Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Θόδωρος Αγγελόπουλος: In Memoriam, σήμερα στο Μέγαρο

Το ποιητικό βλέμμα του Θόδωρου Αγγελόπουλου πάνω στην ιστορία, το ταξίδι του
στην Ελλάδα και οι εικόνες της ιστορίας που ο ίδιος αποτύπωσε μέσα από τον κινηματογράφο του για να χαραχθούν στο υποσυνείδητο του νεοέλληνα, η ματιά του πάνω στην εθνική και παγκόσμια κρίση είναι θέματα που θα «αποκρυπτογραφήσουν» οι ομιλητές, στο αφιέρωμα Θόδωρος Αγγελόπουλος in Memoriam, στο Megaron Plus σήμερα.

Για τις ταινίες και το μεγάλο ταξίδι του Θόδωρου Αγγελόπουλου στην ελληνική ιστορία θα μιλήσουν: ο ιστορικός και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Αντώνης Λιάκος, η διδάκτωρ Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και συγγραφέας Αιμιλία Καραλή, η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου Ειρήνη Στάθη και ο ομότιμος καθηγητής της Αρχαίας Κλασικής Φιλολογίας Δημήτρης Μαρωνίτης. Τους ομιλητές θα συντονίσει ο κριτικός κινηματογράφου Γιάννης Μπακογιαννόπουλος.

Το αφιέρωμα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο περιέχει επίσης μια δική του ερωτική επιστολή προς την πόλη του, «μια γέρικη πόλη τεσσάρων χιλιάδων χρόνων», όπως λέει ο ίδιος, την τηλεοπτική ταινία «Αθήνα, επιστροφή στην Ακρόπολη», φτιαγμένη το 1983 για τη δημόσια τηλεόραση και την Trans World Film. Στο διάρκειας 43' φιλμ που φέρει την υπογραφή του μεγάλου Έλληνα δημιουργού περιλαμβάνονται, στη σκηνοθεσία και το σενάριο, αποσπάσματα από τις ταινίες "Ο θίασος", "Οι κυνηγοί" και "Ο Μεγαλέξαντρος". Η φωτογραφία είναι του Γιώργου Αρβανίτη, ενώ ακούγονται κείμενα του Κώστα Ταχτσή, ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη και του Τάσου Λειβαδίτη και μουσικά θέματα των Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Λουκιανού Κηλαηδόνη και Διονύση Σαββόπουλου. Θα μεταδοθεί επίσης βιντεοσκοπημένο μήνυμα του προέδρου του φεστιβάλ των Καννών, Ζιλ Ζακόμπ. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.


Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, η διανομή των οποίων αρχίζει στις 5.30 μ.μ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου