Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

"Νιου Γιορκ Τάιμς" :Τα δάνεια προς την Ελλάδα χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή των τόκων

Ρεπορτάζ-ανταπόκριση από το Παρίσι για τη «Νιου Γιορκ Τάιμς» υποστηρίζει πως τα δάνεια προς την Ελλάδα
χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή των τόκων. « Η Ελλάδα συνεχίζει να λαμβάνει δισ. ευρώ ως έκτακτη βοήθεια από την τρόικα, ωστόσο τα χρήματα αυτά καταλήγουν στην τσέπη των δανειστών της, ως τόκοι επί του δανείου που έλαβε η χώρα», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων, προβάλλεται η άποψη ότι «το παράλογο αυτό φαινόμενο έχει ως αποτέλεσμα οι ευρωπαϊκές αρχές να δανείζουν χρήματα στην Ελλάδα, ούτως ώστε η χώρα να αποπληρώσει τα χρήματα που δανείστηκε από τις ίδιες».

Στη συνέχεια, επισημαίνεται ότι «από τα χρήματα που δανείζεται η Ελλάδα σχεδόν τίποτε δεν χρησιμοποιείται προς το παρόν για να καλυφθούν ζωτικές δημόσιες λειτουργίες, τη στιγμή που η ελληνική οικονομία συνεχίζει να αγωνίζεται για την επιβίωσή της».

Επίσης, στο δημοσίευμα προβάλλεται δήλωση Έλληνα αξιωματούχου -που δεν κατονομάζεται- ότι «οι αξιωματούχοι της τρόικας διασφαλίζουν ότι το ποσό για τις εγχώριες δαπάνες παραμένει μικρό, προκειμένου να πιέσουν την Ελλάδα να αυξήσει δραματικά τα δικά της εισοδήματα».

Τέλος, διατυπώνεται η άποψη ότι «όσο σκληροί κι εάν φαίνονται οι όροι αποπληρωμής του δανείου, οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν ισχυρό συμφέρον να αποφύγουν το ακόμη μεγαλύτερο κόστος που θα προκύψει σε περίπτωση που η Ελλάδα αποχωρήσει από την ευρωζώνη ή χρεοκοπήσει ολοκληρωτικά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου