Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Χιλιάδες διαδηλωτές στη Πορτογαλία κατέβηκαν στο δρόμο για την πρώτη επέτειο των "Αγανακτισμένων"

Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώσαν σήμερα στην Πορτογαλία στο πλαίσιο της
παγκόσμιας ημέρας κινητοποιήσεων με την ευκαιρία της πρώτης επετείου από την έναρξητου κινήματος των «Αγανακτισμένων».

Στη Λισαβόνα περίπου δύο χιλιάδες άνθρωποι, σύμφωνα με τους διοργανωτές, διαδήλωσαν στο κέντρο της πορτογαλικής πρωτεύουσας.
«Επισφαλώς εργαζόμενοι όλου του κόσμου ενωθείτε», «παγκόσμια άνοιξη, διεθνής διαμαρτυρία», «οι ιδέες κατεβαίνουν στο δρόμο», ήταν κάποια από τα συνθήματα που έγραφαν τα πανό που κρατούσαν.

«Αυτή η ημέρα είναι για εμάς ο εορτασμός των μαχών ενός έτους.Πλέον οι άνθρωποι κατανοούν την άμεση αναγκαιότητα να αντιδρούν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπεύθυνος του κινήματος Ζοάο Καμάργκο.

Εξαιτίας των μέτρων λιτότητας που έχει λάβει η κυβέρνηση της Πορτογαλίας σε αντάλλαγμα ενός δανείου ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ που της δόθηκε τον Μάιο του 2011 από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η ύφεση στη χώρα έχει επιδεινωθεί, ενώ η ανεργία, που αυτή τη στιγμή αγγίζει το 15%, επηρεάζει κυρίως τους νέους σε ποσοστό 35%.

«Έξω από το ΔΝΤ», ήταν ένα από τα συνθήματα που ακουγόταν συχνά από τους διαδηλωτές, ενώ άλλοι έβαζαν στο στόχαστρό τους τον πρωθυπουργό της χώρας Πέδρο Πάσος Κοέλιο, ο οποίος πρόσφατα δήλωσε ότι η ανεργία μπορεί να είναι «μια ευκαιρία για να αλλάξει κανείς τη ζωή του».
«Ο πρωθυπουργός δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.Υπάρχουν περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο άνεργοι στην Πορτογαλία και για τον κάθε έναν από αυτούς είναι ένα προσωπικό δράμα», κατήγγειλε ο Καμάργκο.

«Έξω ο Πάσος» ήταν το σύνθημα σε πολλές αφίσες.
Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης και σε άλλες πόλεις, όπως η Πόρτο, η Κολίμπρα και η Φάρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου