Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Ανιχνεύοντας το εγγύς μέλλον

 Από το  Μαρικάκι

Εφόσον η διερευνητική εντολή έφυγε από τα χέρια του Σαμαρά και άρα του κόμματος που έχει

το μπόνους των 50 εδρών, ο σχηματισμός κυβέρνησης φαίνεται ανέφικτος πλέον. Πρακτικά, κυβέρνηση της Αριστεράς δεν προκύπτει τόσο λόγω των αριθμητικών δεδομένων όσο και λόγω της άρνησης του ΚΚΕ. Από την άλλη και παρά τις έντονες πιέσεις που ασκούνται από το πολιτικο – οικονομικό κατεστημένο για τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας ή κάτι τέτοιο, αναμένεται να αποκρουστούν και το θέμα είναι αν αυτό θα γίνει επιτυχημένα από τον Τσίπρα, ο οποίος πάντως ήδη επικαλέστηκε δύο ισχυρά επιχειρήματα που του δίνει το ίδιο το εκλογικό αποτέλεσμα: ότι ο ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέχτηκε επειδή πρότεινε κυβέρνηση Αριστεράς και όχι για να πάει να συνεργαστεί με αυτούς που μας έφεραν ως εδώ, κι επίσης ότι ο κόσμος καταδίκασε με την ψήφο του τους εκπροσώπους του πολιτικού κατεστημένου. Από εκεί και πέρα η διερευνητική στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ πιθανότατα θα επέχει θέση διερεύνησης της προοπτικής σχηματισμού κυβέρνησης αριστεράς στο ... κοντινό μέλλον και όχι αύριο το πρωί.

Ήδη ο Κουβέλης, λειτουργώντας πολιτικά και πιθανότατα σε απόσταση από τις επιθυμίες πολλών εκ των εκσυγχρονιστών που υπάρχουν ή έχουν πρόσφατα προσχωρήσει στο κόμμα του, απέρριψε τη συμμετοχή του σε κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, με αυτούς δηλαδή που ο κόσμος μαζικά καταπόντισε, διαβλέποντας ότι έτσι υπέγραφε το πολιτικό του τέλος. Άλλωστε από το Νοέμβριο και τον σχηματισμό της συγκυβέρνησης αφορμή με την οποία η διαφωνία στο κόμμα του εκφράστηκε ανοιχτά, μέχρι σήμερα, έχει κυλήσει πολύ νερό στ’αυλάκι και πλέον η απονομιμοποίηση του δικομματισμού έχει καταγραφεί στην κάλπη. Έτσι ο Κουβέλης έκανε στροφή και για πρώτη φορά κατονόμασε τις δυνάμεις της Αριστεράς ως δυνάμεις τις οποίες εντάσσει στις «προοδευτικές δυνάμεις», όρο που χρησιμοποιεί απαρέγκλιτα τα τελευταία δύο χρόνια χωρίς μέχρι σήμερα να έχει πει ποιους εννοεί. Και χθες, εξερχόμενος από τη συνάντηση με τον Σαμαρά δήλωσε αφενός ότι «μια μεταμφιεσμένη συγκυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, όπως και αν την ονομάσει κάποιος, δεν θα είναι σε αρμονία με το εκλογικό μήνυμα». Αφετέρου ότι «όταν μιλάμε για πρόταση προς τις προοδευτικές δυνάμεις προφανώς συμπεριλαμβάνουμε τις δυνάμεις της Αριστεράς και με τέτοια πολιτική διάθεση προσερχόμαστε».

Προφανώς, μέσα σε ένα πρωτόγνωρο πολιτικό σκηνικό έχουμε να δούμε πολλά ακόμα: ήδη ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΕΒ προσπαθούν να μας πείσουν ότι θα στήριζαν μια κυβέρνηση με τον Τσίπρα στην κεφαλή, δηλαδή αυτόν που έως και λίγες ώρες πριν κατηγορούσαν για «αρχηστράτηγο του μπάχαλου», του απέδιδαν τα πάντα από ρίψεις γιαουρτιών έως το κάψιμο της Αθήνας, τον αποκαλούσαν ανεύθυνο «λαϊκιστή», και του χρέωναν τη δραχμή ενώ σήμερα ξαφνικά ανακάλυψαν ότι θέλει την παραμονή στην ευρωζώνη επομένως υπάρχει ένα μίνιμουμ πεδίο συνεννόησης - κατ’ αυτούς.

Αλλά, πόθεν προκύπτει ότι ο λαός έδωσε εντολή για «συννενόηση» μνημονιακών και αντιμνημονιακών για το καλό της χώρας; Μάλλον ο λαός παρέκαμψε την τρομοκρατία περί καταστροφής αν δεν ψηφίσει ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και έτερα μνημονιακά μορφώματα...

Πανω απ’ όλα ψυχραιμία...




topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου