τους παραπλανήσει και να υποκλέψει ψήφους".

ΤΑ ΝΕΑ: "Το κόλπο Τσίπρα με τις πέντε εντολές".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "το χαρτί των ανεφάρμοστων όρων προς ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επιστρατεύει ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να αποφύγει τον σχηματισμό κυβέρνησης της Αριστεράς με τη στήριξή τους - και παράλληλα να μη χρεωθεί την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, σε μία πρωτοφανή κίνηση, ζήτησε από τους Αντώνη Σαμαρά και Βαγγέλη Βενιζέλο να υποβάλουν προς τους δανειστές «δήλωση μετανοίας» που θα αθετεί τις υπογραφές τους στο δεύτερο Μνημόνιο!".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Προσχηματικές διερευνήσεις".

ΕΞΠΡΕΣ: "Ζ.Μ. Μπαρόζο: Εξυγίανση ή ανεξέλεγκτη χρεοκοπία".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "Η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει χωρίς καμία χαλάρωση το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης, διαφορετικά θα οδηγηθεί σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία. Το μήνυμα αυτό έστειλε χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ.Μ. Μπαρόζο, προαναγγέλλοντας τη «σκληρή γραμμή» των Βρυξελλών σε ό,τι έχει να κάνει με την υλοποίηση του προγράμματος προσαρμογής".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Η οικονομία σε κλοιό πολιτικής αστάθειας".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "εντείνεται η ανησυχία στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό για την επόμενη ημέρα. Η διαφαινόμενη «τορπίλη» στο σχηματισμό κυβέρνησης από το ΣΥΡΙΖΑ, αυξάνει τις ανησυχίες στις αγορές αλλά και τους εταίρους μας για το μέλλον της οικονομίας. Κορυφαίοι κοινοτικοί αξιωματούχοι υψώνουν τους τόνους, δηλώνοντας πως η υλοποίηση του προγράμματος δεν αποτελεί επιλογή της Ελλάδας αλλά υποχρέωση. Η πολιτική αστάθεια επιτείνει το ήδη βαρύ κλίμα και απειλεί την οικονομία".

ΚΕΡΔΟΣ: "Δημοσιονομικός συναγερμός. Εκτακτα μέτρα παρακολούθησης δαπανών και εσόδων".

Η εφημερίδα γράφει ότι "μετά την απόφαση για συγκρατημένες εκταμιεύσεις των επιστροφών ΦΠΑ, ο υπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης προχώρησε χθες στη σύσταση τριών Διευθύνσεων που θα παρακολουθούν ευρώ προς ευρώ την καθημερινή εκταμίευση των δημόσιων πόρων προς τους φορείς, ζητώντας παράλληλα τον έλεγχο 56 φορέων που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους απέναντι στο Δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Μπαρόζο: «Εξυγίανση ή άτακτη χρεοκοπία»".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "«τελεσίγραφο» προς την Ελλάδα να τηρήσει τους όρους του μνημονίου έστειλαν οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο, στον απόηχο του εκλογικού αποτελέσματος και ενώ απομακρύνονται οι προοπτικές για το σχηματισμό κυβέρνησης. Οι χώρες που βρίσκονται σε καθεστώς μνημονίου δεν έχουν εναλλακτική λύση πέραν της δημοσιονομικής εξυγίανσης, διαφορετικά θα οδηγηθούν σε άτακτη χρεοκοπία, που δεν είναι λύση, είπε χθες ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου