Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Δήμος Ωρωπού -Μεσόγειος SOS: Καθαρισμός παραλίας & λιμανιού (Σκάλα Ωρωπού)

Δεκάδες πολίτες κάθε ηλικίας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δήμου Ωρωπού και του
"Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS" και πήραν μέρος με ιδιαίτερο ενθουσιασμό στον κεντρικό καθαρισμό της παραλίας και του λιμανιού, την Κυριακή 13 Μαΐου, στην παραλία και το λιμάνι της Σκάλας Ωρωπού.
Στο πρώτο στάδιο του καθαρισμού το ενδιαφέρον των εθελοντών επικεντρώθηκε στην κεντρική παραλία του Ωρωπού, πίσω από τις παλιές φυλακές. Μικροί και μεγάλοι «σάρωσαν» όλο το μήκος της παραλίας, καθαρίζοντας κάθε είδους απορρίμματα, προερχόμενα κυρίως από δραστηριότητες που συνδέονται με την αναψυχή. Πρωταγωνιστές ήταν για μια ακόμη φορά τα μικρά παιδιά, που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό στην προσπάθεια καθαρισμού της παραλίας αποδεικνύοντας την περιβαλλοντική ευαισθησία της νέα γενιάς.

Αφού ολοκληρώθηκε η συλλογή μεγάλης ποσότητας απορριμμάτων στο παράκτιο μέτωπο, η δράση μεταφέρθηκε στο λιμάνι του Ωρωπού, όπου και υλοποιήθηκε υποβρύχιος καθαρισμός από μέλη της καταδυτικής ΜΚΟ "Υδροναύτες". Η «ψαριά» των δυτών ήταν ανησυχητικά πλούσια: κουτάκια αλουμινίου, πλαστικά μπουκάλια, αλιευτικά εργαλεία, παλιοσίδερα, ρόδες αυτοκινήτων έως και το κουφάρι μίας ολόκληρης βάρκας ανασύρθηκαν από το βυθό του λιμανιού.

Στον καθαρισμό συμμετείχε ο Δήμαρχος Ωρωπού κος Οικονομάκος, το Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου, οι Αντιδήμαρχοι, πολλοί Δημοτικοί Σύμβουλοι και μέλη οργανώσεων και συλλόγων.

Μετά το πέρας της δράσης, ο Δήμαρχος Ωρωπού κος Γιάννης Οικονομάκος έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Τα σημερινά αποτελέσματα μας ικανοποιούν διότι με την βοήθεια του δικτύου Μεσόγειος SOS καθαρίσαμε μια πολύ μεγάλη τουριστική ζώνη. Ωστόσο, επειδή όλα αυτά τα απορρίμματα οφείλονται στην ελλιπή μέριμνα εκείνων που βρίσκουν πιο εύκολο να τα πετάξουν στην παραλία και στην θάλασσα από ότι σε έναν κάδο, είναι αναγκαίο να καλλιεργήσουμε μια ισχυρή περιβαλλοντική συνείδηση και να σεβόμαστε τον τόπο μας. Είναι ζήτημα πολιτισμού και βασική υποχρέωση μας ως πολίτες να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον για να μπορούμε να το απολαμβάνουμε εμείς αλλά και οι επισκέπτες που βοηθούν στην ανάπτυξη της περιοχής".

1 σχόλιο: