Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Αλ. Τσίπρας : "Η κρίση του χρέους δεν είναι ένα ελληνικό πρόβλημα αφορά όλους τους λαούς της Ευρώπης"

Θέλουμε να καταλάβουν ότι η κρίση χρέους δεν είναι ελληνικό πρόβλημα αλλά
ευρωπαϊκό και συνεπώς πρέπει να αναζητήσουμε μια κοινή ευρωπαϊκή λύση, δήλωσε στο Παρίσι ο Αλ. Τσίπρας

«Δεν ξέρω εάν φοβίσαμε την Ευρώπη αλλά μάλλον την ξαφνιάσαμε απ' ότι φαίνεται από την παρουσία σας εδώ». Με τα λόγια αυτά απευθύνθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, που είχαν δημιουργήσει το αδιαχώρητο μέσα και έξω από την αίθουσα του γαλλικού κοινοβουλίου όπου έδωσε σήμερα το απόγευμα την προγραμματισμένη κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Πιέρ Λωράν και τον επικεφαλής του Αριστερού Μετώπου Ζαν Λυκ Μελανσόν.

«Ίσως και αυτός να ήταν ένας από τους στόχους μας» πρόσθεσε, «να τους ξαφνιάσουμε για να δούνε κατάματα την πραγματικότητα και να συνειδητοποιήσουν ότι η κρίση του χρέους δεν είναι ένα ελληνικό πρόβλημα, αλλά αφορά όλους τους λαούς της Ευρώπης και συνεπώς πρέπει να αναζητήσουμε μια κοινή ευρωπαϊκή λύση».

Με αυτήν την τοποθέτηση, παρουσία των δύο άλλων πολιτικών αρχηγών της γαλλικής ριζοσπαστικής Αριστεράς, ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε τον αγώνα της Ελλάδας στο επίκεντρο των αγώνων που θα πρέπει να δώσουν οι δυνάμεις της ευρωπαϊκής Αριστεράς για έναν επαναπροσανατολισμό της Ευρώπης.

«Θέλουμε να τους κάνουμε να συνειδητοποιήσουν» υπογράμμισε, «ότι κανένας λαός δεν μπορεί να οδηγηθεί εθελοντικά στην αυτοκτονία. Αυτό που συντελείται δύο χρόνια τώρα στην Ελλάδα είναι μια, υποβοηθούμενη στο όνομα της αλληλεγγύης, αυτοκτονία του ελληνικού λαού».

Υποστήριξε στη συνέχεια ότι στην Ελλάδα, αυτό που έχει επιβληθεί δεν είναι πρόγραμμα λιτότητας, αλλά «ευρωπαϊκό πείραμα εφαρμογής σοκ, νεοφιλελεύθερων πολιτικών, που οδηγούν τη χώρα σε μια πρωτοφανή, ανθρωπιστικών διαστάσεων κρίση».

Υποστήριξε παράλληλα ότι ο αγώνας της Ελλάδας δίνεται και για λογαριασμό των Γάλλων, των Γερμανών και των άλλων ευρωπαϊκών λαών, «διότι εάν το πείραμα συνεχισθεί στην Ελλάδα, θα εξαχθεί και σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες» είπε.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στον «πόλεμο» που δίνεται στην Ευρώπη, εναντίον ενός «εχθρού χωρίς πρόσωπο».

Ο πόλεμος που βιώνουμε στην Ευρώπη, είπε, δεν είναι ανάμεσα σε έθνη και σε λαούς, αλλά έχουμε από τη μια μεριά, τις δυνάμεις της εργασίας και από την άλλη το αόρατο χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο, τις δυνάμεις των αγορών, τους τραπεζίτες, τους κεφαλαιοκράτες. Τον αληθινό μας εχθρό είναι δύσκολο να τον κερδίσουμε γιατί δεν έχει πρόσωπο, δεν έχει πρόγραμμα, δεν είναι κόμμα που κατεβαίνει σε εκλογές και όμως μας κυβερνάει.

Για τον Αλέξη Τσίπρα, ο ελληνικός λαός είναι έτοιμος να κάνει το μεγάλο βήμα, ολοκληρώνοντας «μια μεγάλη ανατροπή» στην Ελλάδα στις 17 Ιουνίου.

«Θα είναι και ένα μήνυμα ελπίδας σε όλη την Ευρώπη στέλνοντας στα αζήτητα της Ιστορίας το Μνημόνιο της λιτότητας και της καταστροφής» είπε υπογραμμίζοντας πως ήλθε η ώρα για τους λαούς της Ευρώπης να αναζητήσουν μαζί «μια προοπτική επανίδρυσης της Ευρώπης σε μια νέα βάση που θα έχει σαν βασικό συστατικό την κοινωνική συνοχή και την αλληλεγγύη».

Εξέφρασε στη συνέχεια την ικανοποίησή του γιατί «ένας άνεμος αλλαγής» φυσάει ήδη στην Ευρώπη, σημειώνοντας ότι «το βλέπουμε από το γεγονός ότι αυτά για τα οποία μέχρι χθες μας έλεγαν ότι δεν γίνονται, σήμερα είναι αναγκασμένοι να τα συζητήσουν».

«Θα τα συζητήσουν όλα και θα τα αποδεχθούν όλα στο τέλος», πρόσθεσε, «διότι ο δικός τους εκβιασμός είναι πολύ πιό αδύναμος από τον πραγματικό τρομακτικό εκβιασμό της πιθανότητας μιας συνολικής διάλυσης του ευρώ και της ευρωπαϊκής συνοχής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου