Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Μαζική πτώση των παραδοσιακών κομμάτων της Ιταλίας, άνοδος του κινήματος του ηθοποιού Γκρίλο

Από τις δημοτικές εκλογές της 6ης και 7ης Μαΐου σε πάνω από χίλιους δήμους της χώρας
προκύπτει "μια σαφής πτώση των παραδοσιακών κομμάτων και η άνοδος του κινήματος Cinque Stelle ('των Πέντε Αστέρων') του Μπέπε Γκρίλο", εκτιμά σήμερα το ινστιτούτο πολιτικών αναλύσεων Κατάνεο της Μπολόνιας.

"Η Λέγκα του Βορρά υπέστη συνολικά απώλειες ενός ποσοστού 67% των ψήφων της, η μπερλουσκονική κεντροδεξιά ενός 44,5%, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα 33% ενώ για το κεντροαριστερό αντιπολιτευόμενο κόμμα Ιταλία των Αξιών, οι απώλειες άγγιξαν το 58%" προσθέτει το ίδιο ινστιτούτο.

Ειδικότερα, στην περιφέρεια Πεδεμόντιο, με πρωτεύουσα το Τορίνο, την Λέγκα του Βορρά εγκατέλειψε πάνω από το 50% των ψηφοφόρων, όπως και στην ευρύτερη περιοχή της Μπολόνια, όπου τα τελευταία χρόνια σημείωνε συνεχή άνοδο.

Ο Οίκος των Ελευθεριών του Σίλβιο Μπερλουσκόνι με νέο γραμματέα τον Αντζελίνο Αλφάνο, υφίσταται συρρίκνωση σε όλες τις περιοχές στις οποίες οι πολίτες κλήθηκαν να ανανεώσουν τα δημοτικά συμβούλια (σε ορισμένες περιπτώσεις, στον παραγωγικό Βορρά, η συρρίκνωση ξεπερνά το 60%), ενώ η κεντροαριστερά περιόρισε τις απώλειες του χάρη στην άνοδο που σημείωσε στην κεντρική και νότια Ιταλία.

Το ινστιτούτο πολιτικής ανάλυσης Κατάνεο επιβεβαιώνει επίσης ότι ο πραγματικός νικητής των τοπικών εκλογών --εκτός από δεκάδες αυτόνομα σχήματα-- είναι το κίνημα των Πέντε Αστέρων του ηθοποιού Μπέπε Γκρίλο.

Στην Πάρμα, η νεοσυσταθείσα αυτή δύναμη ξεπέρασε το 19%,στην Γένοβα το 14%, στην Βερόνα το 10%.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ιλ Μεσατζέρο, το κίνημα των Πέντε Αστέρων σε πολλούς δήμους της βόρειας Ιταλίας πήρε τη θέση της Λέγκας του Βορρά, ιδίως σε ότι αφορά την απευθείας επαφή με τους πολίτες και την προβολή συγκεκριμένων, πρακτικών, προβλημάτων και αναγκών.

"Τώρα ο επόμενος στόχος μας είναι να μπούμε στην Βουλή", δηλώνει ο Γκρίλο, ο οποίος παρουσιάζεται ως ο κύριος εκφραστής της δυσαρέσκειας που προκαλούν πλέον στους Ιταλούς τα προνόμια των επαγγελματιών πολιτικών.

"Ο Γκρίλο φωνάζει. . . σαν μεγάφωνο. Εμείς, συνήθως, χρησιμοποιούμε χαμηλότερους τόνους», δηλώνει ο Φεντερίκο Πιτσαρότι, υποψήφιος δήμαρχος του κινήματος στην Πάρμα, όπου κατάφερε να έρθει δεύτερος και να περάσει στον δεύτερο γύρο που θα διεξαχθεί την 20ή Μαΐου.

Από τα κύρια προγραμματικά σημεία του κινήματος Πέντε αστέρια είναι η δημοσίευση νομοσχεδίων και προτάσεων του στο Διαδίκτυο προκειμένου να μπορούν να εκφέρουν την άποψή τους και οι πολίτες, η μείωση των απολαβών των πολιτικών, η υιοθέτηση μιας φιλικότερης στάσης προς το περιβάλλον στην καθημερινή ζωή, εναλλακτικές πηγές ενέργειας, η συχνότερη προσφυγή σε δημοψηφίσματα.

Κατά την ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος, δεν έλειψε και μια απευθείας ανταλλαγή επιθετικών σχολίων ανάμεσα στον Γκρίλο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο: "δεν διαπίστωσα κάποια θεαματική επικράτηση του κινήματος του Γκρίλο", δήλωσε ο Ιταλός Πρόεδρος.

Ο γενοβέζος ηθοποιός και πολιτικός αντεπιτέθηκε κάνοντας τη σαρκαστική δήλωση "από του χρόνου ο κ. Ναπολιτάνο θα μπορεί να ξεκουραστεί, όπως του αξίζει".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου