Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Τετραμερής Ρώμης: Ώδινεν όρος, έτεκεν μυν...

 Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ είναι "μανούλα" στο να κατεβάζει τον πήχη των προσδοκιών.
Την ώρα που ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι, ο οικοδεσπότης της χθεσινής μίνι συνόδου κορυφής στη Ρώμη, δήλωνε πριν υποδεχτεί τους υψηλούς καλεσμένους του ότι "η Ευρώπη έχει μόνο μια εβδομάδα καιρό για να βρει μια λύση στην κρίση της", η Μέρκελ έβαζε τον εκπρόσωπό της στο Βερολίνο να πει ότι στη Ρώμη "δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις".

Επί της διαδικασίας η δήλωση είναι σωστή ο Μόντι κάλεσε στη Ρώμη τους ηγέτες των τεσσάρων ισχυρότερων οικονομιών της Ευρωζώνης -Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία- για προετοιμάσουν τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. σε μία εβδομάδα. Επί της ουσίας, όμως, η δήλωση του Γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου στόχο είχε να στείλει το μήνυμα ότι η καγκελάριος δεν είναι διατεθειμένη να κάνει σημαντικές παραχωρήσεις στον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, στον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι και στον οικοδεσπότη Μόντι.

Μετά το τέλος της συνάντησης, πάντως, οι τέσσερις είχαν κάτι να παρουσιάσουν. Όπως δήλωσε ο Μόντι, κατέληξαν σε συμφωνία για ένα "πακέτο" αναπτυξιακών μέτρων, ύψους 130 δισεκατομμυρίων ευρώ, όσο δηλαδή και το 1% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης. "H ανάπτυξη μπορεί να έχει βαθιές ρίζες εφόσον υπάρχει δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά η δημοσιονομική πειθαρχία μπορεί να διατηρηθεί μόνο αν υπάρχει ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων απασχόλησης" πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Η Μέρκελ από την πλευρά της δήλωσε ότι η δαπάνη του 1% του ΑΕΠ της Ε.Ε. για αναπτυξιακά μέτρα είναι "καλή ιδέα" και πρόσθεσε πως "θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υπερασπιστούμε το κοινό μας νόμισμα".

Ο Ραχόι, που ετοιμάζεται τη Δευτέρα να υποβάλει και επίσημα αίτημα βοηθείας για τη διάσωση των ισπανικών τραπεζών στην Ευρωζώνη, δήλωσε ότι και τα τέσσερα κράτη συμφώνησαν να θέσουν σε λειτουργία όλους τους υπάρχοντες μηχανισμούς για την επίτευξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. "Συμφωνήσαμε όλοι στην ανάγκη να ελέγξουμε τα ελλείμματά μας, να εργαστούμε για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό των χωρών μας, αλλά και σε επίπεδο Ε.Ε." είπε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Τέλος, ο Ολάντ υπογράμμισε την ανάγκη να χρησιμοποιηθούν όλα τα υπάρχοντα εργαλεία της Ε.Ε., "ώστε να σταματήσει η επίθεση των αγορών", τονίζοντας παράλληλα ότι η συνάντηση μεταξύ των τεσσάρων ηγετών ήταν "χρήσιμη" για την προετοιμασία των συζητήσεων στην επικείμενη σύνοδο στις 28-29 Ιουνίου. Υπενθυμίζεται ότι το ξεκάθαρο μήνυμα του κλαμπ των G20 στις αρχές της εβδομάδας προς τους Ευρωπαίους ήταν "κάντε περισσότερα για την κρίση". Το αν αυτό το αναπτυξιακό πακέτο θα κριθεί αρκετό, μένει να φανεί.

Το κουαρτέτο των μεγάλων σίγουρα συζήτησε και άλλα ζητήματα στο ραντεβού της Ρώμης. Το γεγονός ότι οι δηλώσεις των ηγετών μετά ήταν φειδωλές πιθανότατα δείχνει ότι δεν κατάφεραν -ακόμη;- να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό. Οι τρεις ουσιαστικά ζητούσαν από τη Μέρκελ αμοιβαία εγγύηση χρεών και περισσότερα χρήματα και πιθανόν δεν πήραν το πρώτο.

Ο Μόντι, για παράδειγμα, πιέζει για την αγορά ιταλικών και ισπανικών ομολόγων από τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης, διότι τα υψηλά επιτόκια στις αγορές απειλούν να τινάξουν στο αέρα τις οικονομίες των δύο χωρών. Μάλιστα την περασμένη εβδομάδα είχε δηλώσει ότι την ίδια άποψη έχει και ο Ολάντ.

Η Μέρκελ, πάλι, δηλώνει ανοιχτή στη στήριξη των άλλων χωρών, αλλά υπό έναν όρο, την πορεία προς την πολιτική ένωση της Ευρώπης: "Επιθυμούμε την Ευρώπη, επιθυμούμε περισσότερη Ευρώπη. Θα ήθελα όμως να είμαι σίγουρη ότι η κοινή εγγύηση και ο κοινός δημοσιονομικός έλεγχος βρίσκονται στα ίδια χέρια. Δεν μπορούν όμως από μια να εγγυώνται όλες οι χώρες για τα χρέη και από την άλλη τα δημοσιονομικά να παραμένουν εθνική υπόθεση των χωρών μελών" είναι η γραμμή της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Ο δρόμος για την πολιτική ένωση της Ευρώπης θα είναι μακρύς. Ο Γάλλος πρόεδρος αντιστέκεται στην παραχώρηση της δημοσιονομικής κυριαρχίας. Όμως και για τη Γερμανία τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Για την εκχώρηση της δημοσιονομικής κυριαρχίας απαιτείται δημοψήφισμα για ένα νέο Σύνταγμα. Εύκολα δεν είναι τα πράγματα και για τις υπόλοιπες χώρες, καθώς πουθενά δεν υπάρχει πλέον ευρωενθουσιασμός ούτε επιθυμία εκχώρησης κυριαρχίας.




avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου